"Труд": Вече пишат и бюджет 2010
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Премиерът ще ръководи Правителствена болница, отбелязва "24 часа". Директорът на болница "Лозенец" става второстепенен разпоредител на бюджета и минава на пряко подчинение към Министерския съвет. Това одобри вчера на второто си редовно заседание правителството.

Решението за клиниката на властта, известна като Правителствена, е част от постановление за разформироването на Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Също на директно командване на министър-председателя като второстепенни бюджетни разпоредители минават областните управители.

Министерството на финансите става управляващ орган на оперативната програма "Административен капацитет". Регионалното министерство пък ще поеме функциите по организирането и провеждането на избори.

Институтът по публична администрация ще е на подчинение на образователния министър. Секретната поща минава под строгия контрол на силовия вицепремиер Цветан Цветанов.

Освободиха Петко Сертов, съобщава "Труд". Правителството прие оставката на шефа на ДАНС Петко Сертов и както се очакваше предложи за неговия пост контраразузнавача Цветлин Йовчев.

Лидерът на РЗС Яне Янев заяви във Варна, че не желае Иван Костов да говори от името на комисията за борба с корупцията, нито да кадрува.

Янев проверил, че премиерът Бойко Борисов не бил упълномощил Командира да се изказва за качествата на новия шеф на ДАНС. Костов нарече Йовчев "отличен офицер".

Скъса ли се връзката на властта с бандитите, значи ДАНС работи, казва в интервю за "24 часа" Стефан Попов, анализатор. Според него тази структура има силен излишък от властови ресурс.

За година и половина ДАНС не можа да се покаже като рационална и ефективна институция, тъй като беше замислена като хибрид на функции, които в нормалната демократична държава са разделени, и за да заработи такава институция, е необходимо внимателно да се премисли създаването й.

Освен това ДАНС се замеси в множество публични скандали, които разкриват връзките й с различни политически лобита. В крайна сметка ДАНС падна жертва на политически интриги.

Сделка на Гагузов отива на прокурор, научаваме от "Труд". Прокурори ще проверяват строителна сделка на бившия строителен министър Асен Гагаузов по сигнал на неговия наследник на поста - Росен Плевнелиев.

Миналата година Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви обществена поръчка за ремонт на сградата на ведомството и построяване на ново крило.

Единственият кандидат на търга бе "Главболгарстрой" и с компанията е сключен договор. Сумата по него е над 40 млн. лева.

"Средно претеглената цена спрямо квадратурите и количествените сметки е около 1880 евро на кв. м, а това е абсурдна цена за изпълняване на строителство в България", възмути се Плевнелиев преди правителственото заседание.

За 200 хил. крави са поръчвани милиони ушни марки годишно, разкрива в интервю за "Дневник" Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.

Той посочва, че във фонд "Земеделие" първо ще започнат с промени в ръководството и начина на работа. Седем заместници са много. Всеки от тях беше поставен от своята партия, за да лобира за своите хора, и това им беше приоритетно занимание, казва Найденов.

Фонд "Земеделие" е една много голяма банка, която управлява годишно милиарди, и не можем да си позволим политически назначения. Екипът трябва да бъде от суперпрофесионалисти, допълва министърът.

Потвърдиха: 82 г. затвор за убийството на Чората, отбелязва "Труд". Общо 82 г. ще лежат зад решетките петимата полицаи, участвали в акцията по задържането на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората. Това е решил вчера Военноапелативният съд.

Бившите полицаи бяха изправени на подсъдимата скамейка за смъртта на Чората. Благоевградчанинът издъхна при операция "Респект" през 2005 г.

"За Станишев вече започна обратното броене", е озаглавено интервюто в "Труд" със соцдепутата Румен Овчаров, председател на БСП-София. По думите му Сергей Станишев има своето право да реши - дали ще се опре на този кръг около него, който го докара до ситуацията след успешен мандат да загуби тотално изборите, или ще се довери на хора, които мислят и работят за БСП, а не как да запазят меките си столчета.

"Обратното броене за Сергей Станишев започна. Той трябва да оцени сериозността на ситуацията - не може да жертва и себе си, и партията заради един кръг около себе си.

