Алфа рисърч: Най-много 2 милиона ще участват в референдума
Единствен министър с ясно изразено одобрение за работата си вече цяла година е Лиляна Павлова   
Източник: БГНЕС
90
Бз зки позиции и дистанции по редица ключови въпроси регистрира редовното тримесечно проучване на Социологическа агенция "Алфа Рисърч" (alpharesearch.bg). Толкова близки, че изследователите ги определят като опасни.

И предупреждават за

изключително напрегнат и зареден с риск от резки обрати политически сезон.

Проучването е представително, направено между 12 и 17 януари с 1023 интервюта.

Предстоящият Национален референдум активизира най-твърдите партийни ядра и особено в опозицията. Седмица преди гласуването намерение за участие в референдума заявяват между 25% и 35% от живеещите в страната около 6 млн. пълнолетни граждани (което е различно от броя на избирателите в избирателните списъци, които ГРАО все още не е обявил; за президентските избори 2011 г. те бяха почти 7 млн.).

В зависимост от степента на мобилизация и конкретната политическа обстановка

най-вероятно е до урните да отидат между 1.6 млн. и 2.1 млн. души.

Този брой би бил недостатъчен за задължителен характер на резултата от вота, но най-вероятно ще надхвърли нужните 20% активност, което ще препрати решението на въпроса отново в парламента.

Мобилизацията за гласуване основно на привържениците на АЕЦ „Белене" очертава преобладаващ вот „да" на референдума в неделя - отговор, който биха подкрепили около 62% от гласуващите. Сред тях, освен привърженици на БСП, се открояват и симпатизанти на националистическите формации. Вотът „не" достига около 38% от гласуващите, но като правило те са по-слабо мотивирани да участват.

От мобилизацията на тези хора ще зависи както общата избирателна активност, така и делът на позицията „не" в референдума.

Отношението към АЕЦ „Белене" и развитието на ядрена енергетика в България претърпя значителна промяна през последните години. От силно доминираща подкрепа за построяването на АЕЦ Белене преди около 10 години (80% през 2004 г.), към момента българското общество е разделено на три. 33% от пълнолетните граждани са „за" реализиране на проекта АЕЦ „Белене", 30% - „против" развитие на ядрената енергетика у нас и за въвеждане на други технологии, 25% подкрепят постояването на нови реактори в АЕЦ „Козлодуй" без строеж на „Белене".

Най-горещи привърженици на АЕЦ Белене са симпатизантите на БСП, три четвърти от които са готови да участват в референдума на 27 януари.

Най-силни противници на ядрената енергетика са жителите на големите градове, младежите до 30 годишна възраст, както и привържениците на Синята коалиция и СДС.

Четири партии се очертават като сигурни участници в следващия парламент

- ГЕРБ (20.9%), БСП (18.5%), Движение "България на гражданите" (5.6%) и ДПС (5.4%). Спрямо септември ГЕРБ бележи лек спад (от 0.5 %), докато проектът на БСП за ядрен референдум мобилизира симпатизантите й и тя успява да увеличи подкрепата си с 2%.

Други четири политически сили са на рисково разстояние от 4-процентната изборна бариера. Малко над бариерата би бил действителният вот за Синята коалиция и Атака-ВМРО, ако изборите бяха днес. Малко под бариерата, но с потенциал да я атакуват, са СДС и НФСБ на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов.

Това разположение на силите води и до голяма степен на неопределеност не само за състава на бъдещия парламент, но и за възможните управленски формули в него.

За времето от септември 2012 до януари 2013 г.

положителните оценки за работата на правителството спадат от 18 до 16 на сто, негативните се запазват около 46%.

Единствен министър с ясно изразено одобрение за работата си е Лиляна Павлова (33,4% положителни оценки). Личният рейтинг на премиера остава по-висок от рейтинга на правителството, но и при него се разтваря ножицата между недоверие и доверие. В началото на годината положителните оценки за дейността му спадат от 31% до 29%, а отрицателните нарастват от 37% до 39%.

Други министри със сравнително положителни оценки са Цветан Цветанов (16% одобрение, но и с 26,3% неодобрение), Мирослав Найденов (10,5% одобрение, 14,1% неодобрение), Вежди Рашидов (14,1% одобрение 8,8% неодобрение).

Най-отрицателно, както при всяко проучване, е отношението към министъра на финансите Симеон Дянков - 5% одобрение и 32,7% неодобрение. 

