Всички предвиждат висока избирателна активност
Източник: netinfo
11
Во ока избирателна активност на парламентарния вот в неделя очакват повечето социолози.

Активността ще е близка до тази през 2005 г. и до урните ще отидат 3,6-3,7 млн. избиратели, коментира за БТА

Румяна Бъчварова от "Маркет линкс"

Голямата въпросителна е дали Народното събрание ще е петпартийно или с повече формации, отбелязва тя.

"Маркет линкс" прогнозира като най-вероятен парламент, в който ще има седем формации. ГЕРБ ще има 76 пропорционални мандата и 15-17 мажоритарни депутати, БСП - 44 пропорционални и 8-10 мажоритарни, ДПС - 26 пропорционални ипет-шест мажоритарни, според социологическата агенция.

"Маркет линкс" очаква 22 пропорционални и вероятно един мажоритарен депутат за "Атака" , 21 народни представители от пропорционалната листа - за "Синята коалиция", 11 пропорционални мандата за коалицията РЗС-ВМРО, и девет - за "Лидер"/"Новото време".

Бъчварова уточнява, че е много трудно да се каже категорично коя от трите партии, които са на ръба - РЗС, "Лидер" или НДСВ, ще отпадне от класацията за парламента, защото електоратът на трите формации е свързан и прелива от едната към другата.

Три дни преди изборите изглежда малко вероятно НДСВ да повтори резултата си от евроизборите, ако се съди по проучванията, но засега два пъти ни изненадваха, така че не трябва да изключваме възможността това да се да се случи отново, уточнява Бъчварова.

Тя е категорична, че вотът за мажоритарните кандидати ще повтори гласуването за пропорционалните листи. Колкото повече партии влязат в парламента, толкова по-трудно ще се състави правителство, коментира Бъчварова.

Петър Живков от МБМД

също смята, че на 5 юли ще гласуват поне толкова българи, колкото на парламентарния вот през 2005 г. Според него активността най-вероятно ще е 56-61%.

Със сигурност в Народното събрание ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и "Синята коалиция", посочва соцологът. Под въпрос засега са НДСВ, за която не е ясно дали ще повтори резултата си от евроизборите, както и "Лидер" и РЗС.

Живков прогнозира, че е твърде вероятно НДСВ да прескочи бариерата за следващия парламент. Трудно може да се направи прогноза и за РЗС, макар че там очаквам прираст на гласовете, предвид привличането на определени водачи на листи, отбеляза той.

Към момента предимството е на страната на ГЕРБ и "Синята коалиция" в сравнение с другия блок - БСП и ДПС. Не е ясно обаче дали вотът няма да бъде разпилян, както се случи на евроизборите, посочва Живков. Не трябва да се забравя, че БСП започна кампания за разпиляване на вота в края на миналата седмица, допълва той.

Кольо Колев от "Медиана"

коментира, че на 5 юли ще стане ясно кой ще е победител, тоест успял е да събере най-много гласове, но няма да има отговор на въпроса за властта.

Най-много гласове ще има ГЕРБ, но разликата между него и втората политическа сила ще бъде между шест и седем процента, каза Колев. Той прогнозира много шарен парламент. Сигурните за следващото Народно събрание са ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и Синята коалиция, а НДСВ, "Лидер" и РЗС са около 4-процентовата бариера и никоя от тях не може да бъде сигурна, че ще я прескочи.

Колев е на мнение, че в следващото Народно събрание ще влязат и осемте формации, но дори една или две да отпаднат, съставянето на мнозинство и съответно на кабинет пак ще бъде трудно.

"Атака" ще се представи добре на тези избори, но никой не иска да играе с нея и това ще я постави в една роля на балансьор, който не трябва да демонстрира, че е балансьор, коментира социологът.

Според него ситуацията е доста странна и с много неизвестни. Не изглежда вероятно и възможно съставянето на двойна или тройна коалиция както вляво, така и вдясно, която да осигури мнозинство и да излъчи правителство, така че ни чака период на много тежки преговори с неясен край, коментира той.

