75

100 хил. лв. е санкцията, която налагам на консорциума, който изпълнява строителния надзор. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в личния си профил във Facebook по повод общественото недоволство за качеството на ремонта на ул. "Граф Игнатиев“ .

Ще заприлича ли градинката пред "Св. Седмочисленици" на площад в Мюнхен

Фандъкова съобщава още, че по нейно настояване от началото на седмицата екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия, ръководен от проф. Назърски, ще проверява изпълнението на строителните дейности и ще направи повторно изпитване на всички материали, които се влагат. Целта е да се създаде още едно ниво на контрол, което да работи с общината като възложител.

"Това е първата и последна санкция за строителния надзор. Следващата стъпка е прекратяване на договора, за което лично съм ги информирала. Моето искане към техните инженери е не само да са на обекта, а и да връщат своевременно за корекции, нещо, което не правят“, категоричен е кметът на София.

Фандъкова подчерта, че в събота лично върнала изпълнителя да пренареди два реда с плочи пред "Свети Седмочисленици“.

Във връзка с отправените обществени критики към качеството на използваните материали Фандъкова увери, че са проведени разговори с представители на всички компании, а те предстои да предоставят и свои становища за начина на изпълнение.

"Релсовият път, за които се твърди, че е втора ръка, е произведен и доставен от една от най-големите световни фирми „Фьост Алпине“ – Австрия. За пръв път в София се поставят закалени високоякостни релси по технология, която осигурява по-малко шум и вибрации. Производител на гумените скрепления на релсовия път е "Пандрол“, Франция. Бетоновите плочи са производство на „Земелрок“ – австрийска фирма, която има завод в България. Гранитът се внася от Македония – производител "Мариово Крин“.

На обекта се полагат 8 см гранитни и бетонови плочи, като плочки не се редят никъде. Шахтите, капаците и отводнителните канали са производство на немската фирма "Ако“, пояснява Йорданка Фандъкова.

Тя още веднъж припомни, че нито една от подзоните не е завършена и обектът все още е строителна площадка.

Кметът на София обяснява, че в договора за основен ремонт на ул. "Граф Игнатиев“ са заложени санкции до 4 млн. за забавяне или по 224 хил. лв. на ден.

1,2 млн. лв. е санкцията за качество и 600 хил. - гаранцията за добро изпълнение, от която половината остава за целия срок.

"Категорично не приемам и спекулациите, с които името ми се забърква в корупция. В живота си един лев нито съм взела, нито някога ще взема и това го знае всеки, който ме познава, включително и тези, които разпространяват“, пише още тя.

Напрежение пред Столичната община, има задържан

Махат колите около националния стадион, пускат булеварди

Ремонт блокира центъра на София

Зелена зона се разраства в София от 1 ноември

Фандъкова: Никой няма да маха пазара на "Славейков"

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@