"Труд": В ромските класове - гюбеци, секс и малко уроци
"Труд": В ромските класове - гюбеци, секс и малко уроци   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
14

Темата на "Труд" прави анализ на състоянието и качеството на обучението на децата от ромски произход в училищата в цялата страна.

Учениците тук са по-особени. В някои образователни учреждения в страната по време на час се "вихрят кючеци". Факт - класните стаи на много места в Сливен, Пловдив, Стара Загора и Пазарджик постепенно се романизират.

Тук-там се среща някое българче - за цвят... Някои от децата с лекота разказват сексуалните си преживявания по нощите (дори когато са 12-годишни момченца), почват да играят кючек, ако до класната стая стигне музика от съседна сграда, и... учат.

Нищо, че не знаят в коя паралелка са. Въпреки това учителите им ги хвалят - чисти са, оценките им били добри. Така е в много случаи, когато училището е в ромски квартал.

И все пак има ли надежда ромските деца да бъдат ограмотени. Къде и как учат по-добре те - в гетата или редом до българчетата.

Алма матер е на 777-то място в света, продължава образователната тема "Труд" Сайтът www.webometriks.info е автор на проучването, екипът му публикува на всеки шест месеца ранглистата на световните университети.

Изследването обхваща 12 000 висши училища в целия свят.

Проблемът "Роми" присъства и на страниците на "Дума". Рухналото образование "затрупа" ромските деца, никаква интеграция не е възможна, ако на всеки ром не се осигури работа и образование, категорични са от изданието.

1200 лева за магистратура в СУ, пише "Монитор". Записването за държавна поръчка приключва днес.

"Европроекти" и "Мобилни технологии" привличат най-много кандидати. 1308 души да бъдат приети в редовна форма, а 368 в задочните магистратури, предвижда ръководството на Алма матер.

"Дневник" смята, че образованието е много добър пример за поддържането на устойчива мизерия под предлог, че са "нужни реформи", които обаче министерството така и не осъществява и отделяните средства си остават свити. 

Диференцирането на добрите от лошите университети не може да стане на базата на диференциация на държавната субсидия за приети студенти, са сигурни от изданието.

България е на първо място по смърт от сърце, констатира "Телеграф".

Липсата на физическа активност и профилактика, лошият режим на хранене, многото пушене са в основата на проблема, обяснява доц. Николай Рунев, кардиолог от Университетската многопрофилна болница "Александровска".

Здравната карта отива на съд, информира "Стандарт". Заради дългове, болниците затварят вратите си, тъй като остават без бинтове, спринцовки и реактиви за изследване. Фирмите доставчици по места отказват доставки, заради неразплатени задължения.

"24 часа" информира, че 15 000 безработни младежи до 29 г. получават шанс за работа и стаж от 1 октомври.

Възможността за това е осигурена от новата схема на Оперативната програма за развитие на човешките ресурси. Европейският социален фонд дава за целта 35 млн. лв.

От тези пари ще се осигуряват по 300 лв. за заплата и за социални и здравни осигуровки. Целта е младежите да имат стаж според специалността, по която са се обучавали.

"Класа" прави пространен анализ на бизнес-възхода на собственика на "Каолин" и "Капитал" Иво Прокопиев.

"Почетният консул Прокопиев се крие от правосъдието в Сингапур. Октоподът "Капитал" лобира като за последно, за да спаси фалита. Бизнесмен от нов тип, той поставя началото на ново поколение работодатели. Реално обаче целият му бизнес се крепи на безпардонно лобиране. Целта му е винаги да намери начин да е близо до управляващите, независимо коя част от политическия спектър населяват", оформя изводите си изданието.

Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество", е автор на анализа на "24 часа": "Ще постигне ли БСП светло бъдеще". "Как точно да преминем отвъд обществото на потреблението, ако въобще не сме постигнали "общество на потреблението", пита икономистът.