Кольо Колев смята, че мажоритарният вот е замислен като идея да събуди избирателната активност, но има много сериозни възможности да я намали и да пръсне гласове.

Много от хората, които ще гласуват за определени партии, не харесват съответните мажоритарни кандидати - близо 30% не одобряват кандидата на политическата си сила, отбеляза социологът. По тази причина не е ясно дали тези избиратели ще подкрепят мажоритарния кандидат на партията си, дали ще гласуват за друг кандидат, или изобщо ще се откажат от избора.

Въпреки това Колев прогнозира сравнително висока избирателна активност, близка или малко по-висока, отколкото през 2005 г. - около 3,7 млн. избиратели ще отидат до урните в неделя.

Според Кънчо Стойчев от ББСС "Галъп"

сравнително високата избирателна активност ще постави на изпитание по-малките партии. Няма да им е лесно на РЗС и НДСВ, макар че категорична прогноза дали ще бъдат в следващото Народно събрание е като гадаене на кафе, отбелязва той.

Стойчев смята, че "Лидер" имат много добър шанс да бъдат в парламента. Той очаква основното съотношение от евровота между ГЕРБ и БСП да се запази и ГЕРБ да има преднина между 6 и 8%.

ББСС "Галъп" прогнозира по-добро представяне на ДПС в сравнение с резултата на движението на евроизборите, основно заради гласовете от чужбина.

Очакванията ми са, че ГЕРБ и "Синята коалиция" от една страна и БСП и ДПС - от друга, ще бъдат в доста изравнено положение и съставянето на кабинет няма да е никак лесно, коментира Стойчев.

Изглежда, че ГЕРБ спечели от предизборната кампания, а БСП се движи след тях. Въпреки кампанията, която беше правена срещу "Синята коалиция", има някакво съживяване при тях, заяви по БНР социологът

Михаил Мирчев от Агенция "АССА-М"


Той е сред малцината специалисти, които не са големи оптимисти за висока избирателна активност.

Очаквам около 3,1-3,5 млн. на души да излязат да гласуват, уточни Мирчев.

Ако избирателната активност е ниска, подреждането на партиите ще бъде малко по-различно от това, което се прогнозира. В кампаниите има все повече популизъм. По-старите партии повече говорят за идеи и програми, а по-новите разчитат на популизма и на социалната хипноза.

Мисля, че около 10% от всички действителни гласове ще бъдат купени - от хора, които участват в демократични избори по недемократичен начин, каза още социологът Михаил Мирчев.

Осем политически формации ще влезат в 41-ото Народно събрание сочат данните на

Социологическа агенция "Скала"

предоставени специално на Агенция БГНЕС.

"Скала" очаква избирателната активност да бъде между 3.3 млн и 3.5 млн души.

Прогнозата за разпределние на вота за основните политически партии с точност до половин процент е:
ГЕРБ - 28%, "Коалиция за България" - 19%, ДПС - 14%, Атака - 10.5%, "Синята коалиция" - 8.5%. НДСВ, Лидер и РЗС - всяка по 5%.

Ако активността се окаже по-висока победата на партия ГЕРБ ще бъде по-убедителна, а резултатите за "Коалиция за България" и за ДПС - по-ниски.

Също така, при по-висока избирателна активност има вероятност трите мчалки партии да не прескочат изборната бариера.

При по-ниска избирателна активност ще има скъсяване на дистанцията между ГЕРБ и "Коалиция за България", се казва в анализа на "Скала".

Прогнозата за разпределение на пропорционалните мандати, които са общо 209: ГЕРБ - 61 мандата, "Коалиция за България" - 41, ДПС - 32, "Атака" - 23, "Синята коалиция" - 19, НДСВ - 12, "Лидер" - 11, РЗС - 10 мандата.

