1

З а първи път в България стартира международният технологичен маратон ТОМ Мейкатон, който обединява инженери, дизайнери, иноватори и хора със специални нужди в създаването на решения за по-добър живот.

Събитието се провежда в София в рамките на 72 часа от днес до 23 април. С него България ще стане част от световната мрежа на ТОМ. Основен медиен партньор на събитието е „Нова Броудкастинг Груп“.

Да „поправиш“ света понякога означава да промениш един човешки живот. За целта не е нужно да бъдеш супергерой или най-добрия хирург. Достатъчно е да имаш технически умения, да искаш да помогнеш и да споделиш идеята си със съмишленици.

Подпомагащите технологии, проектирани на ТОМ Мейкатон, са отворени за свободен достъп (open source).

Организаторите на TOM Мейкатон предварително съчетават екипите от изобретатели и нуждаещи се, както и съответните предизвикателства, по които те ще работят.

По време на маратона ще бъдат осигурени пространство, материали и техническо оборудване за изработване на прототипи. Планирани са съпътстващи събития, които ще улесняват работата на участниците.

Какви проблеми ще се решат иноваторите на ТОМ Mейкатон в България?

Радослав Енев

Радо е ученик в 1-ви клас и има спинална мускулна атрофия, но е изключително жизнен и активен. Използва две акумулаторни колички като в едната е седнал, а другата я управлява в изправено положение. Предизвикателствата на Радо са да може да има една количка за двете пози, която да „расте“ заедно с него, също сам да може да слиза и да се качва на количката.

Милена Велковска

Милена всеки ден използва определен маршрут, за да отиде на работа, когато времето е лошо се придвижва с такси, а понякога дори не излиза. Милена избира скосени тротоари, избягва стъпала и високи бордюри. Тя няма проблем с повдигането на крака, но не може да пази равновесие и се страхува да не падне. Не използва помощни средства, тъй като рехабилитаторите не го препоръчват, защото ще привикне с използването им и това ще може да задълбочи проблемите. Предизвикателството на Милена е техническо средство като тренажор, който да ѝ помогне да преодолее страха си, като имитира различни терени; в съчетание с виртуална реалност, ще могат да се пресъздадат различни реални ситуации.

Силвия Дацин

Силвия е незряща и среща затруднения с различаване на номинала на различните банкноти. Знакът за незрящи (релефното изображение), който е поставен от БНБ като елемент от банкнотите, съвсем слабо се усеща и не може да различи какво точно е изобразено. Също, когато банкнотата отдавна е в употреба и е преминала през хиляди граждани става непосилна задача този знак да се различи. Още по невъзможно е за хората, незавършили специализирано училище и невладеещи Брайл. Нейното предизвикателство е да се намери решение, с което да може да разбира номинала на банкнотите и каква е валутата.

Ваня Пандиева

Ваня е слаба, без много сила в ръцете, използва акумулаторна инвалидна количка и поради факта, че се налага по-голямата част от деня да стои именно седнала, от позата се появяват неразположения и болки в областта на таза. Предизвикателството на Ваня е да се намери решение, което да позволява удобство на седене, като има възможност за различни степени на мекота и твърдост и тяхната лесна смяна от нея самата в зависимост от моментната нужда.

Милена Иванова

Милена има затруднения с долните и горните крайници. Тя има мускулна атрофия на китките на ръцете в резултат на което те са извити навътре към ръката, засегнати са и пръстите ѝ. Поради този причина Милена има лимитиран брой действия, които може да извършва. Нейното предизвикателство е да се намери такова решение, че тя да може да захваща повече различни предмети, но най-вече да може да ползва помощно средство за ходене, например бастун, с помощта на който да се придвижва.

Таня Димитрова

Таня е дете на глухи родители и настоящ слухово-речеви рехабилитатор. В споделеното ежедневие между глухи родители и чуващи деца комуникационните пречки са много.

Предизвикателството, отправено от Таня, е намирането на технологично решение, което разпознава гласа на детето и индикира на майката със затруднен или липсващ слух, когато тя не го вижда, а то се нуждае от нея и я вика. Така майката спокойно ще може да извършва дейности в съседна на детето стая или в други ситуации, когато детето е извън зоркия ѝ поглед.

ТОМ България се организира изцяло от доброволци и търси финансиране. Всеки може да се включи в кампанията за набиране на средства тук

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@