"Труд": Студентите отличници с по-ниска такса
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Студентите отличници ще плащат по-малки такси в специалността, в която учат, акцентира "Труд". Тези с двойките - повече. Промяната е записана в проектозакона за държавния бюджет за 2012 г. и ако бъде приета, ще влезе в сила от следващата учебна година.

Различните такси ще важат, ако самият университет ги въведе. Ще се вдигне таванът на таксите от 1/2 на 2/3 от държавната издръжка. Целта е вузовете да имат възможност за по-голяма диференциация при поощряване или наказание на студентите. Ректорите на висшите училища коментираха предложената промяна за различните такси и вдигането на тавана по-скоро отрицателно.

Роди се омраза към моловете, отбелязва под глава "24 часа". Все повече българи отказвали да пазаруват в големите търговски центрове. Родители дори се притеснявали за децата си и търсели начини да ги предпазят от мол манията.

Според проучване 60% от посетителите в работните дни били ученици. Свитото потребление пък се отразявало върху продажбите. Те паднали в кризата и трудно стигали за покриване на разходите. Освен това у клиентите оставало впечатлението, че в моловете е скъпо.

Егати държавата, щом с един Цар Киро не може да се справи, коментира "Сега". Американският посланик Джеймс Уорлик даде пример със случая в Катуница от 23 септември т.г., за да илюстрира познатата вече теза, че в страната функционирали две правосъдни системи.

Изявлението на Уорлик съвпадна с контраатаката на посъвзелата от стреса фамилия на ромския бос Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Бе обявено, че фамилията ще заведе граждански дела с искове за общо 1 млн. лева за повредено имущество срещу жители от Катуница и други участници в трошенето на имотите и автомобилите им.

Всичко това показва пълното безсилие на цялата държавна машина, която въпреки купищата промени в законите, с които бяха делегирани множество извънредни правомощия, въпреки публичните клетви на отговорни лица от управляващите, въпреки народния гняв, който привлече вниманието на цял свят, не успява да се организира и да раздаде бързо правосъдие.

Много удобно, но и много грешно е да се смята, че "имунитетът" на Цар Киро спрямо закона е придобит само благодарение на съдебната власт. Години наред нито данъчни, нито митничари, нито полицаи са го закачали.

След като пламна Катуница, управляващите се стреснаха и започнаха да имитират активност по отношение на Цар Киро - дори го арестуваха, макар за мнозина в неговия случай да става дума за чисто спасяване от линч. Отсега може да се прогнозира - Цар Киро ще осъди България в Страсбург за нарушени човешки права.

Ще заседаваме извънредно, но ще наваксаме до Коледа, обещава в интервю за "24 часа" Цецка Цачева, председател на парламента. Тя обяснява липсата на кворум и отлагането на заседанията на Народното събрание, както се случва напоследък, с ангажиментите на народните представители.

"Не винаги тези, които не са в пленарната зала, отсъстват без причина. Работата на депутата не е да седи само в залата и да гласува, имаме редица други ангажименти, които се съвместяват в същото време".

Цачева потвърждава, че са взели правилното решение да не работят непосредствено преди изборите. "Ние избрахме правилния, честен и открит към гражданите начин - да не работим. А сега ще си свършим работата, ако трябва с цената на извънредни заседания и на удължен работен ден", уверява Цачева.

БСП ще оспорва законността на изборите за президент и вицепрезидент пред Конституционния съд, съобщава "Дума". Това стана ясно вчера след заседанието на ИБ на партията.

Според председателя на НС на БСП Сергей Станишев има достатъчно закононарушения и противоконституционни действия, белязали вота, в това число манипулации, контролиране на изборите, купуване на гласове.

По думите на Станишев са необходими 48 депутатски подписа за сезирането на съда. За целта от "Коалиция за България" ще проведат консултации по въпроса с всички парламентарно представени политически сили. БСП оспорва също местния вот в 18 общини.

"Първанов ще даде на БСП нова енергия", е озаглавено интервюто в "Труд" с депутата от БСП Румен Петков. За пореден път той посочва, че Георги Първанов е най-ярката политическа фигура в България за годините на прехода.

Човек с изключителен авторитет, с изключителна почтеност и чувство за държавност. Така че той ще даде много качества на процесите и в социалистическата партия, и в левицата. От тази гледна точка, неговото връщане ще даде на партията и нова енергия.