Разпределение на мажоритарните парламентарните мандати, които са общо 31: ГЕРБ - 14 мандата, "Коалиция за България" - 9, ДПС - 8. Шансове да вземата мажоритарен мандат имат също така "Атака", РЗС, "Синята Коалиция", "Лидер" и независими кандидати.

"Все пак смятаме, че всички мажоритарни мандата ще бъдат разпределени между трите основни политически партии", се казва в прогнозата на "Скала".

А прогнозата за разпределението на всички места в бъдещия парламент е:

ГЕРБ - 75 мандата,
"Коалиция за България" - 50 мандата
ДПС - 40 мандата
"Атака" - 23 мандата
"Синята коалиция" - 19 мандата
НДСВ - 12 мандата
Лидер - 11 мандата
РЗС - 10 мандата

"Двете условия от които зависи дали тази прогноза ще се окаже близка до крайните изборни резултати са: Избирателната активност близка до прогнозираната (3.3 - 3.5 млн души) и осемпартиен парламент. Ако някоя от политическите партии не прескочи изборната бариера, тогава окончателните резултати ще бъдат силно променени", се казва в анализа на "Скала".
Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 14 минути

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Технологии Преди 16 минути

Телекомът предлага страхотни смарт телевизори на цени от 9,98 лв. на месец без оскъпяване

Трансплантация

С половин присадено лице и трансплантирано око: Да промениш законите на хирургията

Свят Преди 1 час

Едва ли сте чували името "Арън Джеймс", но е възможно трудно да го забравите скоро

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Свят Преди 2 часа

„Спешно са необходими ефективни политики, смели, твърди и дълготрайни решения"

<p>Какво става в&nbsp;Рафах, израелски&nbsp;танкове обкръжиха източната част на града</p>

Израелски танкове обкръжиха източната част на град Рафах

Свят Преди 2 часа

Съобщава се за ожесточени сражения между израелските сили и бойци на палестинските ислямистки групировки "Хамас" и "Ислямски джихад"

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 2 часа

Каква е причината – не пропускайте да разберете този петък от 22:00 ч. по NOVA

ц

Руски шпиони са се опитали да проникнат през границата в Харковска област

Свят Преди 3 часа

Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

България Преди 3 часа

Причината за това са големите закъснения на влаковете от последните дни

ж

Заработи първата за България и региона водородна зарядна станция (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Благодарение на нея се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната

е

Как се различават работните навици на Gen Z, милениелите и Gen Х

Любопитно Преди 3 часа

Важните въпроси са: кой е по-успешен и кой е по-надежден като служител

Повишението на пенсиите от 1 юли може да е с по-малко от 11%

Повишението на пенсиите от 1 юли може да е с по-малко от 11%

България Преди 4 часа

Причината за това е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети

Да бъдеш звезда! Ето как са открити любимите ни знаменитости

Да бъдеш звезда! Ето как са открити любимите ни знаменитости

Любопитно Преди 4 часа

Някои щастливи знаменитости бяха на точното място в точното време

<p>Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти</p>

Калин Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти, паркингите са ангажимент на СО

България Преди 4 часа

Аз съм "за" да бъдат изградени велоалеи в столицата, каза служебният министър на вътрешните работи

Слънчево изригване

Най-силната магнитна буря в последните 20 години удря Земята до часове

Свят Преди 4 часа

Интензитетът на изригването ще е толкова сериозен, че е възможно да видим Полярното сияние от България

<p>&quot;Това е възмутително. Животът на служителите на ООН отново е изложен на&nbsp;риск&quot;</p>

Израелски демонстранти подпалиха комплекс на Агенцията на ООН в Йерусалим

Свят Преди 4 часа

"Това е възмутително развитие. Животът на служителите на ООН отново е изложен на сериозен риск"

д

Извършен е опит за похищение на кораб източно от йеменския град Аден

Свят Преди 4 часа

Капитанът на кораба е съобщил, че е бил приближен от малка лодка, в която е имало пет-шест въоръжени хора