"Труд": Промоция - тетрадка с чалга диск
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
37

Дни преди началото на учебната година на пазара пуснаха промоционални комплекти - тетрадки и скицници, с лика на чалга певци, опаковани с дискове с тяхното творчество, алармира на първа страница "Труд".

Песни с текстове като "моето тяло жадно обгрижваш с ръце, нека... всичко се тресе" са изобилие в предлаганите дискове.

"Преса" се включва по темата с информацията, че девет училища в столицата ще посрещнат първия звънец като строителни площадки.

Безопасната раница за учениците до пети клас трябва да тежи максимум 3 килограма, препоръчва "Монитор".

По-големите, включително и гимназистите, могат да носят най-много 4-5 кг без риск да увредят гръбначния си стълб и да получат трайни изкривявания за цял живот.

Миниматурите за четвърти клас ще бъдат изцяло нови, съобщава в интервю за "Стандарт" Милена Дамянова, зам.-министъра на образованието.

"Голяма част от малките ученици вече решават тестовете механично. Свикнали са с тях и много често, образно казано, играят на тото. Целта не е тази", категорична е Дамянова.

Най-голямата промяна ще бъде във външното оценяване на четвъртокласниците.

"Там се запазва диктовката в същия обем както досега - много кратка, за да проверим правописа. След това обаче няма да имат тест както досега. Вместо това ще им се даде текст, който ще бъде в рамките на страница - страница и половина.

Те трябва да го прочетат и да отговорят на между 8 и 10 въпроса към него. За да се види как пишат и дали са разбрали това, което са прочели. По другите предмети в четвърти клас също предвиждаме промени. Там също ще има въпроси от отворен тип, в които детето пише отговора", посочва още Дамянова.

Темата на "Труд" констатира: Българският език чезне от информационните табелки в София и по-големите градове. Причината е, че преобладават надписите на английски език и латиница.

Чистач и учител взимат еднакви заплати, отбелязва "Дума". От сайта на Агенцията по заетостта става ясно, че средното месечно възнаграждение за хигиенистите е около 450 лв.

Срещу същата сума се разписват още възпитатели и учители. Голяма част от свободните позиции в сайта нямат конкретни суми в графата за възнаграждения.

Хигиенистите в Несебър се радват на сравнително добри условия - там ще се разпишат срещу 500 лв., но позицията е само за 2 месеца.

Над 120 работни места за чистачи и хигиенисти са обявени от Агенцията по заетостта. Близо девет пъти по-голяма е нуждата от преподаватели, става ясно от статистиката.

Надявам се цената на газа от октомври да е по-ниска, споделя в интервю за "24 часа" Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Подписаният договор с "Газпром" прави икономия на България за 115 млн. долара.

"Мисля, че потребителите на природен газ и българския бизнес празнуват в последните няколко години. Ако погледнете резултатите на всички енергийни предприятия и на българските индустриални потребители, повечето от тях са на печалба, а "Булгаргаз" е на загуба. Ние продължаваме да им продаваме газ под себестойност", подчертава Гогов.

Прогнозата на дружеството е да няма увеличение в цената на газа, което не е маловажно, при положение че на международните пазари има предпоставки за пореден скок.

По думите на Гогов икономията от 115 млн. долара вече е споделена с крайните потребители. "Ще бъдат споделени и в последните три месеца, защото всички покачвания на енергийните ресурси няма да влязат в цената на природния газ от 1 октомври", допълва още директорът на "Булгаргаз".

Договорът с "Газпром" гарантира, че от тази дата до 31 декември ние ще заплащаме природния газ на по-ниска цена. От 1 януари 2013 г. няма да има страшен скок на цената на горивото", гарантира Гогов.

Парното няма да поевтинее въпреки газовите отстъпки, прогнозира "Труд". Причината е в умишлено задържаната досега цена на газа, става ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Изравнителните сметки при доплащане на парното в София за изминалия отоплителен сезон са средно 140-160 лв., допълва още "Сега".

Подходът със замразяване на цени не работи, констатира в интервю за "Труд" председателяj на СДС Емил Кабаиванов.

"В пазарна икономика опитите за административен натиск върху цените не водят до дългосрочен резултат. Напротив. Най-често се помпат инфлация и скрит ръст на цените - те тръгват нагореq като ограниченията паднат", прогнозира Кабаиванов.

"Минорно настроение. Очакванията на бизнеса се влошават във всички сектори през август. Малцина гледат с надежда към идните месеци", пише на първа страница "Капитал Daily".

Това показват данните от анкетата на Националния статистически институт за бизнес климата в страната за август. Нагласите на мениджърите се влошават във всички сектори на икономиката, като общият показател за бизнес климата се понижава с 3,3 пункта.

Това е най-големият спад, регистриран от началото на годината, посочва изданието на вътрешна страница.

