"Труд": Всеки втори се бои от гръцката криза
Източник: netinfo
9
Продължаващите протести срещу промените в Закона за горите и блокадите в столицата карат управляващите да смекчат твърдата си позиция и дори да обещаят невъзможни неща в опит да свалят напрежението. Премиерът Бойко Борисов ще забави обнародването на закона в "Държавен вестник", съобщава на първа страница в. "Сега".

Според твърденията на "Дума" "ГЕРБ обслужва лобистки кръгове около Бойко Борисов - собственика на "Витоша ски" Цеко Минев и собственичката на Пампорово Цветелина Бориславова. Това твърдял депутатът от БСП Димчо Михалевски.

"Орлов мост - кръстопътят на протеста" е заглавието над коментара по темата в "Сега". Авторът Иво Христов посочва: Метафорично място за среща на двете Българии. На изхода от подлеза се събира множеството защитници на горите. До тях са кибиците в откритата бирария, които са дошли с надеждата да зяпат Евро 2012 на огромната видеостена. Двете Българии не си пречат, нито се забелязват.

"Всеки втори се бои от гръцката криза", е водещото заглавие за "Труд". 49 процента от българите смятат, че тя може да засегне и България. Това показват данните от представително изследване на "ББСС Галъп Интернешънъл". Данните сочат още, че най-разтревожени са възрастните, живеещите в селата и хората с ниски доходи.

А най-големите оптимист, че гръцкия сценарии е невъзможен у нас, са симпатизантите на ГЕРБ.

На първа страница "Капитал" пише: От изборите в Гърция зависи дали Европа я чака дра(х)магедон. В интервю за вестникът президентът на Hellenic Foundation for European and Foreign Policy Лукас Цукалис тревожно заявява, че ако южната ни съседка не избере направи правилния избор, отива в ада.

"Гърция има нужда от радикално обновление на политическата си класа. Но още нямаме нови партии, освен такива, които обират протестен, популистки вот. Ще трябва да изчакаме още, за да се появят, и да видим новата форма на нещата", подчертава Цукалис.

"Няма правителство от прехода, което не се е опитвало да обязди съдебната власт. Това трябва да се промени", е заглавието над интервю в "Капитал" с Йонко Грозев, председател на Инициативния комитет на партияна Кунева "Движение България за гражданите".

Грозев коментира: "През годините, усещането за безсилие от това, че никога не се случи реформа в съдебната система и че нямаме реално добре функциониращо правосъдие, става все по-остро. Очевидно ключът за тази промяна минава през решения, които се взимат на политическо ниво - това са парламентът и правителството. Съдебната система няма как да се промени сама по себе си. За съжаление и в момента, и през последните двайсет години решенията, които са се взимали на политическо ниво за съдебната система целяха единствено да я направят послушна, изпълняваща политически поръчки, а не ефективна и работеща в полза на българското общество.

"Извънреден ден за прием на документи за гимназия обявиха от регионалния инспекторат по образование в София, отбелязва "Монитор". Така седмокласниците ще могат да кандидатстват за ново училище и в неделя. Приемът на заявления започна вчера и продължава до 20 юни.

Обезвреждането на взривове не трябва да се дава на частни фирми, призовава от страниците на "Новинар" експертът Иван Бояджиев. "Задължително обезвреждането трябва да бъде в ръцете на професионалисти, каквито има само в Министерството на отбраната", категоричен е Бояджиев. По думите му всяка частна фирма гони бързи пари, дава на работниците си малки заплати и не се старае много за обучението на хората си. "За утилизирането на снаряди да отделиш четири дена за обучение е просто смешна работа", смята експертът.

Трима варненци получиха общо 120 000 швейцарски франка /около 200 000 лв./ наследство от покойния си чичо в Швейцария. Това е водещата новина за "24 часа".

Според "Новинар" хранителните добавки могат да ни убият. Около 700 опасни артикула от Китай и Испания са иззети от търговската мрежа у нас. Те съдържали забранената в целия Европейски съюз съставка сибутрамин, която предизвиква бърза обмяна на веществата, съобщава шефът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов.

Експерти коментира още, че хранителните добавки не са толкова безопасни и освен стандартните световъртеж и високо кръвно налягане могат да увредят сериозно сърцето и мозъка.

На първа страница "Телеграф" алармира:Скъпа козметика против слънчеви изгаряния причинява обриви. Форумите в интернет са препълнени с оплаквания от пострадали хора, които са ползвали едни от най-различни мазила и са се изринали. Изданието твърди, че козметиката, която причинява обривите е френска.

"24 часа" информира: Каята и калканът са рибите в Черно море с най-малко натрупани промишлени замърсители. Този и други фактори за хранителните качества и чистотата на рибите в нашето море установи екип учени от Медицинския университет във Варна.

Тази седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев изненада с предложението за реално отваряне на газовия пазар за други доставчици, извън "Булгаргаз". В интервю за "Капитал" той потвърждава, че има такова решение и допълва:

"Има няколко неща, които трябва да бъдат направени паралелно. Първо, трябва да бъдат премахнати клаузите "вземи или плати" в договорите на "Булгаргаз". Ясно е, че след като пуснем нови играчи на пазара, не можем да гарантираме реализация на същите количества от страна на "Булгаргаз".

По думите на Добрев стартиране на процедурата всеки, които иска да внася газ в България, може да стане в рамките на няколко месеца. Освен "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпром експорт" в Европа има и други доставчици.

"За мен нямат значение имената. Въпросът е те да могат да влязат на пазара и да предложат по-ниска цена. Ако това се случи, печелят всички освен "Булгаргаз". Дори само заради това, че говорим за либерализация, вече се появиха компании, готови да доставят газ", уточнява Добрев.

Засега газ може да дойде само от Русия. "Газпром" и досега има доминантно положение - дали през договор с "Булгаргаз" или ако доставя директно, няма особена разлика. Сега просто ще създадем конкуренция. До този момент това не е правено, тъй като "Булгаргаз" е имал една своеобразна социална функция - подкрепа на топлофикационните дружества. Това е наложило неговия монопол", допълва министърът.

"Сега" цитира статистика, според която преките чуждестранни инвестиции у нас са се увеличили. За периода януари-април те са 407.2 млн. евро, сочат предварителните данни на БНБ. За същия период на миналата година инвестициите са били едва 63.2 млн. евро.

Акция "Мамино детенце" започва МВР. Полицаи тръгват на проверки в нощните заведения край морето, съобщава "Стандарт". Целта е да респектират непълнолетните момичета и момчета, които обикалят баровете с охрана и дебели пачки в джоба.
Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 3 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 4 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 4 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 5 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 5 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 6 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 6 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 6 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 6 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 7 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 7 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 7 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според полицията това е рутинен случай