В какво се измерва животът?
Източник: netinfo
0

С офия Фердинандова и Милена Ташкова са създателки на “Живот на килограм” -  инициатива, която информира подрастващите за хранителните разстройства, въвличайки ги в дискусии и игрови упражнения, за да им покаже връзката между възприемането на външния вид, справянето с негативните емоции и отношението към храната.

София и Милена се запознават още в университета като студентки по психология. След като завършват, започват да работят на едно и също място и заедно натрупват опит като терапевти, обучители и училищни психолози. Разбират, че са много добър екип и през 2007 година решават да създадат заедно „Психодраматична работилница” – организация за индивидуална и групова психотерапия и обучения в областта на психичното здраве.

Забелязват, че през последните години в терапевтичния им кабинет все повече зачестяват случаите на млади хора с хранителни разстройства. Освен класическите анорексия и булимия, напоследък срещат все повече случаи на орторексия – нездраво вманиачаване по здравословния начин на живот, което е далеч отвъд нормалната грижа за тялото. Голям процент от тийнейджърите, които са дошли на терапия заради други проблеми, имат в някаква степен и някакъв проблем в поведението на хранене, като зад това стои емоционална причина. Увеличават се чувствително и момчетата, засегнати от подобни проблеми.

Милена и София са работили дълго като училищни психолози и имат наблюдения как всяко междучасие в лавките децата буквално се тъпчат с храни. Причината, обясняват двете, не е, че децата са гладни, а че това е техният начин да се справят с трудните за тях ситуации.

Двете вярват, че могат да направят много за хората с хранителни разтройства. Знаят колко тежък и продължителен е пътят на възстановяване от хранително разстройство – както за пациентите, така и за техните семейства. И двете имат близки хора, които от дълго време се борят с подобни проблеми.

Личният и професионалният им опит ги мотивира да потърсят решение, което да им позволи да работят с децата превантивно, а не когато проблемът стане сериозен, защото тогава ситуацията може да бъде животозастрашаваща. Така се ражда идеята за “Живот на килограм”.

„Живот на килограм” е проект за превенция на хранителни разстройства сред учениците от 5 до 12 клас. София и Милена стартират в края на 2016 година с работа в шест столични училища. Бързо разрастват броя училища и екипа си  и днес работят с шест висококвалифицирани психолози и още петима доброволци.

При посещенията си в училищните класове, говорят с децата по три основни теми. Първата е свързана с възприемането на външния вид, моделите за подражание, влиянието на стереотипите и медиите, усещането за общност и уникалност.

Втората тема разглежда връзката между вътрешните преживявания  и поведението на хранене, разпознаването на емоциите и справянето с тях по добър начин. Третата тема засяга рисковете, маркерите и последиците от основните видове хранителни разстройства.

Работят изцяло интерактивно, през упражнения, игри и конкретни казуси. “Превенцията има ефект, когато преживееш и разбереш, а не когато просто те плашат и ти показват страшни снимки и статистики, които не разбираш. Правим и дискусионни групи с родители, които имат желание да разберат повече за симптомите на хранителните разстройства, причините за възникването им и пътя за справяне с тях.” - споделят София и Милена.

При посещенията си непрекъснато чуват за деца, които са отхвърляни от съучениците си заради начина, по който изглеждат. Останалите често дори не се опитват да ги опознаят. Обявяват ги за „задръстени” и от този етикет вече няма измъкване.

София и Милена споделят за подобен случай в едно от училищата – момиче от 6 клас, с което никой не иска да общува. В процеса на работа и с подкрепата на екипа на “Живот на килограм”, тя събира кураж да заяви себе си, да изрази емоциите си в класа и да сподели как подигравките я карат да компенсира липсата на приятели с храна. От този момент момичето започва да се интегрира в класа и да общува, променя се и самооценката й.

“Това е едно добро развитие на обстоятелствата, в което сме могли да повлияем и на двете страни в един тих, но болезнен конфликт.” допълва Милена.

Това е и най-удовлетворяващото, което ги мотивира да продължават да работят вече повече от година безвъзмездно и при голямо натоварване - усещането за смисъл, за полза, за промяна. Екипът на “Живот на килограм” има шанса да достигне до много деца, да спечели доверието им, да им помогне да разберат как храненето може да се превърне в в бягство от конфликтите с околните и в средство за справяне с  дълбоката несигурност и неприемане на себе си.

София и Милена със съжаление отбелязват, че въпреки че проблемът е масов и сериозен, на темата за хранителните разстройства не се обръща достатъчно внимание нито в семейството, нито в обществото като цяло. Голяма част от родителите не винаги си дават сметка за това, което се случва или просто неглижират тревожните признаци, защото се чувстват уплашени и безпомощни. В медиите също не се коментират дълбоките причини за тези състояния и възможните изходи от тях.

В момента екипът на “Живот на килограм” разраства дейността си и започва да работи и извън София. Планират обучения на училищните психолози, които да провеждат програмата в своите училища. В търсене на подкрепа и финансиране, през лятото кандидатстват за конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА. Преминават през първите четири етапа на селекция и стават едни от 13-те социални предприемачи, поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА, а след това са избрани за един от петимата финалисти в конкурса.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за четвърта поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 13 000 деца и младежи от цялата страна.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 4 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 5 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 9 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 9 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 10 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 10 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 10 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 10 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 10 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 11 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 11 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 11 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 11 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 12 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 12 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща