"Труд": Кунева обявява днес, че създава партия
"Труд": Кунева обявява днес, че създава партия   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
57
Бш шият еврокомисар Меглена Кунева ще обяви днес в Русе, че сдружението "България на гражданите" ще стане партия, съобщава "Труд". Според запознати тласък за това решение били сигналите, че "в ГЕРБ тече усилена подготовка да откраднат изборите за национален и европарламент през 2013 г. Единственият законен начин да се спре това престъпление срещу България е като излезе с ясна партийна физиономия на предстоящите избори", коментират от сдружението.

"Прокуратурата избухна срещу критиките на Брюксел", пише "Сега". Според говорителя на главния прокурор - Стелиана Кожухарова, мониторингът на ЕК през последните пет години има демотивиращ за държавното обвинение ефект.

Думите на Кожухарова съвпадат с проверката на евроекспертите, които са в България в този момент. От доклада на посещението им зависят две важни за страната ни неща: юлският доклад на ЕК по линия на правосъдието и вътрешните работи и това дали наблюдението върху България ще продължи, или ще отпадне.

Пред "Стандарт" Цветан Цветанов, вицепремиер и вътрешен министър, заявява: "Другите само обещаваха, а ние вършим работа. Лявата вълна не е страшна за ГЕРБ. Еднакво лесно ще бием и Станишев, и Първанов. Крадците стават все по-нагли, защото съдът е прекалено милостив към тях", смята вицепремиерът.

За "Монитор" Марин Райков, посланик на България във Франция, казва: "Тандемът Париж-Берлин ще продължи да работи в името на ЕС. Партньорският диалог между София и Париж винаги е бил ключов за страната ни. Сред френската политическа класа винаги е имало последователност и приемственост. Настоящото българско правителство положи огромни усилия за активизиране на стокообмена с Франция, като само за изтеклата година износът ни за Франция нарасна с близо 37%".

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяснява за "Преса", че се обмисля драстично вдигане на годишната такса за некастрираните домашни кучета, които не се използват за развъдна дейност.

"Около 150  хил. са домашните кучета в София. Но никой не знае колко са точно, защото няма статистика. А няма статистика, защото никой, който си е взел куче не отива в общината да му плати таксата, както е длъжен по закон", обобщава министърът.

Управляващите са набелязали трима млади депутати от ГЕРБ, които да поемат поста зам.-министър на енергетиката, информира "Труд". Изборът измежду тях ще бъде направен в близките дни. Преди ден зам.-министър Валентин Николов бе назначен за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Сред избраните е депутатът Диан Червенкондев - икономист по образование и от месец и половина е зам.-шеф на парламентарната икономическа комисия. Другата кандидатура е на депутата от Плевен Доброслав Димитров, шеф на комисията по отбрана и външна политика. Третият е Светлин Танчев - станал известен с поправката в Закона за наркотичните вещества, позволяваща изображението на наркотици върху различни продукти.

"Сделка напук на кризата", коментира "Капитал Daily" факта, че основателите на "Приста ойл" - братя Бобокови, са убедили чуждия инвестиционен фонд ADM Capita, базиран в Хонконг, и ЕБВР да инвестират 60 млн. евро в българската компания. Сделката е една от най-големите в страната ни от началото на годината.

"Язовир "Сопот" заля карловско село", съобщава "Новинар". Преливането е започнало във вторник следобед заради проливните дъждове. Наводнени са част от дворовете и приземните етажи на няколко къщи в долната част на карловското село Дъбене. Няма данни за пострадали хора.

"Телеграф" съобщава за намаляване на разходите за електричество и отопление с 55% в девет столични училища. Учебните заведения са включени в проект на стойност 8,5 млн. лв., финансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

"Търговските вериги притискат родните производители за отстъпки до 70%", известява "Класа". За да влязат на рафтовете в големите магазини, българските фирми трябва да платят 37 различни такси, само входната е 2000 лв. Скритият картел между търговските вериги в страната ще бъде "разбит" с въвеждането на понятието "злоупотреба със значителна пазарна сила" в Закона за защита на конкуренцията, смята социологът Кънчо Стойчев. За разлика от тях големите марки като Coca-Cola, Nestle, Kraft foods договарят отстъпка от 4% до 10%. Така на практика родният бизнес е поставен в много по-неизгодна позиция от чуждия и до няколко години стоките "Made in Bg" могат да изчезнат от рафтовете на големите магазини, прогнозира г-н Стойчев.

