67

Анджей Папиеж, посланикът на Полша в София, излезе с официално становище, че причините за връщането на децата от Асеновград на майката са в следствие на две решения на българския съд.

Видеорепортаж, излъчен по национална телевизия, за това как 7-годишно момиче е качено насила от майка си - полякиня, в дипломатическа кола, предизвика остра реакция във форумите. В петък вечер младежи се събраха на протест пред посолството на Полша. Второто дете - момче, е останало в Асеновград, където децата живеят от две години с баща си.

От посолството коментираха, че са съдействали на майката, само при изпълнението на решение на българския съд.

В изявлението на посолството се казва още, че две инстанции на българския съд са решили, че децата трябва да се върнат на мястото, от което са били отвлечени против волята и в отсъствие на един от родителите.

„Решението на българския съд съответства на предписанията на "Хагската конвенция за гражданските аспекти на международните отвличания на децата'', която e ратифицирана от Република България", заявява посланник Папиеж.

„Посолството на Република Полша в София, което не е страна в спора, изразява мнение, че в името на спазване на закона, второто отвлечено дете трябва да бъде върнато на майката", посочва Анджей Папиеж.

Дъщеря ми Николета Василева е напуснала страната

без международен паспорт и вече е в Полша, заяви бащата на детето Тодор Василев.

Той се е срещнал с министъра по Европейските въпроси Гергана Паси, която му е изпратила снимки на момичето, на които се виждат Николета и майка й в обстановка, която не съвпада с тази в жилището на майката.

Гергана Паси е получила снимките от полския посланик в София Анджей Папиеж, който е потвърдил, че снимките са направени в Полша.

Международните паспорти и на двете деца са при техния баща. Синът ми не е напуснал страната, каза Василев, който обаче допълни, че няма информация къде се намира момчето в момента.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира по случая

с децата от Асеновград, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

"До тази дата в ДАЗД не е постъпвал сигнал нито от държавен орган, нито от родителите на децата, относно принудително им предаване. ДАЗД изиска информация от Отдела за закрила на детето към Дирекция "Социално подпомагане" - Асеновград и в момента тече проверка на обстоятелствата по конкретния казус", се посочва в съобщението.

В случая става дума за съдебно решение на Софийския градски съд, потвърдено от Софийския апелативен съд, по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, ратифицирана от Република България, уточняват от агенцията.

От там отбелязват още, че техен представител не е присъствал при отвеждането на момичето.

"Във всички случаи, ДАЗД счита, че изпълнението на съдебното решение следва да протече в среда, която не би довела до травмиране на децата.

Съобразно резултатите от проверката и при установяване на нарушения от длъжностни лица в Дирекция "Социално подпомагане" - Асеновград ще бъде сезиран Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане за търсене на административнонаказателна отговорност на виновните лица съгласно Закона за закрила на детето.

Висшите интереси на детето следва да бъдат от първостепенна важност във всички действия на обществените и частни органи, в това число и на родителите, отнасящи се до децата, като един от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето", посочват от ДАЗД.