Сергей има право да даде своята заявка за реформа в партията, но тя не може да се опира на хората, които четири години ръководеха БСП и ключови сфери на нейната дейност и на практика се провалиха."

Дянков намери липсващ милиард, съобщава "Труд". Харчовете на министерствата ще се орежат с допълнителни 15 на сто на годишна база, обяви министърът на финансите.

Решението за това беше взето на вчерашното заседание на кабинета. Мерките включват намаляване на разходите на ведомствата с 366,6 млн. лева, ограничаване на трансферите по републиканския бюджет за други бюджети с 42,3 млн. лева и орязване на капиталови разходи и субсидии за 664 млн. лева.

Няма да бъде засегнато образованието, правната система и вътрешните работи и сигурността. Освен разходите ще бъдат увеличени и приходите, каза Дянков.

Резервите били в митниците, където имало най-малко 1,2 млрд. лева допълнително. Другият склад за пари бил енергийният холдинг, който можел да внася по 1 млрд. лева на година от данъци.

Властта към банките: Свалете лихвите, акцентира "Стандарт". Убийствено високите лихви по кредити може да паднат до края на годината, смята финансовият министър Симеон Дянков.

Условието е през следващите 4-5 месеца да се запази ниският политически и икономически риск в страната и да продължим да работим за балансиран бюджет, обясни той.

Външният свят вече смята, че новият кабинет е по-малко рисков като инвестиция. Затова има възможност да се намалят лихвите за българските банки, при които те получават финансов ресурс от чужбина.

Вече пишат и бюджет 2010, отбелязва "Труд". С решение на кабинета започна бюджетната процедура за следващата година, обясни финансовият министър.

Целта е сметките да са готови в края на ноември и да влязат за обсъждане в парламента. Предишното правителство е забавило бюджетната процедура и затова трябва да я задвижим в оперативен порядък, каза Дянков.

Според него следващата година щяла да бъде трудна, защото нямало да има бюджетен излишък от 2009 г., както година преди това. Най-вероятно и приходите щели да са по-малко.

Очаквам кризата да удари най-силно в края на 2009 и първите месеци на 2010 г., прогнозира финансовият министър.

Отказват новите самолети, пише "24 часа". Двата самолета "Еърбъс-319", които предното правителство закупи за Авиоотряд 28, ще бъдат върнати на доставчика Би Ейч Ер, реши вчера правителството.

Машините бяха купени за 110 млн. долара на лизинг, като до момента са платени 14 млн. Договорът няма да се разваля, просто няма да бъде платена следващата вноска, която е дължима в петък, обясни транспортният министър Александър Цветков.

Платените досега пари щели да са и единствената загуба за страната ни. Това, че самолетите ще бъдат върнати, означава, че отряд 28 няма да има капацитет да обслужва държавните институции, каза бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

Той допълни, че твърденията за висока цена са абсолютно неверни, а сделката била сключена след открита и честна процедура.

Спират строежите в заменените гори, информира "Труд". Със заповед на шефа на Националната агенция по горите Георги Костов се налага мораториум върху промяната на предназначението на терените на заменените гори, обяви вчера в Министерския съвет аграрният министър Мирослав Найденов.

Целта е да спрат унищожаването на горите и строежите върху заменките покрай морето и в планинските курорти. Комисия ще прегледа вече заменените терени - как са получени и как се ползват.

Добра политика не се прави с мегаминистерства, смята Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч". В коментар за "Сега" той се спира на Министерството на икономиката.

В условията на действаща пазарна икономика и членство в ЕС, министерството към момента е сложна система, включваща голям брой агенции и институти, изпълняващи подобни на стопански дейности или разпределящи субсидии и средства по проекти.

Допълнително то се занимава с управление на държавното участие в множество неприватизирани предприятия.

Ако държавните активи и структурите, предлагащи квазистопански услуги, се приватизират или концесионират, а правителството се откаже от секторни субсидии, което се очаква при истинско дясно управление, министерството просто ще трябва значително да се свие.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 минути

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 1 час

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 1 час

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 3 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.