Работниците в БДЖ настръхнаха за нова стачка. Преди ден синдикатите в жп компанията са получили писмо от ръководството, че се готвят съкращения на още 850 души - 450 в пътническите превози и 400 в товарните. Раздаването на предизвестията щяло да започне на 25 юли.

"Писна ни да плащаме за грешките на некадърници! Започваме подписка за нова национална стачка", е заявил пред "Труд" лидерът на жп синдиката към КНСБ Петър Бунев. Според него влаковете ще спрат в средата на лятото.

183 са селата у нас, в които няма нито един жител, съобщава "Монитор". Най-големият град, който не е областен остава Асеновград, а село номер едно отново е софийското Лозен. Това сочат данни на НСИ. Само 10 месеца, от преброяването през февруари 2011 г. до края на годината, безлюдните населени места у нас са се увеличили с 2.

"Разкриват спешни кабинети в четири общински ДКЦ", информира "Новинар". Пациентите ще могат да потърсят денонощна помощ в 5 ДКЦ в район Студентски, 12 ДКЦ в Люлин, 16 ДКЦ в Кремиковци и 24 ДКЦ в жк Надежда. „Готови сме да предоставим безвъзмездно помещения в тези поликлиники, където да се открият спешни кабинети", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. По нейно настояване във вторник се проведе среща със здравния министър Десислава Атанасова, на която бе обсъдена дейността на спешната помощ в столицата.

"От инфаркт умират три пъти по-малко българи", съобщава темата на"24 часа". Смъртността при остър миокарден инфаркт у нас падна от 17-18% на 6-7% пред последните 10 години и сега е на нива като в развитите страни. Това заяви доц. Божидар Финков, началник на кардиологията в университетската болница "Св. Анна" и бивш здравен министър. Поводът за коментара бе твърдението на премиера Бойко Борисов преди дни, че продължителността на живота на българина се е увеличила с една година при управлението на ГЕРБ.

Очаква се до края на май да е готово първото кръстовище на две нива в жк „Младост" между бул. „Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров". Повечето ремонти ще продължат и през първата половина на септември - до първия учебен ден. Това съобщава "Труд", цитирайки столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Първанов допуска оспорване на конгресните решения в съда", съобщава "Дума". За евентуални проблеми при регистрацията на БСП заради процедурни нарушения при провеждането на конгреса предупреди вчера бившият президент Георги Първанов, който представи книгата си "Позиции и идеи". Според него има редица опити за манипулации на предстоящия конгрес. Първанов подчерта, че той самият никога не би оспорил съдебно решенията, взети на конгреса, а просто искал да предупреди, за да може нередностите да се изчистят.

Ако ГЕРБ се е превърнала в машина за печелене на избори, то БСП се е превърнала в машина за печелене на конгреси, анализира той. По думите му БСП се превръща в своеобразно културно-политическо гето, което е тенденция, насаждана от самото начало на прехода. Като един от проблемите на партията той изтъкна, че тя била в идеен застой, но това се наблюдавало при цялата европейска левица.

В интервю за "Телеграф" омбудсманът на страната Константин Пенчев споделя тезата си, че е ненормално за 12 лв. дълг лихвите да са 900 лв. Омбудсманът се застъпва за това всички глоби, които не могат да се обжалват, да бъдат премахнати от законите.

Делегацията ни, която заминава тази година за 24 май - Деня на славянската писменост и култура, в Рим, за пръв път от 32 години няма да бъде придружавана от български митрополит, цитира съобщение от Синодалната палата "Монитор". Сънародниците ни във Вечния град изрично са настояли тази година синодът да не им изпраща архиерей, който е с досие на доносник на Държавна сигурност. Без такъв документ са само трима от митрополитите ни. Това са Ловчанският Гавриил, Доростолският (Силистренски) Амвросий и Пловдивският Николай.

В отговор на искането на българската църковна община в Рим синодалните ни старци решили категорично да не изпращат нито един архиерей за традиционния молебен в "Санта Мария Маджоре", където е погребан св. Константин  Кирил Философ. От българска страна той ще бъде отслужен от викарийния епископ за Западна Европа Антоний. Традиционно молебени в памет на създателя на глаголицата отслужват и епископи от Руската и Македонската православна църква.
Коментари 57
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

57 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 42 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 45 минути

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 3 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той