21

П арламентът отхвърли още на първо четене предложението за един лев партийна субсидия за получен действителен глас. Това стана след прегласуване - 76 депутати бяха "за", 86 - "против" - основно от БСП, ДПС и "Демократична България", шестима се въздържаха. Така субсидията остава осем лева за действителен глас.

Предложението за изменение в Закона за политическите партии, дискутирано близо пет часа в пленарната зала, e на "Има такъв народ". То беше аргументирано с резултатите от референдума през 2016 г.

Първоначално проектът беше приет с 93 гласа "за", 84 - "против", трима - "въздържал се". Той обаче беше отхвърлен след прегласуване.

Вносителят Ива Митева от "Има такъв народ" посочи, че е необходимо задълбочено преразглеждане на модела на финансиране на политическите партии.

Трябва да се преразгледат и правилата, свързани с контрола на изразходването на средствата от партиите.

"Икономията от намаляването на субсидията за бюджета ще бъде около 21 милиона лева на година, те ще могат да се използват за българските граждани, всичко останало е мимикрия", подчерта Митева.

Основният мотив за законопроекта бе, че такъв е бил вотът на хората на проведения референдум през 2016 г.

С приемане на предложеното изменение ще се намалят съществено бюджетните разходи и ще се създаде правна възможност за извършването на задълбочен анализ, който да послужи за формирането на нов модел за финансиране на политическите партии и коалиции, пишат вносителите на промяната. Цели се и изработването на критерии при определянето на размера на държавната субсидия, които да отговорят на международните стандарти и да осигурят равнопоставеност на партиите и коалициите.
Според сметките над 21 милиона лева на година ще бъдат спестени на данъкоплатците, ако предложението бъде подкрепено.

Росица Кирова /ГЕРБ-СДС/ коментира, че първо трябва да бъде осигурена прозрачност при финансирането,

преди да бъде взето решение за размера на субсидията. По принцип ГЕРБ подкрепя предложението на "Има такъв народ" за един лев. Колко от политическите субекти в НС са върнали надвзетите пари, когато размерът на субсидията беше намален, попита още Кирова. В същото време Румен Христов обяви, че СДС няма да подкрепи намаляването на парите на един лев за действителен глас. Всеки може да остане без подкрепа от държавата, обясни той.

За БСП този законодателен подход е във вреда на политическия плурализъм,

коментира Явор Божанков. Той обърна внимание и че няма становища по законопроекта. Ние държим на принципа на разходоориентираност, уточни депутатът. По думите му, субсидията не може да лежи някъде по сметки и да носи лихви. В същото време тя трябва да гарантира прозрачност на финансирането на партиите.

Халил Летифов от ДПС посочи, че въпросът е как точно да се финансират партиите,

колко от необходимите средства да поеме държавата. Колегата му Йордан Цонев припомни позицията на Движението политическите партии да бъдат финансирани с публични средства. По думите му, обаче, субсидия от един лев е мимикрия и не покрива никакви необходими разходи. Трябва да има дебат, трябва и дебат дали само такъв да е моделът на финансиране на партиите, смята Цонев.

В решение на Конституционния съд категорично се казва, че трябва да има публично финансиране

на политическите субекти, но размерът е изцяло в компетентността на парламента, обясни председателят на НС Ива Митева. На референдума хората казаха колко биха дали за издържане на партиите, всичко друго е въпрос на алчност, допълни колегата ѝ Тошко Йорданов. Той разкри, че членският внос в "Има такъв народ" е десет лева на месец.

Публичното финансиране е конституционен стандарт при финансирането на партиите,

коментира Атанас Славов от "Демократична България". Дебатът не е дали субсидията да е лев или повече, а как да отвоюваме партиите от ръцете на олигархията, подчерта той.

Мая Манолова съобщи, че ПГ "Изправи се! Мутри вън!" подкрепя предложението на "Има такъв народ",

защото 2,5 милиона българи са дали гласа си за един лев на референдума през 2016 г. Ще бъдат спестени около 84 млн. лв за четири години, които са достатъчни за осигуряване на личен асистент на нуждаещите се, обясни тя.

Най-голямата партия ще получи на година субсидия над шест млн. лв., над четири млн. лв. ще са за втората политическа сила, ако останат осем лева на глас, изтъкна Манолова, цитирайки анализа на вносителите на законопроекта. От групата са и за намаляване на депутатските заплати.

По-рано днес депутатите обсъждаха близо час какво да бъде включено в дневния ред за работа

на парламента през тази седмица, предаде БТА.

Днес е първата сряда от месеца и парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред, които се включват, без да се гласуват. В същото време бяха направени и предложения от депутати за дневния ред, което забави приемането на програмата.

Първа точка от програмата за работа на Народното събрание са промените в Закона за политическите партии.

Вносител на законопроекта за изменение и допълнение е ПГ "Има такъв народ" /ИТН/. Предложението на ИТН е за намаляване на партийната субсидия до един лев за действително получен глас.

По предложение на "БСП за България" в дневния ред

за разглеждане на първо четене е включен Законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, както и одобреният миналата седмица на заседание на здравната комисия Проект на решение за възлагане на Министерския съвет осигуряването на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 - "Спутник V".

Депутатите ще обсъдят Проект на решение за създаване на Временна комисия

за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните органи за незаконни строежи и обекти на територията на лесопарка "Росенец", в района на нос "Чукалята", Бургас. Вносител на проекторешението е ПГ "Демократична България". Парламентарната група предлага още Народното събрание да разгледа на първо четене промени в Закона за здравето.

Спор в залата предизвика предложението на ПГ "Демократична България"

за включване в дневния ред на законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, както и на законопроект за изменение в Наказателно-процесуалния кодекс.

Председателят на парламента Ива Митева посочи, че ако няма постъпили доклади от комисията, предложенията са недопустими. Вносителят Христо Иванов обясни, че тази сутрин е внесен докладът. Митева каза, че в петък ще направи предложение.

По предложение на ПГ "Изправи се! Мутри вън!" в програмата за работа на депутатите тази седмица бе включен

и проект на решение за създаване на временна комисия, която да разследва полицейското насилие по време на протестите от лятото на миналата година. В дневния ред беше включено и първото четене на промени в Закона за личната помощ.

Живко Табаков от "Изправи се! Мутри вън!" направи предложение за намаляване на основното месечно възнаграждение на депутатите. При гласуването в залата нямаше необходимия кворум. Йордан Цонев посочи, че не може това Народно събрание да решава какво ще се случва в следващото. Предложението не бе прието.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че парламентът приключва работа, ако не тази седмица - другата.

Не знам какво правим, много е нелепо, предлагат се съдебна реформа, социална реформа, при положение, че всички знаем, че ние няма да заседаваме утре. Ние тук сме в предизборна кампания, очевидно, и превръщаме парламента в посмешище, и това не е добре, добави той.

БСП и "Изправи се! Мутри вън" обявиха номинациите си за ЦИК

Борисов: Що е това нахалство - да си приемат закони, а да не правят правителство

Слави Трифонов отговори на ГЕРБ за Изборния кодекс

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 4 минути

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 7 минути

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 2 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 2 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 3 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Опасната&nbsp;болест от Япония: Какви са симптомите и как да се предпазим</p>

Синдромът на стрептококовия токсичен шок: Ето какво знаем за него и кои са симптомите

Свят Преди 3 часа

Смъртността от инфекцията е 30 процента, което предизвиква безпокойство в цялата страна

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 3 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 3 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 3 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"