29

Бившият ръководител на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров днес отказа да коментира защо е бил освободен от поста съветник на министър-председателя Бойко Борисов.

Тази новина снощи беше потвърдена от пресцентъра на Министерския съвет, а днес бе допълнено, че премиерът е сезирал прокуратурата за нарушения в разузнаването.

По-късно днес Борисов съобщи, че е уволнил Киров от Министерския съвет, след като се е запознал с доклад на новото ръководство на Националната разузнавателна служба.

"Лично му връчих заповедта за уволнение след като се запознах с доклад за нарушения в работата на НРС. Докладът за работата на ген. Киров съдържаше такива факти, че моят единствен ход бе да го адресирам веднага до прокуратурата", каза Бойко Борисов пред в. "Преса".

Според хора от службите, цитирани от вестника, въпросът бил "не само за безотчетни "агентурни" пари, но

и за действия, уронващи престижа на страната и на нейни висши политически лица".

"Разочарован съм много от него, имах го за професионалист, за колега и за приятел. Когато го приех в моя екип, много хора скочиха срещу решението ми, но аз се опрях на професионалните му качества", обясни още Борисов.

Това е първото обяснение на премиера защо е уволнил назначения само преди два месеца за негов съветник Кирчо Киров.

Пред репортер на БНТ ген. Кирчо Киров днес каза, че няма да говори, докато не се запознае с резултата от проверките в Националната разузнавателна служба. Киров нямал информация дали материали от тези проверки са изпратени в прокуратурата.

Вчера привечер Янев шумно обяви, че в Националната разузнавателна служба има злоупотреба със средства, която е престъпление и бившият директор се разследва от прокуратурата.

Бойко Борисов отказа да коментира тези думи на Янев. "Оставям всеки да си говори каквото си иска.

 Много хора на мой гръб търсят популярност и медийни изяви", заявява министър-председателят

пред "Преса".

Кирчо Киров беше назначен за съветник в политическия кабинет на премиера на 1 февруари т. г. след като девет години ръководеше Националната разузнавателна служба.

На 25 януари т.г. министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че ръководството на НРС е вече освободено, ген. Кирчо Киров и ген. Людмил Ангелов са освободени от длъжност и военна служба, а полк. Звездомир Пенков - само от длъжност.

Тогава премиерът Борисов е предложил на ген. Киров да бъде съветник в Министерския съвет на мястото на Цветлин Йовчев, който стана началник на кабинета на президента Плевнелиев.

Преди това премиерът обяви изпращането на Киров за посланик, но то така и не се случи заради отказа на външния министър Николай Младенов и президента Росен Плевнелиев да назначат хора, които са работили за бившата Държавна сигурност.

Киров, разбира се, е кадрови офицер от ДС. Той бе назначен от Георги Първанов и остана на поста през двата му мандата.

В началото на 2007 г. тогавашният американски посланик Джон Байърли в остър доклад за българските тайни служби

дава унищожителна оценка на ръководството на контролираната от Първанов НРС

и специално на директора й Кирчо Киров. В тази грама Киров е наречен "подлизурко", а се подчертава, че държавният глава държи Киров на поста заради контрола му върху досиетата на Държавна сигурност.  

Снощи Яне Янев не пропусна възможността да се похвали и подчерта, че оглавяваната  от него до решението на Конституционния съд парламентарна комисия е свършила за по-малко от два месеца огромна по обема работа.

Освен че стигна до отделни казуси, доказващи грубите нарушения на Георги Първанов и Ангел Марин, била навлязла и в по-дълбоки води.

"Бяха анализирани и сигнали, доказващи не само нарушенията, но и престъпленията в Националната разузнавателна служба, отбеляза Янев.

"След като обсъдихме двамата с премиера цялата фактология,  той ме разбра и предприе конкретни действия. Лично е поставил резолюция да бъде сезирана прокуратурата. Мога да заявя, че в такива случаи трябва да се действа така бързо и ефективно", заяви Янев, цитиран от БГНЕС.

"Със заповед от вчера е освободен Кирчо Киров като негов съветник. Благодаря му за навременната реакция. Смятам, че откакто РЗС е конструктивна, но безпощадна към всякакъв вид корупционни схеми опозиция, резултатите са налице. Андрей Иванов, Иван Драшков и Кирчо Киров са освободени от заеманите длъжности, след като бяха уличени от РЗС в куп злоупотреби", добави Янев.

Той обеща, че в момента,  в който бъде избрана новата комисия за проучване на факти и обстоятелства свързани с действията и инициативите на длъжностни лица от органите на изпълнителната власт за помилвания, опрощавания и даване на българско гражданство за периода 2002-2012 г. ще  настоява да бъде изслушан в комисията новоизбраният директор на НРС бр. ген. Драгомир Димитров на закрито заседание.

Според Янев може да се окаже, че е имало

големи финансови злоупотреби в службата, ръководена преди това от Кирчо Киров

и може да се окажат, че от служебните пари на НРС са купувани ловни приспособления или скъпоструващи пушки.

Президентът Росен Плевнелиев потвърди за финансови несъответствия в Национална разузнавателна служба (НРС), след като се е запознал с доклад, адресиран до него.

Бяха направени регулярни проверки от компетентните институции на НРС, продължи държавният глава.

Запознат съм с доклада, с неговото съдържание, адресирах го и до министър-председателя и съм преценил, че той трябва да бъде изпратен до прокуратурата, отбеляза президентът.

Той заяви още, че няма право да дава конкретни данни за нарушения, но уточни, че те са по-скоро от финансово естество, свързани са с правилата и начина, по който са отчетени средствата.

НСО и НРС трябва да работят по правила, да имат закони, за да сме сигурни, че се прилагат добрите практики за осчетоводяване, за управление на финансови средства и за начини, по които се работи с информация, добави Плевнелиев.

По никакъв начин не искам да опетня името на когото и да било, включително и на бившия началник на НРС ген. Кирчо Киров, но има много въпроси, на които трябва да се дадат отговори, и то пред компетентните органи, каза още държавният глава.