Разследват Гагаузов и Михалевски за злоупотреби в Кърджали
Разследването на проекта Водно огледало в Кърджали започна в края на август 2009 г.   
Източник: БГНЕС
23
Бш шият министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и заместникът му Димчо Михалевски (сега депутати от БСП) са разследвани по подозрения за злоупотреби при проекта "Водно огледало", съобщава в. "Труд" на първата си страница.

Прокуратурата проверява защо са приели офертата на обединение "Арда Кърджали", предложила цена със 17 млн. лв над първоначално предвидените през 2007 г. за градежа на обекта 40 млн. лв.

Ако се установи, че са извършили престъпление, няма да се поколебаем да им повдигнем обвинения, заявява за "Труд" магистратът Пламен Георгиев, ръководител на специализиран екип към прокуратурата, в които участват и служители на МВР, и агенти от ДАНС.

Гагаузов и Михалевски вече са били викани на разпит.

Пламен Георгиев обяснява, че

строежът на "Водното огледало" още отначало е в нарушение на закона,

тъй като част от земята, на която е започнало да се строи, е била частна, а не общинска или държавна собственост - била е на фирма "Устра холдинг" АД.

Кметът на Кърджали Хасан Азис е започнал отчуждаването. Провел е процедура за избор на експерт, който да оцени имота. За целта писма са изпратени до трима оценители.

При разследването се оказало, че едната оценителка, която е от Стара Загора, не е била търсена, другата получава поканата за участие по-късно, и така се стига до предварително набелязания оценител Съби Събев, който по документи е от София, но всъщност работи в Кърджали.

Въпросният Събев е на граждански договор във фирма "Гарант Инвест", която е надзорник на "Водно огледало". Оказва се, че собственикът на "Гарант Инвест" и "Устра холдинг" е един и същ човек - Николай Денчев Николов.

Това означава, че

служител на една фирма е нает да оцени имот, който след това държавата трябва да плати на неговите началници.


При разпита му пред съдия Съби Събев казал, че оценката на частното парче земя е извършена от негова колежка, която обаче не е оценител. Тя е технически сътрудник и забележете отново в същата фирма "Гранит Инвест".

Събев оценил промишлена земя от 15 966 кв. м за 8 940 960 лв. Това означава, че земя, върху която няма право на строителство, е оценена по 500 лв. квадратния метър.

Според назначената от прокуратурата експертиза реалната стойност на въпросния терен е 846 200 лв. Това е с 10 пъти по-малко от оценката на Събев.

"Изумен съм как може да има такова разминаване в стойностите. Интересно защо тази разлика не е впечатлила Хасан Азис, който иначе е лицензиран оценител към Агенцията за приватизацията", казва Пламен Георгиев. 

Събев се оправдал така: мислел, че оценката е за пред чуждестранни инвеститори.

Той не е подписал договора си за оценител с общината, а лично с кмета Азис. По време на разследването се установило, че оценката няма входящ номер.

Според разследващите

кметът Хасан Азис
е направил опит за присвояване и за това му е повдигнато обвинението.

Целял е да облагодетелства фирма "Устра холдинг". Искал е да заблуди тогавашните министри на финансите Пламен Орешарски и на строителството Гагаузов, от чийто ведомства е искал финансиране.

Сега следствието е назначило петорна експертиза. Една от задачите й е да изясни каква е реалната стойност на "Водното огледало". До момента за него са платени 56 млн. лв. Остава да се налеят още 23 млн. лв. Междинните резултати сочат, че стойността на строежа е многократно завишена.

През 2007 г. МРРБ отделя 40 млн. лева за "Водното огледало". Буди недоумение защо цената му е скочила почти двойно.

"В момента разследваме Асен Гагаузов и заместника му Димчо Михалевски. Притеснение буди фактът, че те са приели офертата на обединение "Арда Кърджали", която е предложила единствената цена на обекта, със 17 млн. лв. повече от предвидените в началото 40 млн. лв, обяснява прокурор Пламен Георгиев.

Ако се установи, че са извършили престъпление, срщу тях ще бъде повдигнато обвинение.

"Водното огледало" е можело да струва общо 40 млн. лева. Странно е, обектът няма пречиствателна станция, заради което българската държава рискува да бъде глобена от Европейския съюз.

При разследването е установено, че в проекта на "Водно огледало" са допуснати

грешки, които могат да доведат до наводнения в Кърджали.


Заради грешки при проектирането при левия бряг на река Арда нивото на подпочвените води се е вдигнало рязко и е достигнало до 90 см от повърхността. Вече има наводнени сгради и негативният ефект ще се усилва, ако не се вземат спешни мерки. Има опасност от подронване на основите и на по-отдалечени сгради. 

Очакваме заключенията на петорната експертиза, която трябва да е готова до края на месеца. И при констатирани нарушения през май могат да се очакват нови обвинения, казва в заключение прокурорът Пламен Георгиев пред в. "Труд".

Предизвикан от публикацията днес бившият министър-председател Сергей Станишев заяви пред журналисти в Кърджали, че за него

най- важна е оценката за "Водното огледало" на кърджалийци, а не мнението на един прокурор.

"Обектът за жителите е една стара сбъдната мечта от края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век, който промени облика на града", заяви Станишев.

Според него никой не оспорва необходимостта от "водното огледало", а строителство е започнало по времето на правителството на Иван Костов. До рязането на лентата са изминали близо 10 години, а строителните обеми обяснимо са се увеличили 4-5 пъти и това е рефлектирало върху крайната му стойност, смята Станишев.

Той е категоричен, че са били спазени всички законови нормативи и не разбира "този прокурор чии интереси защитава сега за земите около "водното огледало" - държавните или частните?"

Според председателя на БСП "огледалото" предпазва града от наводнение, премахнати са 16-те колектора за отпадни води, около него са създадени терени, които са публична държавна собственост. По приблизителна оценка те са на стойност около 200 милиона лева, от които могат да се възползват както държавата, така и община Кърджали.

Станишев е в Кърджали, за да ръководи "изнесено" заседание на Изпълнителното бюро на БСП.
Снощи, при пристигането си в града, той каза, че на социалистите е необходима "нова активна политика в смесените райони на страната и особено в Родопите".

И

разследваният депутат от БСП Димчо Михалевски

заяви, че "проектът "Водно огледало" е добре изпълнено съоръжение с голяма ефективност и изцяло съответстващо на изискванията на Закона за обществените поръчки".

Михалевски твърди, че при подписването на договора за строителство през декември 2007 г. е била определена цена 58 млн. лв, която впоследствие е била увеличена до 80 млн. лв.

Според него набъбването се дължи на съпътстващи проекти, които са били необходими за гарантиране на сигурността на гражданите в района. Като пример той посочи укрепването на жп и пътен мост над река Арда, както и преместването на няколко електропровода от терена на водното огледало.

Михалевски обясни, че фирма "Арда Кърджали" е била избрана за изпълнител, тъй като е предложила най-изгодната цена.

Той категорично отрича твърденията, че водното огледало е построено върху частен терен. "Към момента на издаване на строителното разрешение никой не може да претендира, че земята не е била държавна собственост", заяви Димчо Михалевски, бивш заместник на Асен Гагаузов в Министерството на на регионалното развитие и благоустройството.
Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 10 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 12 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 13 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини