Първанов: Извоювахме си свободата
Президентът Георги Първанов на церемонията по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в София   
Източник: Антон Станков, БГНЕС
178
Дс с е денят на нашето заслужено национално самочувствие и гордост, защото българската победа не беше подарена, тя беше извоювана във вековна битка с османския поробител.

Това каза президентът Георги Първанов в началото на словото си на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" тази вечер по повод Националния празник на България - Трети март.

Държавният глава посочи, че това е денят на българската признателност към стотиците хиляди герои дали живота си за българската свобода.

Той отбеляза, че този ден олицетворява по един възможно най-ярък начин силата на международната солидарност.

Българската свобода стана възможна, когато революционната идея стана общонационална, кауза на всеки един българин, каза президентът.

По думите му българският успех е станал възможен, когато народните водачи са осъзнали, че пътят към възкресението и свободата минава през голготата и разпятието, през саможертвата.

Заради това наш дълг е да се питаме сега и във всеки един момент дали 13 десетилетия и малко повече след нашето Освобождение имаме свободата - вътрешната, духовната свобода, за която мечтаеха и се бореха нашите възрожденци.

Президентът посочи, че днешният празник не е само ден на признателност, а и за равносметка.

"Денят, в който започна възраждането на българската държава, ни задължава да се запитаме дали следваме заветите, ценностите и принципите на възрожденците затова да градим силна, здрава, добре уредена държава.

Силна, но не силова, не администрираща, а държава, на която гражданинът разчита да решава неговите проблеми, да защитава имуществото, достойнството и живота му", каза Първанов.

Той подчерта, че и сега, и винаги трябва да си припомняме, че българската нация е била свободна духовно преди да се освободи военно-политически, със силата на оръжието.

Президентът призова да не допускаме отстъпление от "духовната територия на българската държава". Наследството на възрожденците ни повелява да създаваме правила, решения, които да стимулират и окуражават предприемчивите, будните български граждани.

Едно от големите послания на Възраждането е за социалната държава, което ние, уви, често забравяме, каза президентът Първанов. По думите му не би трябвало да забравяме, че Левски и Ботев, съратниците и сподвижниците им дадоха живота си не само заради националната ни независимост, но и за социална справедливост.

Днес Европа има своята стратегия "2020", която е по-социална от всякога, и ние българите нямаме право да отстъпваме по-назад от този модел и критерий, изтъкна президентът Първанов.

Той посочи, че върховенството на закона произтича не от поредния европейски доклад, към който ние ще подхождаме с респект, а от посланията и заветите на нашите възрожденци.

"Силната нация и в представите на българските възрожденци, и в годините след това до днес винаги е означавала максимално съгласие и единение. Срещу нашите задружни сили не може да противостои и най-мощната стихия", припомни думите на Апостола държавният глава.

Той изтъкна значението и модерността за времето й на Търновската конституция.

Един от големите пороци на българския път в годините след Освобождението е този стремеж към налагането на лична власт, каза президентът в словото си. По думите му в нашата нова история има много сложни, противоречиви неща.

Ние има с какво да се гордеем с тази невероятна национална консолидация в края на 19-и и началото на 20-и век. Но не бива да забравяме и периодите и епизодите на тежко политическо противопоставяне и саморазправа, заяви държавният глава.

Той обясни, че припомня всичко това, защото наред със заслужената национална гордост днес като една зряла и успяваща нация, каквато е българската, ние можем да надскочим обичайната патриотична патетика, да си дадем сметка за цялата сложност на нашата история.

Тогава ще можем да отсеем и да пренесем напред онова, което е трайно и значимо, смята Първанов.

От нас зависи дали ще вземем държавническото поведение, този разум, тази мъдрост, които направиха България икономическо и не само икономическо чудо на 19-и и началото на 20-и век, или ще останем заложници на политическа мъст и противопоставяне, изцедили много от националната ни енергия, каза още президентът.

В началото на церемонията на площад "Народно събрание" бяха посрещнати знамената-светини на българската бойна слава. Командващият зарята бригаден генерал Андрей Боцев, заместник - началник на Сухопътните войски, рапортува на президента.

Георги Първанов прие строя на представителните роти от Софийския гарнизон, които поздрави по случай Националния празник.

Сред присъстващите на церемонията са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът Ангел Марин, министри, депутати, висши военни, духовници, дипломати, военни аташета, граждани.

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага края на Руско-турската война от 1877- 1878 г.

Датата 3 март слага начало на Третата българска държава

Празникът бе отбелязан с чествания в цялата страна. В 11 ч. сутринта София се състоя церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин.

В церемонията участва президентът Георги Първанов. Той прие строя на почетния караул, построен в чест на 3 март, и поздрави гвардейците за празника.

Трибагреникът беше издигнат под звуците на националния химн и топовни салюти. Президентът Първанов поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин. Церемонията завърши с тържествен марш на гвардейците.

В 12 ч. бе извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Парадния вход на сградата на президентството.

Повече от две хиляди души се събраха на Шипка. Те дойдоха с около 30 автобуса организиран превоз, с десетки леки автомобили и с пеши походи към старопланинския връх, за да се поклонят през паметта на българските опълченци и воините от още 10 националности, загинали за свободата на страната ни преди 133 години.

При минус 10 градуса и в мъгла с видимост под 50 метра хилядното множество замълча и сведе очи при отслужената от Великотърновския митрополит Григорий заупокойна панихида в памет на загиналите.

Санстефанският мирен договор е подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) от граф Н. Игнатиев и Ал. Нелюдов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска.

Договорът е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19.

Съгласно тях България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи.

Общата й площ възлиза на повече от 170 хил. кв. км.

Тя има редица права, включително и да иска признаване и от други страни извън подписалите Санстефанския мирен договор, както и правото на международни търговски отношения и на търговски представителства; да сключва търговски, финансови и административно-правни договори със съгласието и одобрението на сюзерена Турция или на попечителя Русия по време на преходния период, както и да има собствена войска и полиция.
Коментари 178
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

178 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 8 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 11 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 14 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 15 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen