"Труд": Студентите отличници с по-ниска такса
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Студентите отличници ще плащат по-малки такси в специалността, в която учат, акцентира "Труд". Тези с двойките - повече. Промяната е записана в проектозакона за държавния бюджет за 2012 г. и ако бъде приета, ще влезе в сила от следващата учебна година.

Различните такси ще важат, ако самият университет ги въведе. Ще се вдигне таванът на таксите от 1/2 на 2/3 от държавната издръжка. Целта е вузовете да имат възможност за по-голяма диференциация при поощряване или наказание на студентите. Ректорите на висшите училища коментираха предложената промяна за различните такси и вдигането на тавана по-скоро отрицателно.

Роди се омраза към моловете, отбелязва под глава "24 часа". Все повече българи отказвали да пазаруват в големите търговски центрове. Родители дори се притеснявали за децата си и търсели начини да ги предпазят от мол манията.

Според проучване 60% от посетителите в работните дни били ученици. Свитото потребление пък се отразявало върху продажбите. Те паднали в кризата и трудно стигали за покриване на разходите. Освен това у клиентите оставало впечатлението, че в моловете е скъпо.

Егати държавата, щом с един Цар Киро не може да се справи, коментира "Сега". Американският посланик Джеймс Уорлик даде пример със случая в Катуница от 23 септември т.г., за да илюстрира познатата вече теза, че в страната функционирали две правосъдни системи.

Изявлението на Уорлик съвпадна с контраатаката на посъвзелата от стреса фамилия на ромския бос Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Бе обявено, че фамилията ще заведе граждански дела с искове за общо 1 млн. лева за повредено имущество срещу жители от Катуница и други участници в трошенето на имотите и автомобилите им.

Всичко това показва пълното безсилие на цялата държавна машина, която въпреки купищата промени в законите, с които бяха делегирани множество извънредни правомощия, въпреки публичните клетви на отговорни лица от управляващите, въпреки народния гняв, който привлече вниманието на цял свят, не успява да се организира и да раздаде бързо правосъдие.

Много удобно, но и много грешно е да се смята, че "имунитетът" на Цар Киро спрямо закона е придобит само благодарение на съдебната власт. Години наред нито данъчни, нито митничари, нито полицаи са го закачали.

След като пламна Катуница, управляващите се стреснаха и започнаха да имитират активност по отношение на Цар Киро - дори го арестуваха, макар за мнозина в неговия случай да става дума за чисто спасяване от линч. Отсега може да се прогнозира - Цар Киро ще осъди България в Страсбург за нарушени човешки права.

Ще заседаваме извънредно, но ще наваксаме до Коледа, обещава в интервю за "24 часа" Цецка Цачева, председател на парламента. Тя обяснява липсата на кворум и отлагането на заседанията на Народното събрание, както се случва напоследък, с ангажиментите на народните представители.

"Не винаги тези, които не са в пленарната зала, отсъстват без причина. Работата на депутата не е да седи само в залата и да гласува, имаме редица други ангажименти, които се съвместяват в същото време".

Цачева потвърждава, че са взели правилното решение да не работят непосредствено преди изборите. "Ние избрахме правилния, честен и открит към гражданите начин - да не работим. А сега ще си свършим работата, ако трябва с цената на извънредни заседания и на удължен работен ден", уверява Цачева.

БСП ще оспорва законността на изборите за президент и вицепрезидент пред Конституционния съд, съобщава "Дума". Това стана ясно вчера след заседанието на ИБ на партията.

Според председателя на НС на БСП Сергей Станишев има достатъчно закононарушения и противоконституционни действия, белязали вота, в това число манипулации, контролиране на изборите, купуване на гласове.

По думите на Станишев са необходими 48 депутатски подписа за сезирането на съда. За целта от "Коалиция за България" ще проведат консултации по въпроса с всички парламентарно представени политически сили. БСП оспорва също местния вот в 18 общини.

"Първанов ще даде на БСП нова енергия", е озаглавено интервюто в "Труд" с депутата от БСП Румен Петков. За пореден път той посочва, че Георги Първанов е най-ярката политическа фигура в България за годините на прехода.

Човек с изключителен авторитет, с изключителна почтеност и чувство за държавност. Така че той ще даде много качества на процесите и в социалистическата партия, и в левицата. От тази гледна точка, неговото връщане ще даде на партията и нова енергия.

А най-дискутираната тема през последните две години и половина е оставката на Сергей Станишев от лидерската позиция. "Понякога казвам на шега: Стана девет часа сутринта и още никой не е поискал оставката на Станишев. Какво става днес?".

Страхът от нова криза прави българите все по-пестеливи, пише на първа страница "Сега". Ако преди рецесията сме отделяли около 15% от доходите си за "черни дни", сега пестим една четвърт, обявиха от Центъра за либерални стратегии.

