6
Дб бъде декриминирана еднократната доза наркотици бе сред многото обсъждани днес идеи по време на кръгла маса, на която присъстваха представители на пациентски и неправителствени организации и на държавни органи и институции.

Темата на двучасовата дискусия бе "Изграждане на ефективен модел за обхват, лечение, рехабилитация и ресоциализация на зависими пациенти". Предстои всички предложения от нея да бъдат обобщени.

МВР по принцип трябва да ограничава разпространението, а не употребата на наркотици, подчерта Христо Божилов от криминална полиция, който се обяви "за" това еднократната доза да не е наказуема и посочи, че са необходими промени в Наказателния кодекс.

По данни на МВР през последните години има увеличение на употребата на кокаин от непълнолетни и използването на "мултинаркотици". Според Божилов обаче не бива да се спекулира на ниво съд и прокуратура.

Сред предложенията бе и това наркозависимите, които в момента се лекуват по програми, да не бъдат изваждани от тях и вкарвани в затвора, както и обратното - да бъде осигурявано лечение на осъдени в самите затвори.

Полицията в повечето случаи гледа на тях не като на престъпници, а като на болни хора, изтъкна Божилов. Проблем била обаче липсата на регламент, от който да става ясно кой, какво и по какви програми работи.

Представители на пациентски организации, занимаващи се с борбата с наркоманиите, предложиха да се създаде фонд за финансиране на дейности срещу зависимостите, като в него

постъпва част от събирания акциз от цигари и алкохол

Идеята е 1% от този акциз да бъде предназначен за лечение и превенция на зависимости, поясни Пенка Георгиева от Конфедерация "Защита на здравето".

Във фонда могат да се насочват и парите от глобите, налагани на пияни шофьори и на търговци, продаващи алкохол и цигари на непълнолетни, както и средствата, иззети от комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, и от спортния тотализатор.

Такива фондове съществуват в Европа, посочи Георгиева. В Полша например 2% от акциза върху цигарите и алкохола се насочват към програми по превенция на зависимости. Профилактиката там се финансира от местните бюджети, както и от средства по проекти от ЕС.

Според директора на Националния център по наркомании Цвета Райчева фондът за целево финансиране е чудесна идея, но условията са трудни, тъй като съществуват недостатъчно финансиране и несигурност.

Участниците в дискусията обърнаха още внимание, че е необходима задължителна квалификация на персонала в службите и институциите, които се занимават с тези проблеми, вкл. и на журналистите.

Акцентирано беше и върху задължителното въвеждане и регламентиране на стандарти и критерии за добри практики на лечение и рехабилитация, както и за тяхното финансиране. Важно е също така организациите и институциите да работят в мрежа.

В момента се изработва наредба за психосоциална рехабилитация

на зависимите, която до края на юни трябва да е готова като текст и раздадена за широко обсъждане, съобщи Маринела Радева от Националния център по наркомании.

Тя обаче смята, че ще бъде трудно да се убеди Министерството на труда и социалните грижи за нуждата от финансиране на социални услуги за наркозависими пациенти.

За Радева голяма крачка в областта на превенцията е предстоящото изработване на наредба за превантивните дейности, която да определи кой може да ги извършва и какви са критериите за регистрация.

До юли ще са готови три наредби - в областта на лечението, рехабилитацията и превенцията, обобщи Маринела Радева.

Националният консултант по наркология Соня Тотева съобщи, че психиатричната болница в Суходол е спечелила миналата година проект по европейски програми за 320 хил. евро по превенция на зависимостите.

Очаква се скоро посещение на представители от Европейската комисия и Световната здравна организация там по покана от здравното заведение.

Отец Иван от сдружение "Избор" повдигна въпроса за въвеждане на предмет "религия" в училище, защото в момента имало проблем с ценностната система - тя се отъждествявала единствено с парите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@