А най-дискутираната тема през последните две години и половина е оставката на Сергей Станишев от лидерската позиция. "Понякога казвам на шега: Стана девет часа сутринта и още никой не е поискал оставката на Станишев. Какво става днес?".

Страхът от нова криза прави българите все по-пестеливи, пише на първа страница "Сега". Ако преди рецесията сме отделяли около 15% от доходите си за "черни дни", сега пестим една четвърт, обявиха от Центъра за либерални стратегии.

Според статистиката на БНБ депозитите на физически лица у нас растат с по половин милиард лева месечно и към края на септември са счупили всички рекорди, надхвърляйки 30 млрд. лева. Заедно със средствата на фирмите и държавния сектор спестяванията в нашата банкова система са над 51 млрд. лева.

Оказа се обаче, че не само българската пестеливост, а и парични трансфери от Гърция вдигат депозитите. Министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че една трета от новите влогове в нашите банки идват от южната ни съседка.

Според него през последните няколко месеца се наблюдава сериозно прехвърляне на капитали от Гърция към нашата страна заради проблемите там и доверието към по-стабилната банкова система у нас.

Стачката бута БДЖ към фалит, е позицията на транспортния министър Ивайло Московски. В интервю за "Телеграф" той заявява, че в момента, в който се търси истинско решение на проблемите в железниците и оцеляване на компанията, точно тогава се пречи с обявяване на стачка на железничарите.

По думите на министъра има някакво неразбиране от страна на работниците. Проблемът е толкова сериозен и голям, че няма как да се отстъпва. В момента БДЖ е във фактически фалит и във всеки един миг може да влезе в процедура по несъстоятелност. Московски предупреждава, че няма да има икономически растеж, който да позволи държавата допълнително да инвестира средства в железниците. Затова посоката е намаляването на разходите.

При един фалит ще се създаде нова компания, но тя ще работи в много по-малки обеми. И при този вариант не 2000, а всичките 13 000 от БДЖ ще останат на улицата.

С намаляването броя на служителите с 2000 ще свием загубата на БДЖ до 24 млн. лв. годишно, обяснява в интервю за "Стандарт" Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на "Холдинг Български държавни железници".

Това ще стопи загубите, като крайната цел е в края на 2012 г. двете дъщерни дружества на БДЖ - за пътнически и товарни превози, да не са на минус.

Вече се возят два пъти по-малко товари. А когато падат приходите, трябва да се намалят и разходите. Един от начините е да бъде съкратен броят на служителите. Ако пътническите превози издържат две години без загуба при запазване на субсидията, това означава, че през 2014 г. ще можем да кандидатстваме през ЕК за 300 млн. евро целева инвестиция.

А с 300 милиона пътническите превози ще изглеждат по съвършено различен начин. Плюс капиталовия трансфер от бюджета, инвестицията ще стане 700 млн. лева. 

В интервю за "Новинар" Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество", коментира достижимо ли е почти двойно свиване на бюджетния дефицит.

"Не просто е достижимо намаление на дефицита, той трябва да бъди изцяло премахнат - и колкото по-бързо се случи това, толкова по-добре. Естония успя да премахне дефицита за по-малко от една година. България не е толкова амбициозна, правителството си дава няколко години, за да премахне дефицита.

Колкото по-бързо се свърши с този проблем, толкова по-бързо ще възстановим доверието на инвеститорите и ще можем да постигнем висок растеж. България има нужда да се разграничи от проблемните страни в ЕС и особено от Гърция, а това става с по-благоразумна и по-реформаторска политика".

Информационните технологии са секторът с най-високо заплащане в края на септември, показаха данни на Националния статистически институт, цитирани от "Класа".

ИТ-браншът измести лидерите от миналата година, а именно енергетиците, банкерите и застрахователите, които традиционно се радваха на "най-сладки" възнаграждения.

През септември т.г. работещите в индустрията на високите технологии са вземали средно 1558 лв. или със 129 лв. повече от енергетиците.

Банкерите и застрахователите пък получават средна заплата от 1340 лв., което е с близо 100 лв. по-малко спрямо три месеца по-рано.

Сред добре платените сектори се нареждат още добивната промишленост, научните изследвания и държавното управление. Като цяло средната месечна заплата в страната в края на септември е 704 лв.

