Барозу: ЕС инвестира в енергийното бъдеще на България
Президентът Георги Първанов и председателят на ЕК Жозе Барозу   
Източник: БГНЕС
0

ЕС инвестира сериозно в енергийното бъдеще на България, така че българските граждани да могат да се радват изцяло на ползите от членството в съюза, каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу по време на енергийния форум в София.

"Нека да градим на основата на принципа за солидарност. Разбира се, целта ни е на първо място да предотвратяваме кризи. Но ако те се случат, ние се нуждаем и от политическа воля, и от техническите средства, за да си помагаме", посочи той и призова солидарността и енргийната сигурност да не спират на националните граници или на границите на ЕС.

По думите му, в България в конкретни измерения това означава изграждане и модернизиране на инфраструктурата и на съоръженията за свързване. Епизодът от януари, когато страната беше отрязана от останалата част на Европа, не бива да се повтори, заяви Барозу.

Председателят на ЕК отбеляза необходимостта от работа за

осигуряване на гъвкави източници на онези, които се нуждаят от газ.

Той каза, че вече се превръщат в реалност някои от проектите чрез 3,75-те млрд. евро, заделени за енергийни проекти, които ще помогнат да се разшири енергийната сигурност на България и в съседни страни.

Барозу говори за необходимостта от диверсификация на трасетата, на енергийните източници и на енергийните доставчици. Един от приоритетите е свързан с Южния газов коридор, каза председателят на ЕК и добави, че очаква с нетърпение бързото развитие на работата по този проект.

"Говори се много за зависимостта на ЕС от енергиен внос. Но всъщност всички ние - потребяващите, произвеждащите и транзитиращите страни, ставаме все по-зависими едни от други", каза Барозу.

Той изрази надежда, че в новото споразумение между ЕС и Русия ще има стабилни клаузи, свързани с енергетиката.

Президентът Георги Първанов подчерта, че мрежата от магистрални газопроводи към Европа е с

недостатъчен капацитет и недиверсифицирана по източници, пазари и трасета.

"Голяма част от мрежата е стара и се нуждае от значителни инвестиции за модернизация, недостатъчни и неравномерно са разположени терминалите за регазификация на втечнен газ, наличните газохранилища са недостатъчни по обем и локации", отбеляза държавният глава.

Той се обяви за създаването на Обсерватория на енергийната общност в София, която да представлява обща система за ефективен мониторинг върху газовите, нефтените и електроенергийните потоци и върху инвестициите в енергийната инфраструктура.

В нея могат да участват потребители, производители и транзитьори. Тя ще покрива новосъздадената Енергийна общност - региона на Югоизточна Европа, както и Черноморския и Каспийския регион, Близкия Изток и Северна Африка, допълни Първанов.

Форумът се организира по негова инициатива, в София са представители на 30 страни и институции.

Целта на подобна система е засилването на доверието, прозрачността, надеждността, предсказуемостта и взаимозависимостта между страните - потребители, производители и транзитьори.

Обсерваторията на енергийната общност ще работи в тясно сътрудничество с Пазарната обсерватория за енергетика към ЕК, която има подобни функции, но само за страните-членки.

Президентът Първанов отбеляза, че в последно време има

напрежение в газовата индустрия във връзка с прекъсване на доставките или неизпълнение на платежните задължения.

Според анализи запасите на природен газ ще се изчерпят след 60-70 години при сегашните прогнози за ръст на потреблението.

Въпреки усъвършенстването на технологиите, тенденцията към оскъпяване на добива ще се запази. Поради тези причини е наложително консолидацията на потенциала от експерти, ресурси, технологии и финанси, с които разполагат страните и компаниите по цялата верига.

Държавният глава отбеляза, че през последните 15 години процесът на инвестиране по цялата верига е забавен и нараства опасността да не се задоволи ескалиращото потребление на газ.

