12

Б ългария постигна стабилни икономически резултати през 2018 г., подкрепени от солидната макроикономическа политика. Превръщането на този положителен тласък в по-бързо сближаване на доходите на глава от населението с тези на напредналите партньори от ЕС продължава да бъде основното политическо предизвикателство. По-задълбочена интеграция в ЕС чрез договорения неотдавна процес на подготовка за Валутния механизъм II (ERM II) ще бъде от полза в това отношение.

Това са част от заключенията в доклада Международния валутен фонд (МВФ) след редовната му мисия, проведена в периода 25 януари – 1 февруари, в рамките на която експертите на Фонда проведоха срещи с представители на Министерство на финансите, БНБ и други институции.

В него се посочва още, че

целта на страната ни трябва да бъде постигане на напредък с реформите за укрепване на институциите и предоставяне на публични блага,

за подобряване на секторите на образованието и здравеопазването и за преодоляване на затрудненията на пазара на труда. Устойчивите реформи в тези области ще спомогнат за забавяне на емиграцията и ще стимулират растежа на производителността, смятат експертите от МВФ.

Те отчитат още, че икономическите резултати у нас продължават да бъдат стабилни, което прави текущия момент подходящ да се постигне напредък с реформите. Очаква се икономическият растеж да достигне 3.2% през 2018 г., безработицата да спадне до близо 5%, а текущата сметка да регистрира пореден значителен излишък. Перспективите за 2019 г. са сходни, а докладът прогнозира растеж на реалния БВП от 3.3%.

„Интеграцията на България с ЕС продължава да се задълбочав

през изминалата година чрез подготовката за влизане във Валутния механизъм II. Българските власти и страните по Валутния механизъм II се споразумяха за едновременното присъединяване на България към Валутния механизъм II и банковия съюз. Подготовката за присъединяване към ERM II включва някои допълнителни ангажименти, които ще помогнат за укрепването на надзора на финансовия сектор, подобряването на управлението на държавните предприятия и усъвършенстването на рамката за борба с прането на пари (БПП). Изпълнението на тези ангажименти и присъединяването на България към Валутния механизъм II и банковия съюз ще повиши доверието в политиките, в допълнение на многобройните предимства от членството в ЕС”, пише в доклада.

Експертите отчитат още, че

трайната емиграция и застаряващото население в страната ни ще окажат влияние върху публичните финанси

Според тях политиката на правителството уместно поставя акцент върху фискалната предпазливост, но все пак в съветите се включват и по-нататъшни усилия за укрепване на събираемостта на доходите. Една от областите би могла да бъде намаляването на значителните разлики между дължимия и събран ДДС, смятат от МВФ.

„Има потенциал за повишаване на ефикасността на разходването на публични средства, особено по отношение на управлението на публичните инвестиции, предвид възприятието за изоставане по отношение на качеството на публичната инфраструктура в няколко области“, се казва още в доклада.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@