173

Между 1500 и 2000 души се включиха шествието на петото издание на "София прайд" - парада в подкрепа на равните права за хората с нетрадиционна сексуалност (вж. фотогалерия).

Участниците преминаха от Паметника на Съветската армия по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Кн. Ал. Дондуков", бул. "Цар Освободител" и се върнаха пред паметника.

Шествието премина по софийските улици при засилено полицейско присъствие, но бе спокойно, изпълнено с добро настроение и мина без инциденти.

В него участваха най-вече млади хора.

Много голяма част от участващите в шествието бяха със знамена в различни цветове с надпис "Човешките права са моя гордост".

След пристигането на участниците пред Паметника на Съветската армия там имаше концерт с участието на Поли Генова, Софи Маринова, Мария Илиева и други. Около мястото на концерта имаше изградени пропускателни пунктове и засилена охрана.

В "София прайд 2012" се включиха и посланиците у нас на САЩ и на Великобритания - Джеймс Уорлик и Джонатан Алън, както и депутатът Петър Корумбашев.

Проявата получи писмена подкрепа за каузата си от 134 депутати в Европейският парламент, а също и от посолствата на европейски държави у нас и от различни правозащитни организации.

Джеймс Уорлик: Всички трябва да живеем живота, си както пожелаем

Американският посланик на САЩ в България заяви за предаването на Нова телевизия "Карбовски: Директно", че присъства на гей парада, за да подкрепи всички хора по принцип, защото хората трябва да имат възможността да живеят както сметнат за добре, без да бъдат подлагани на тормоз и да бъдат равнопоставени спрямо останалите хора.

"Днес основното послание е следното – че хора, които в българското общество са хомосексуални, имат желание да бъдат уважавани и да се отнасят към тях с достойнство. Никой не трябва да бъде подложен на тормоз заради предразсъдък", каза още Джеймс Уорлик.

Посланикът коментира призива на "Атака" хората, които демонстрират днес, да бъдат замеряни с камъни, с думите:

"Добрата новина е, че всъщност България е едно много толерантно общество и всички много уважаваме това.

И преобладаващата част от българите всъщност са отхвърлили политиката на предразсъдък и омраза и аз много се възхищавам на това. Днес е един много специален ден, защото се демонстрира, че толерантността в България се простира и за тази група хора, и за всички хора в обществото".

Православната църква и няколко националистически организации по традиция се обявиха против събитието.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@