Основни пречки за инвестициите, според президента, са политическата и икономическа нестабилност, отсъствието на общоприети правила и регулации в прехода към единен пазар, смяната на бизнес моделите и все по-строгите екологични норми.

Георги Първанов очерта

основните елементи на новата визия за сигурност на газовите доставки в Европа

Тя трябва да включва навременни и ефективни инвестиции в добив и инфраструктура за пренос и дистрибуция на газ, необходимостта от синхронизиране на регулаторната рамка между страните - производители, транзитьори и потребители на газ и постигане на дългосрочна взаимна обвързаност, която да стимулира инвестициите, трансфера на технологии и екологичната устойчивост.

Друг елемент за сигурността на доставките е диверсификацията на източниците, доставчиците и трасетата, а разнообразяването на пазарите и достъпа до тях е важно за сигурността на производителите.

Принципът на свободен достъп на трети страни до инфраструктурата за пренос трябва да стане доминираща практика с ясно регламентирани възможни изключения за много скъпи и дългосрочни инвестиции, каза президентът.

Важно е изграждането на стратегически газохранилища и връзки на всички нива на системата, както и поддържането на планиран и оптимален свободен капацитет на цялата инфраструктура, посочи президентът Първанов.

"Случаите на пазари с един основен доставчик и доставчици с един основен пазар следва да са предмет на дългосрочни, взаимнообвързващи, максимално гъвкави и балансиращи интересите на страните договори, които са прозрачни за потребителите. Недопустимо е сигурността за едни да е причина за несигурността на други участници в пазара", каза Георги Първанов.

Енергийната сигурност се основава и на информацията за газовите пазари и потоци, посочи президентът и допълни, че ограниченият достъп до информация и недостатъчната прозрачност са сред основните фактори, възпрепятстващи реализацията на ефективни и своевременни инвестиции.

Необходимо е в диалог със страните износители и транзитьори на базата на утвърдените пазарни практики и механизми да се установи

единна и дългосрочна регулаторна рамка, която да стимулира инвестициите по цялата газова верига

посочи президентът. Като елемент на общата регулация трябва да има специални облекчения за дългосрочни и скъпи инвестиции.

Държавният глава изтъкна, че става все по-наложително създаването на европейски енергиен регулаторен орган, който да е независим от изпълнителната власт и от участниците в пазара.

Необходимо е да се довърши свързването на газовия пазар в Югоизточна Европа в една газопреносна мрежа, както и да се привлекат инвестиции за развитие на общорегионална инфраструктура за пренос, съхраняване и дистрибуция на природен газ, за регазификация на втечнен газ, каза президентът Първанов.

Той изрази убеденост, че ще може да се разчита на реална подкрепа от европейските институции и на Световната банка за ускорено изграждане на необходимата инфраструктура за формиране на регионален газов пазар.

Важно е да се върви към установяване на

единен технологичен стандарт за европейската газова мрежа.

Като част от европейския регулационен механизъм е важно да се изработят правила, които да осигурят прилагане на принципа на солидарност и бърза помощ за страните при криза в доставките.

Президентът каза също, че е важно прилагането на прозрачност и най-добрите международни пазарни практики по цялата верига за снабдяване с газ.

България проявява особен интерес и ще предприеме стъпки за включване в енергийната си политика на принципа за прозрачност, каза Георги Първанов и допълни, че правителството възнамерява да разпростре тези принципи върху целия енергиен сектор у нас.

Президентът изрази надежда, че на форума ще се демонстрира ясна политическа воля и решимост за активизиране на работата по големите инфраструктурни проекти за пренос на газ - "Набуко" и "Южен поток", както и междусистемния газопровод Италия-Гърция-Турция.

Всички те, заедно с други проекти като терминали за регазификация на втечнен газ, биха ускорили структурирането на единен европейски пазар през следващите 10 години, отбеляза президентът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 7 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 12 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 12 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 14 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 14 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 14 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 15 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 15 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 16 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 16 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 17 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 17 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 17 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 18 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 18 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"