4

На матурата по български език и литература днес зрелостниците за първи път избират да пишат интерпретативно съчинение или есе.

Темата е "Силата на словото" по откъси от одата "Левски" от Иван Вазов, съобщи Милена Иванова - председател на комисията по проверка и оценка на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Матурата се състои от тест от 41 въпроса, като последният от тях е аргументативен текст. Той ще се оценява с 30 точки  от общо 100.

Учениците задължително трябва да отбележат по кой жанр ще пишат - интерпретативно съчинение или есе, посочи Иванова. Текстът трябва да бъде до четири страници.

"Темата "Силата на словото" предполага написването на едно много добро интерпретативно съчинение или на есе. В есето не се изискват знания за автора, творбата и свързаните с тях процеси в българската литература, а се изисква заявяването на лична позиция, полагането на проблема в актуален контекст и умения за интерпретиране.

И за двата жанра в матурата се изисква добре формулирана теза, съответстваща на проблема, целенасочена, задълбочена и логически последователна аргументация и владеенето на книжовно-езиковите норми", обясни експертът.

Вторият задължителен зрелостен изпит е на 17 май. До 7 юни се очаква да бъдат обявени резултатите от матурите.

По последни данни се очаква на матурата да се явят 69 741 зрелостници от страната, каза сутринта при жребия за матурата образователният министър Сергей Игнатов.

Зрелостниците разполагат с четири часа за работа. За учениците със специални образователни потребности продължителността на изпита е с два часа повече.

До две-три години матурите ще са основен вход за университетите, каза пред журналисти министър Игнатов.

Сега 37-40 университета използват резултатите от матурите в балообразуването, а има и специалности, в които се влиза направо с оценките от държавните зрелостни изпити. За да станат изцяло вход за университетите и дори да са най-трудни, приемането с тях зависи до голяма степен от самите висши училища.

"Поради тяхната автономия и специфика университетите не приемат с открито сърце да се влиза направо с матурите", каза Сергей Игнатов.

Той прогнозира, че демографската криза ще принуди всички български университети да приемат резултатите от матурите.

Животът сам ще подреди отварянето на университетските врати чрез матурите, добави министърът.

Той отбеляза, че ни чакат неприятни, тежки години, в които завършващите средното училище ще намалеят. Вървим към пика на тази криза в следващите три-четири години.

Игнатов коментира и трудността на днешната матура по български език и литература. По думите му матурите и изпитът така са подбрани, че да могат да оценят нивото на зрелостниците над средното в страната.

Според Игнатов университетите, за да бъдат модерни, трябва да се обърнат към всички възрастови групи - да се насочат особено към хората на 25-35-годишна възраст, към 40-годишните и продължаващото образование наистина да стане фактор. За да се случи това, трябва да се развие модерно електронно обучение, подчерта министърът.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@