Пазарът на имоти е в будна кома и остава само плахото очакване да се случи нещо хубаво догодина. Това анализира в интервю за "Монитор" Иван Велков, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

Нивото на река Дунав отново спада. Причината е, че държавата България напълно е обърнала гръб на реката, заявява в интервю за "Преса" Георги Георгиев, бивш директор на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав.

Вследствие на глобалното затопляне реката вече не се захранва от основния си източник - Алпите. А държавата не предприема необходимите меркиq за да поддържа нивото на водата в норма, категоричен е Георгиев.

Европейската комисия ще се въоръжи с нов механизъм за натиск върху държавите членки за провеждане на реформи, анонсира под глава "Сега".

През новия програмен период Брюксел ще може да спира средства заради липса на напредък в ключови за общоевропейската политика области.

Пасивните държави, които не отговарят на предварително поставените условия към средата на периода - декември 2016 г., може да загубят достъп до междинните плащания по оперативните програми. Това съобщи вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев по повод подготовката на оперативните програми за 2014-2020 г.

Пред "Новинар" председателят на "Евророма" Цветелин Кънчев заявява:

"Във Франция има не повече от 1000 роми от България. За разлика от Италия и Испания, където има може би над 15 хил. Тези български роми, на които наистина им се работи, честно да си изкарват пари, ходят в страни като Италия и Испания, Португалия. Тези, които искат да проституират, предпочитат Франция, Германия."

По думите му във Франция става едно омешване между румънски и български роми.

"Но по принцип според информацията, която имаме, тенденцията е такава - Франция е рай за българските сводници и проститутки. Искам да подчертая, че не казвам, че всички български роми, които са във Франция, са сводници и проститутки. Но голяма част от тях са такива", изтъква още Кънчев.

Според него ромските проблеми вече не са локални, а са на европейско ниво.

"Трябва да има европейски подход към разрешаването на тези проблеми. Например - незабавно стартиране на дебат в рамките на ЕС и страните кандидат-членки, и да се включат всички заинтересувани страни. Но задължително да бъде включено доказалото се ромско политическо представителство", съветва Кънчев.

На първа страница "Новинар" допълва по темата за ромите: Българска инвестиционна групировка планира строеж на ваканционно селище с 12 къщи в баварското село Плайнфелд, където ще могат да почиват многодетни ромски семейства от България и Румъния.

Собствениците и наемателите на имоти в околността обаче скочиха срещу идеята за построяването на подобно селище.

Парти клубове заработват незаконно като забавачки, алармира на първа страница "Телеграф".

Проформите са регистрирани като останалите центрове за забавления на деца, но всъщност гледат целодневно хлапетата, без да разполагат с нужната база, собствена кухня и съответно лиценз за детска градина. Само на територията на София действат над 60 такива нелегални забавачки.

Твърдо против подготвяните от НЗОК промени за финансирането на болниците се обявиха вчера от софийската колегия на Българския лекарски съюз, съобщават под глава "Дума" и "24 часа".

Медиците са категорични, че схемата, която ще бъде въведена, ще ограничи възможностите им да лекуват нуждаещите се, уточнява "Дума". В специална декларация медиците призовават да се прекратят преговорите по Националния рамков договор за 2013 г., докато касата не оттегли проектодокумента за плащанията към лечебните заведения.

Идеите на касата ни ограничават още повече, коментира пред "24 часа" Динчо Генев, шеф на асоциацията на болничните директори.

"Преди даваха 2000 лв. бюджет, ние го разпределяме и можем да лекуваме 10 хернии, 20 апандисита и друго, каквото има според сезона. Сега слагат още ограничения - на месец да имаме право само на 10 пневмонии, 15 апандисита. Ами ако този месец нямам пневмонии, а имам 35 апандисита?", пита Генев.

По думите на експерта касата има "свои" и "чужди" болници, като на "своите" дава повече пари.

Агенция "Митници" е наложила скандални промени в крупна обществена поръчка за доставка на компютри, информира "Сега".

В хода на вече течаща процедура митниците са решили да променят куп технически характеристики на желаната техника. Това на практика подменя предмета на поръчката, което е недопустимо по закон.

От агенцията обаче опитват да се измъкнат през поредната вратичка за корупция, зейнала в правилата за възлагане на дейности с пари на държавата.

"Едно нещо трябва да се знае: неплатените глоби не са основание да ви отнемат шофьорската книжка", посочва в своя коментар за "Труд" Емил Спахийски.

Призивът на шефа на столичната Пътна полиция - главен инспектор Богдан Милчев, е блъф и най-вероятната причината да бъдат сплашени длъжниците е, че полицаите не могат да си съберат глобите, коментира авторът.

За да се аргументира, Спахийски цитира части от Закона за движение по пътищата, свързани с казуса. 

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 8 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 11 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 11 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen