28

И нтересът към придобиване на българско гражданство обхваща все по-големи части от Албания, отчитат македонски издания. Целта е по-лесна емиграция към Западна и Северна Европа.

Само през 2016г. от албанския град Елбасан са се изселили 850 семейства, всички с български паспорти. Основната им дестинация са били Великобритания и скандинавските страни. Елбасан е и града с най-голямо българско етническо население в балканската страна - между 4 и 12 хил души по неофициални данни. 

ЕП защити българите в Албания

Цайт: Европа е най-уязвима на Балканите

Всяка седмица от 250 до 300 млади жители на града се изследват за ХИВ/СПИН, с цел да изпълнят изискването за гражданство, пише македонският "Дневник".

Наред с това много албанци от други области фалшифицират мястото си на раждане. Те пишат, че са родени в областите Голо Бърдо, Мала преспа и Гора .

В този регион продължава да живее българско малцинство, което не се признава от албанските власти. Македонците пък го считат "сто процента населен" от техния етнос.

Тежката политическа ситуация в Албания, задълбочаващата се икономическа криза, голямата безработица и загубата на надежда карат много жители на страната да търсят изход, отчитат от македонския вестник "Телеграф". Възможен път навън  е българския паспорт.

Според вестника, скоро около 20% от населението на Елбасан, или 40 000 души, може да се окажат български граждани.

Преди три години проверка у нас показа, че Държавната агенция за българите в чужбина е признавала български произход при много съмнителни критерии, а от това са се възползвали много хора в Косово и Албания. 

Към момента агенцията няма по-специално отношение към диаспорaта ни в Албания, въпреки че продължават усилията малцинството ни да бъде официално признато от властите там, заяви за Vesti.bg юристконсулта на ДАБЧ Петър Юруков. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@