Управляващите успяват да запазят по-значимо доверие единствено сред 30-50 годишните избиратели в големите градски центрове, където е съсредоточена основната електорална подкрепа за ГЕРБ. Сред останалите социално-демографски слоеве неодобрението доминира, достигайки до над 50 на сто в по-малките населени места.

Анкетираните избиратели, които заявяват доверие към Бойко Борисов са 29% в сравнение с 38% преди година.

Доверието към Меглена Кунева е 23% (24 преди година), към Сергей Станишев - 22% (24 преди година), към Иван Костов - 7% (4% преди година)

С началото на икономическата криза и резкият спад на оптимизма, регистриран в обществените нагласи в края на 2009 г., икономическите оценки и очаквания се запазват на приблизително едно и също равнище. И в началото на 2013 г. положителните мнения за развитието на икономиката и личните финанси са между 4 и 6%, а отрицателните - между 47% и 59%.

На този фон

очакванията за близкото бъдеще са малко по-позитивни - около 19-20% предвиждат подобрение,

а личните прогнози за запазване на икономическия статус (46-47%), доминират над тези за неговото влошаване (32%-34%).

Предвид общата икономическа ситуация в страната и равнището на безработица, материалните и финансови притеснения остават тема номер едно за мнозинството от българите. Поради това, всяка мярка, която засяга личните доходи на хората, възможностите за работа и въобще развитието на икономическата среда, получава значителен обществен отзвук.

Събитията с чисто политически характер привличат вниманието на по-малки групи избиратели, но те фокусират силна обществена енергия, която ще оказва влияние върху електоралните нагласи през следващите месеци.

Политиките и мерките с позитивно отражение върху имиджа на правителството през последните три месеца са увеличаването на минималната работна заплата от началото на януари (64%), намалените цени на природния газ (52%), запазването на пълната забрана за пушенето на обществени места (43%). 60% са против преразглеждане на забраната и настояват тя да остане в сегашния си вид, 37% се обявяват за връщане на закона в предишния му вид.

Сред политиките с най-негативен отзвук са тези със социална и икономическа насоченост. 70% оценяват негативно увеличаването на пенсионната възраст с още 4 месеца от началото на 2013 г., 69% - въвеждането на данък върху лихвите по депозитите на гражданите, въпреки, че голяма част не разполагат с такива или имат само дребни вложения.

В политически план най-притеснително за хората е блокирането на работата на Конституционния съд поради скандалите с избора на негови членове (45%) и добилият популярност като „Дюнигейт" случай със застрояването на защитени територии по Черноморието (41%).

Като оставят впечатление, че управляващите не се справят с един от основните си предизборни ангажименти - борба с корупцията и злоупотребите с власт - подобни събития са сред факторите, които влияят най-негативно върху отношението към правителството.

Продължава негативният тренд на доверието към основните държавни институции.

Парламентът достига критичните 6% одобрение, неодобрението нараства до 58%.

Най-одобряваният български политик, еврокомисарят Кристалина Георгиева, отбелязва 11% спад в рейтинга си (от 53% на 42%), което трудно може да се обясни, ако не се вземе предвид нарасналата като цяло критичност към институциите.

Вторият по рейтинг политик, президентът Росен Плевнелиев, също губи доверие, макар и в по-малка степен. Положителните оценки за работата му намаляват от 38% на 33%, негативните се увеличават от 18% на 20%.

Неадекватните реакции на президентската администрация около гафа със снимката в новогодишната реч стопяват позитивите, които държавният глава беше натрупал, осуетявайки клетвата на морално спорна личност като Венета Марковска за съдия в Конституционния съд.
Коментари 90
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

90 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Свят Преди 1 час

Локализирани са новите огнища на пожара

,

Защо плуването е било табу на Древните Олимпийски игри

Любопитно Преди 2 часа

Древните олимпийски игри са се провеждали между VIII и IV в. пр.н.е. и са включвали състезания като борба, бокс и петобой

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Свят Преди 3 часа

Вицепрезидентката, която е омъжена за евреин, натрупа преднина пред Тръмп в социологическите проучвания

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 3 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 3 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им

уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 4 часа

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 4 часа

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

.

Стената на руски язовир се скъса след проливни дъждове

Свят Преди 4 часа

В градския район е обявено извънредно положение

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Любопитно Преди 5 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

.

Два празника отбелязваме днес, честит имен ден на...

Любопитно Преди 5 часа

Този ден се приема и за подходящ за пътуване

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 5 часа

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, ще започне да се повишава

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 6 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 13 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 14 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 15 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят