15

П арламентът не прие предложението на "Обединени патриоти" да се върнат помещенията за пушачи и непушачи в заведенията.

Промените в Закона за здравето бяха отхвърлени на първо четене с 25 гласа "за", 69 "против" и 45 въздържали се.

Със законопроекта се предвиждаше забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да отпадне за някои обекти, като се въведат ясни правила за тези от тях, в които по изключение ще се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения.

Досега допусканото изключение е само за обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Предвиждаше се към тези обекти да се добавят и плавателните съдове, както и не повече от 50 на сто от търговската площ на залите за консумация на място в определени видове заведения за хранене и развлечение (ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове, барове и дискотеки). С изключение на интернет кафе-клубове, кафе-клубове за игри, кафенета в спортни зали и барове-спортен център.

Предлагаше се и завишаване на глобите и имуществените санкции при констатирани нарушения.

Валентин Касабов от "Обединени патриоти" коментира, че законът не се спазва и затова предлагат да се регламентира старото положение - пушачи-непушачи.

Валентина Найденова от "БСП за България" посочи, че предложеният проект е удар върху всичко, постигнато до тук за опазване на нацията от тютюнопушене.

С много труд и време беше постигната тази забрана, отбеляза тя.

В подкрепа на запазването на забраната за тютюнопушене на закрито в парламента са постъпили становища от Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Националната мрежа за децата, Коалиция за живот без тютюнев дим, Гражданска инициатива "България без дим" и други.

Вижте още по темата:

Токсични ли са домовете и колите на пушачите

Гърция иска 1500 евро глоба, ако пушиш в кола

6 дни допълнителен отпуск за непушачи

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@