Европарламентът готви поправка "Кунева", информира "Монитор". Европейският парламент подготвя поправка в регламентите заради първия български комисар Меглена Кунева и още двама нейни колеги от екипа на Барозу.

Текстът е по инициатива на неправителствените организации "Прозрачност без граници" и ALTER-EU. Те настояват за 2- или 3-годишен период, в който бившите еврокомисари да нямат право да заемат постове, свързани с дейността им в ЕК.

Интересът им към Меглена Кунева е свързан с включването й през май 2010 г. в Борда на директорите на една от най-големите европейски банки - "БНП-Париба".

Бившите комисари да нямат право да заемат никакви позиции, които биха влезли в конфликт на интереси с предишната им работа, се казва в настояването на неправителствената организация.

Според тяхното изследване, ад хок етичната комисия към ЕК, която трябва да даде становище, нито веднъж не се е произнесла отрицателно.

По отношение на Меглена Кунева организацията отбелязва, че само месеци преди назначението й в банката, като еврокомисар тя е изготвила критичен доклад за лихвените равнища във финансовите институции.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Внезапен слънчев удар е, когато Слънцето те хване с друго Слънце...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

НАП продава на търг емблематичната сграда на Минната дирекция в Перник

НАП продава на търг емблематичната сграда на Минната дирекция в Перник

България Преди 1 минута

Тя притежава статут на единична недвижима културна ценност

Лорета Лин

Почина американската кънтри звезда Лорета Лин

Свят Преди 6 минути

Тя е първата жена, спечелила приз за изпълнител на годината в кънтри музиката

празник имен ден

Днес почитаме светец и светица, вижте кои са те

Любопитно Преди 2 часа

Света Харитина живяла в края на третия и началото на четвъртия век

Елон Мъск

Мъск отново се обърна и предложи да купи Twitter

Технологии Преди 2 часа

Милиардерът иска да създаде приложението Х

Фейгин извоюва победата в капитанската битка в “Игри на волята: България”

Фейгин извоюва победата в капитанската битка в “Игри на волята: България”

Любопитно Преди 9 часа

Тя зарадва Супергероите с плато месни деликатеси

Министерството на финансите отмени емисионния календар

Министерството на финансите отмени емисионния календар

България Преди 10 часа

Той беше публикуван преди по-малко от месец

САЩ пращат на Украйна още ракетни системи HIMARS

САЩ пращат на Украйна още ракетни системи HIMARS

Свят Преди 10 часа

Това е част от нова военна помощ за 625 милиона долара

"Северен поток 2" отново изпуска газ, Швеция затвори района

"Северен поток 2" отново изпуска газ, Швеция затвори района

Свят Преди 11 часа

Шведската брегова охрана посочи, че е забранено кораби да се приближават на по-малко от 9,3 километра

Побой и грабеж в хижа „Лескова” край Своге

Побой и грабеж в хижа „Лескова” край Своге

България Преди 12 часа

Задържани са трима от нападателите

Готвят стачка във външно министерство

Готвят стачка във външно министерство

България Преди 12 часа

Служители: Системно недофинансиране на МВнР

Берлин: Въпросът с военните репарации за Полша е затворен

Берлин: Въпросът с военните репарации за Полша е затворен

Свят Преди 13 часа

Полша и Германия обявиха как трябва да завърши войната в Украйна

<p>&bdquo;Таймс&rdquo;: Руски ядрен влак се задвижи</p>

„Таймс”: Влак на руските ядрени войски се задвижи

Свят Преди 13 часа

НАТО е предупредила, че Путин възнамерява да демонстрира готовността си да използва ядрени оръжия

Ескалация, Беларус обвини Украйна в провокации на границата

Ескалация, Беларус обвини Украйна в провокации на границата

Свят Преди 15 часа

Лукашенко: Тревожат се: О, не позволявайте на Беларус да влезе във войната

Сергей Шойгу

Шойгу за мобилизацията: Към руската армия се присъединиха над 200 000 души

Свят Преди 15 часа

Официалната цел е в армията да бъдат взети 300 хиляди запасняци, които имат военен опит и полезни умения

Разследват полицейски чадър след катастрофата със загиналия французин

Разследват полицейски чадър след катастрофата със загиналия французин

България Преди 16 часа

Служители на Вътрешна сигурност на МВР са предприели съответните действия

.

Сексуално разстройство или лош секс? Как да разберем

Любопитно Преди 17 часа

Сексуално разстройство или лош секс?