"Все пак България е най-бедната страна в Европейския съюз с около 10 пъти по-ниски доходи в сравнение със Западна Европа. За тази бедност на България БСП има немалка отговорност. Партията, която доведе държавата до фалит (1990 г.), хиперинфлация и тотална криза (1996-1997) и спря реформите, сега ни убеждава, че финансовата стабилност и шоковите реформи били причината за бедите на страната?!

Между другото, за сведение на БСП, раждаемостта спадна до рекордно ниски нива, а емиграцията достигна рекордно високи именно в резултат на тоталната икономическа разруха през 90-те години.

Тезисите на БСП единствено ни казват, че те категорично отхвърлят балансирането на бюджета. В тезисите им липсват еврозоната и европейската интеграция - но не и руските проекти. Два от тях са записани в частта за "енергийна независимост" (!?!), а третият, за АЕЦ "Белене", е в частта за "евтина" енергия. Съвсем неясно е обаче как ставаме енергийно независими от Русия, подкрепяйки руски проекти, нито как проект за 8-10 милиарда евро е евтин", обобщава Г. Ангелов.

"Сега" пише: "Соцелекторатът все още е подвластен на племенни магии и ритуали. Защо Станишев да си ходи, след като за редовите социалисти разделението на "наши" и "ваши" е по-важно от принципите и истината?

Държавата има достатъчно механизми да затвори всяко месопреработвателно предприятие, ако произвежда продукти, несъобразени със стандарта "Стара планина", заявява министър Мираслав Найденов за "24 часа".

Той обещава на винопроизводителите, че и при тях скоро ще бъде въведен стандарт за вино и така ще се ограничи влагането на спирт в гроздовите напитки, включително и в ракията.

България ще се бори пред ЕС да защити своята ракия като национален продукт, за да може акцизът й да бъде намален с 50%. Това ще стане едва след като държавата докаже, че поне 25% от ракията се прави от винен дестилат.

От агроведомството потвърждават, че качественото "Българско кисело мляко" със специален БДС номер ще се появи на пазара до месец.

"Пари" прави анализ от икономически ъгъл - кога добрата новина не е добра. Повишаването на инфлацията по време на рецесия, обикновено е знак за излизане от нея. Повишаването на инфлацията в България обаче не означава точно това.

От есента се очаква безработицата отново да тръгне нагоре. Пазарът на труда остава потиснат, няма и реално вдигане на заплатите.

Експерти от Института за пазарна икономика предупреждават, че през 2011 г. кабинетът ще емитира поне 3,5 млрд. лв. нов дълг, а това ще е опасно, отразява становището им "24 часа".

Вицепремиерът Цветан Цветанов в интервю за "24 часа" коментира защо и как 800 опасни престъпници с над 4 висящи дела са на свобода.

"Много е важно да се знае, че поръчковите убийства от последните 20 г., са резултат от разпределяне на политическото влияние. Това води и до разпределянето на силовите структури, които са подкрепяли дадени партии...

В голямата си част, тези които трябваше да са зад решетките, днес са едни от най-влиятелните бизнесмени, те са хора, които разпределят и оперират с голям финансов ресурс, могат да манипулират и общественото мнение със съответни финансови потоци.

Натрупването на капитали в началото на прехода е било възможно поради липса на държава", прави заключение Цветанов.

Интервюто на "Труд" очертава "диалог" с това от "24 часа": "Кой ще озапти МВР? За това трябва да е вотът", е въпросът на Георги Кадиев, столичен общински съветник, номиниран за кандидат-кмет на София от БСП за изборите догодина.

"БСП има да извърви огромен път, докато стане атрактивна партия за обществото. В нея трябва да се преобръщат разбирания и практики, наслагвани с години. Тя има нужда от силна промяна в ръководните си органи и начина на работа, от нахлуване на вълна от нови хора, от смяна на поколенията", казва той.

Реформата в Темида без пари е капитулация, коментира "Труд". Задават се кръвопролитни боеве за бюджета на съдебната власт. Печелившият не е ясен, но е сигурно, че в битката за пари ще загубят гражданите.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 3 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 19 минути

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза