0

Е кипът на фондация „Пловдив 2019“ е в усилена подготовка за среща с международното жури към Европейската комисия в Брюксел през септември, разказва пред „Дарик“ арт директорът на фондацията Светлана Куюмджиева.

„Това ще бъде първата ни среща с журито след официалното обявяване на града за европейска столица на културата и на нея ще трябва да отговаряме на въпроси, свързани с планирането и стратегията ни до 2019-та година“, обясни тя. От Брюксел са изпратили и специален въпросник с питания, на които екипът трябва да отговори в писмен формат до края на август.

По думите ѝ в момента фондацията работи по неща, които хората няма как да видят. „Най-важното от тях разработването на регламент и правила за работа с външни партньори, които ще включват изисквания за разработени проектни предложения и финансови планове“, казва Куюмджиева.

По отношение на конкретните проекти, по които се работи, тя разказа, че в момента в ход е вторият етап от превръщането на „Капана“ в арт квартал и „Резиденция баба“ на „Фабрика за идеи“.

Планирано е да стартира и онлайн платформа за Тютюневия град, която ще съдържа история, архивни материали за някои от сградите, както и примери и аналогии с градове от Европа. 

До края на тази година ще започне и работа с читалищата в районите на Пловдив, както и по проектния клъстър „Махала“, който е насочен към стимулиране на социалното предприемачество и създаването на общностни проекти в квартал „Столипиново“.

Отделно фондацията планира няколко проекта с другата европейска столица на културата през 2019 – италианският град Матера. Там са набелязани взаимодействия по проектите за градски трансформации, работа с нови медии, музика и работа с общности.

Пловдив е в тясно сътрудничество и с холандския град Леуварден, датският Орхус и кипърския Пафус, които ще бъдат европейски столици на културата в годините преди 2019. „С тях ще търсим съвместно европейско финансиране и обмен на базата на програмите, с които кандидатствахме“, каза още Куюмджиева.

По думите ѝ се работи на различни нива и с градовете Пилзен и Вроцлав, както и със София, Варна, Бургас и Велико Търново.

„Въпреки че в момента отстрани изглежда така, сякаш фондация „Пловдив 2019“ се е умълчала и нищо не се случва, всъщност за нас сега периодът е много усилен и изпълняваме много сериозни задачи“, подчертава още арт директорът.

По думите ѝ продължава и ползотворното взаимодействие с общината и партньорството в културните инициативи, а основна цел на кмета Иван Тотев било да превърне Пловдив в мост между България и Европа.

„Подкрепата от страна на общината и на настоящото управление всъщност дава вече реални резултати. Усеща се и участието на гражданите в културните процеси, затова мислим за създаването на все повече събития и дейности, които да развият тази положителна комуникация с хората, за да бъдат пловдивчани все по-съпричастни към общата ни кауза“, казва Куюмджиева.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@