"Алфа рисърч": ГЕРБ увеличава преднината си
Източник: БГНЕС - архив
290
Пт тия ГЕРБ е увеличила на 4,5 процента преднината си пред БСП пет седмици преди парламентарните избори според проучване на "Алфа рисърч" (alpharesearch.bg).

Точно преди да започне официално предизборната кампания проучването сочи 21.9% за ГЕРБ срещу 17.4% за БСП.

Изследването е правено в периода 22-27 март.

Преднината на ГЕРБ се е увеличила с 2,5% в сравнение с последното проучване на агенцията през януари т.г.

БСП за момента не печели нищо от социалното недоволство. Бележи спад с 1.5% спрямо януари, мобилизира твърдите си симпатизанти, но не успява да прибави нови. Доколкото на този етап може да се очертае някаква по-обща тенденция, БСП губи в две посоки - първо, от центристките избиратели със средни и по-високи доходи, заети в частния сектор, които по всяка вероятност са притеснени от заявената политика за вдигне на данъци и осигуровки и второ, от най-нискодоходните групи, които все още остават пасивни, или се ориентират към нови протестни партии.

Като залага на съчетанието от радикализъм, национализъм и щедри социални обещания, "Атака" бележи значителен ръст и достига 5.5%. Подкрепата й нараства главно сред хората с по-нисък социален статус от средното поколение в София и малките градове.

Тя обаче, заедно с НФСБ (на собственика на телевизия "Скат" Валери Симеонов), е най-застрашена от консолидирането на евентуална партия на протестиращите. Всеки пети симпатизант на "Атака" и всеки трети на НФСБ е готов да подкрепи такава партия, срещу всеки десети от привържениците на ГЕРБ или БСП.

ДПС запазва позициите си с 4.8%. Но от "Алфа рисърч" отбелязват, че има тенденция на спад в подкрепата към партията на Доган и Местан в сравнение с парламентарните избори през 2009 г.

Партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" губи привърженици - от 5.6% през януари на 3.9% сега, но според социолозите все още има шанс да бъде петата партия в 42-то Народно събрание.

ДСБ на Иван Костов и "Единство" на Надежда Неински и Мартин Димитров със сигурност губят все повече симпатизанти и сега имат 1.8%. Но според социолозите биха се доближили до бариерата 4 процента при по-ниска избирателна активност.

Несъществуващата партия на всички протестиращи събира 14% желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект.

28% казват, че не са решили дали и за кого да гласуват.

Уличните протести вече утихнаха, очевидни са разправиите и разцепленията в т.нар. граждански движения, но според изследователите "българското общество запазва значим протестен потенциал". 55% от анкетираните одобряват изцяло "гласа на улицата", 38% - частично, сочат от "Алфа рисърч".

Готовността за участие в протести е по-ниска. Склонни да изразят недоволството си, излизайки на улицата са около една трета от запитаните, предимно младежите до 30-годишна възраст.

Почти всички анкетирани (92%) имат искания с икономическа насоченост. Много по-нисък (20%) е дялът на онези, които подкрепят разнопосочните политически искания.

Не толкова прякото участие във властта, колкото упражняването на контрол чрез граждански квоти в регулаторни органи и комисии се разпознава като най-ефективен механизъм за влияние върху управлението (56%).

20 на сто смятат, че протестиращите имат най-голям шанс да постигнат целите си чрез формиране на партия, с която да се явят на предсрочните избори. Други 23% виждат този шанс чрез включване в сегашните партии в зависимост от ориентацията на излезлите на улиците хора.

Към момента

щедрите социални обещания на националистическите формации са тези, които привличат протестния вот.

Основна интрига на кампанията остава обаче въпросът, дали той ще продължи да се отлива към тях, или ще премине частично към нови политически субекти, коментират изследователите от "Алфа рисърч".

В момента 42% от анкетираните избиратели са сигурни, че ще отидат да гласуват, 28% се колебаят, като обикновено само половината от тях взимат решение в полза на вота. Почти всеки трети не е сигурен дали ще подкрепи политическата сила, която преди е избирал.

Тази висока степен на мобилност и "оглеждане" може да доведе до съществени размествания в хода на кампанията, а ако "колебаещите се недоволни" не намерят достатъчно атрактивна алтернатива, избирателната активност може да остане доста под тази от парламентарните избори през 2009 г., казват от "Алфа рисърч".

Усилията на президента Плевнелиев при съставянето на служебното правителство и нормализирането на ситуацията се оценяват позитивно от хората.

В момента Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик

- 32% положителни оценки срещу едва 19% отрицателни - и така запазва позициите си отпреди политическата криза.

Служебният министър-председател Марин Райков е слабо познат и съвсем естествено повечето хора нямат мнение за дейността му. 74% изразяват неутрално отношение към него в първата седмица от работата му, 17% положително и 9% - отрицателно.

Кабинетът Райков получава подкрепа предимно от дясноцентристки избиратели, докато отношението на левите и радикално настроените български граждани е преобладаващо негативно.

За разлика от политиците, на подкрепа са радва новият български патриарх Неофит - 42% от българите имат надежда, че той ще има по-активно отношение към случващото се в страната.

Ако изборите бяха днес, при около 55-57% избирателна активност (3 600 000) ГЕРБ би могъл да достигне около 35-38% от действителните гласове, БСП - около 30%, Атака и ДПС по около 10%, а ДБГ - 4-5%.

От това, дали и други политически сили ще преминат бариерата и съответно, какъв ще бъде "бонусът" от преразпределението на гласовете на останалите под чертата партии, ще зависи каква коалиция ще се формира и до колко устойчиво би било следващото управление и парламент.

За разлика от предишни избори обаче, когато имаше вълна на надежда към новите партии и кампанията не беше от водещо значение, сега точно тя ще е определяща както за позициите на големите, така и на по-малките политически сили.

Заради последния скандал между социолози, "Алфа рисърч" специално отбелязва:

"Регулярното проучване на агенция "Алфа Рисърч" за обществените, икономически и политически нагласи в страната е проведено в периода 22-27 март 2013 г. Сравнимо е с предишните тримесечни проучвания, които се извършват по една и съща методика и със съпоставими индикатори.

Изследването няма външен възложител. Реализира се със собствени средства на агенцията и се публикува на нейната интернет страница.

Проучването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е сред стратифицирана по тип населено място извадка от 1050 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование."  

Коментари 290
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

290 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 23 минути

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия не може да "заспи", бълва пепел и дим

Вулканът Руанг в Индонезия не може да "заспи", бълва пепел и дим

Свят Преди 25 минути

Имал е поне пет големи изригвания в сряда

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 49 минути

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 1 час

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 1 час

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 1 час

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 1 час

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 1 час

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 1 час

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 1 час

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 час

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 2 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 3 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 3 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор