6
15 и 22 000 души в страната ни употребяват наркотици чрез инжекции, каза на пресконференция д-р Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомании.

В България се наблюдава

увеличение на разпространението на ХИВ при венозна употреба на наркотици
,

но то е много ниско спрямо останалите държави от ЕС, посочи Василев.

Момчил Василев представи днес данните от годишния доклад на Европейския съюз за проблемите с наркотиците.

Той уточни, че през миналата година в страната ни са регистрирани 38 смъртни случаи, което е значителен спад спрямо 2008 г., когато те са 74.

Хероинът все още е най-проблемният наркотик в Европа, каза д-р Василев.

Той посочи, че броят на употребяващи веществото средно за ЕС през последните години се задържа на едно и също ниво. Същото важи и за България, където според статистиката броят на употребяващите е между 20 и 30 000 души.

Между 30 и 35 000 души у нас са опитвали амфетамин, а екстази - между 20 и 25 000 души. Средно за ЕС се наблюдава по-масова употреба на екстази - 2,5 млн. души на възраст от 15 до 34 г. са ползвали веществото поне веднъж в живота си.

Три млн. жители на ЕС между 15 и 34 годишна възраст са пробвали кокаин

поне веднъж, сочи статистиката. В България опитвалите веществото са около 25 000 души.

Сред сериозните проблеми в борбата с наркотиците са и новите вещества, които се разпространяват през последните години, каза Момчил Василев.

През 2009 г. в ЕС са регистрирани 24 такива. Повечето от тях се предлагат като легални заместители на незаконните наркотици.

В България са открити седем нови вида наркотик.

В ЕС са регистрирани 170 онлайн магазини за продажба на подобни вещества. В страната ни все още такъв не е открит, каза Василев.

Според данните от доклада най-малко 1 млн. граждани на ЕС годишно ползват лечение от наркотични зависимости.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@