1
Ге емият поет Валери Петров и д-р Милен Врабевски са българските лауреати на Наградата за Европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 г.

Национално жури, съставено от трима български евродепутати - Моника Панайотова (Eвропейска народна партия), Антония Първанова (Алианс на либералите и демократите за Европа ) и Евгени Кирилов (Прогресивния алианс на социалистите и демократите ), ги предложи, а журито под председателството на зам.- председателя на ЕП Ани Подимата (Гърция) одобри предложението.

Академик Валери Петров е номиниран заради изключителния му принос към българската култура и разбирателството между нациите.

Д-р Милен Врабевски е председател на Фондация "Българска памет" (bgmf.eu), ангажирана с разпространение на европейските ценности сред младите хора в България и Европа.

Националното жури избира измежду три подадени първоначално кандидатури. Валери Петров беше предложен от евродепутата от БСП Ивайло Калфин д-р Милен Врабевски - от евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Преслав Борисов, а Нина Николова, председател на фондация "Нашите недоносени деца" - от Мария Габриел от ГЕРБ.

След гласуване в националното жури на първо и второ място бяха класирани съответно Валери Петров и д-р Врабевски.

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин (European Citizens' Prize) се присъжда на личности и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.

През 2013 г. общо 43 лауреата от 21 държави - членки ще бъдат поканени да получат почетния медал през октомври в Брюксел.

През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души от държавите - членки, сред които и Петър Петров, механик на кораба "Коста Конкордия", който помогна за спасяването на пътници и екипаж при потъването на кораба.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@