Според статистиката на БНБ депозитите на физически лица у нас растат с по половин милиард лева месечно и към края на септември са счупили всички рекорди, надхвърляйки 30 млрд. лева. Заедно със средствата на фирмите и държавния сектор спестяванията в нашата банкова система са над 51 млрд. лева.

Оказа се обаче, че не само българската пестеливост, а и парични трансфери от Гърция вдигат депозитите. Министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че една трета от новите влогове в нашите банки идват от южната ни съседка.

Според него през последните няколко месеца се наблюдава сериозно прехвърляне на капитали от Гърция към нашата страна заради проблемите там и доверието към по-стабилната банкова система у нас.

Стачката бута БДЖ към фалит, е позицията на транспортния министър Ивайло Московски. В интервю за "Телеграф" той заявява, че в момента, в който се търси истинско решение на проблемите в железниците и оцеляване на компанията, точно тогава се пречи с обявяване на стачка на железничарите.

По думите на министъра има някакво неразбиране от страна на работниците. Проблемът е толкова сериозен и голям, че няма как да се отстъпва. В момента БДЖ е във фактически фалит и във всеки един миг може да влезе в процедура по несъстоятелност. Московски предупреждава, че няма да има икономически растеж, който да позволи държавата допълнително да инвестира средства в железниците. Затова посоката е намаляването на разходите.

При един фалит ще се създаде нова компания, но тя ще работи в много по-малки обеми. И при този вариант не 2000, а всичките 13 000 от БДЖ ще останат на улицата.

С намаляването броя на служителите с 2000 ще свием загубата на БДЖ до 24 млн. лв. годишно, обяснява в интервю за "Стандарт" Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на "Холдинг Български държавни железници".

Това ще стопи загубите, като крайната цел е в края на 2012 г. двете дъщерни дружества на БДЖ - за пътнически и товарни превози, да не са на минус.

Вече се возят два пъти по-малко товари. А когато падат приходите, трябва да се намалят и разходите. Един от начините е да бъде съкратен броят на служителите. Ако пътническите превози издържат две години без загуба при запазване на субсидията, това означава, че през 2014 г. ще можем да кандидатстваме през ЕК за 300 млн. евро целева инвестиция.

А с 300 милиона пътническите превози ще изглеждат по съвършено различен начин. Плюс капиталовия трансфер от бюджета, инвестицията ще стане 700 млн. лева. 

В интервю за "Новинар" Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество", коментира достижимо ли е почти двойно свиване на бюджетния дефицит.

"Не просто е достижимо намаление на дефицита, той трябва да бъди изцяло премахнат - и колкото по-бързо се случи това, толкова по-добре. Естония успя да премахне дефицита за по-малко от една година. България не е толкова амбициозна, правителството си дава няколко години, за да премахне дефицита.

Колкото по-бързо се свърши с този проблем, толкова по-бързо ще възстановим доверието на инвеститорите и ще можем да постигнем висок растеж. България има нужда да се разграничи от проблемните страни в ЕС и особено от Гърция, а това става с по-благоразумна и по-реформаторска политика".

Информационните технологии са секторът с най-високо заплащане в края на септември, показаха данни на Националния статистически институт, цитирани от "Класа".

ИТ-браншът измести лидерите от миналата година, а именно енергетиците, банкерите и застрахователите, които традиционно се радваха на "най-сладки" възнаграждения.

През септември т.г. работещите в индустрията на високите технологии са вземали средно 1558 лв. или със 129 лв. повече от енергетиците.

Банкерите и застрахователите пък получават средна заплата от 1340 лв., което е с близо 100 лв. по-малко спрямо три месеца по-рано.

Сред добре платените сектори се нареждат още добивната промишленост, научните изследвания и държавното управление. Като цяло средната месечна заплата в страната в края на септември е 704 лв.

Европарламентът готви поправка "Кунева", информира "Монитор". Европейският парламент подготвя поправка в регламентите заради първия български комисар Меглена Кунева и още двама нейни колеги от екипа на Барозу.

Текстът е по инициатива на неправителствените организации "Прозрачност без граници" и ALTER-EU. Те настояват за 2- или 3-годишен период, в който бившите еврокомисари да нямат право да заемат постове, свързани с дейността им в ЕК.

Интересът им към Меглена Кунева е свързан с включването й през май 2010 г. в Борда на директорите на една от най-големите европейски банки - "БНП-Париба".

Бившите комисари да нямат право да заемат никакви позиции, които биха влезли в конфликт на интереси с предишната им работа, се казва в настояването на неправителствената организация.

Според тяхното изследване, ад хок етичната комисия към ЕК, която трябва да даде становище, нито веднъж не се е произнесла отрицателно.

По отношение на Меглена Кунева организацията отбелязва, че само месеци преди назначението й в банката, като еврокомисар тя е изготвила критичен доклад за лихвените равнища във финансовите институции.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 минута

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 1 час

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят