"Труд": Предизборни бонуси щедро заваляха
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
7

Предизборни бонуси щедро заваляха от ГЕРБ, е водещото заглавие за "Труд".

Природният газ няма да бъде натоварен с акциз догодина, а ловният билет няма да поскъпва.

Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов.

За да намали потока от нови пенсионери към НОИ, социалното министерство смята да отнеме правото на бизнеса да освобождава служители в пенсионна възраст.

Държавната администрация обаче ще запази възможността да пенсионира възрастни експерти.

Това стана ясно от новите идеи на правителството за промени в Кодекса на труда, пише под глава "Сега". Философията на промените е да се стимулира активното стареене.

Пет дни преди президентския и местния вот водещите новини в печата са с предизборен акцент.

Огромна част от българските избиратели останаха в неведение за хода на кметската битка в населените си места, тъй като малкото официално оповестени данни от социологическите проучвания са пълни с противоречия, коментира "Сега".

Причината е, че водещите социологически агенции обърнаха внимание предимно на президентския вот, за Пловдив, Варна, Бургас и другите големи градове без столицата се появяваха откъслечни информации.

В друг материал "Сега" констатира, че дебатът за София се е изродил в скандали за несвършеното от сегашната власт. Представителите на политическите сили атакуваха на принципа "Всички срещу ГЕРБ".

Никой няма задължение да сигнализира прокуратурата, ако е научил за получен или даден подкуп. Това излиза от постановлението на Румяна Арнаудова от Софийската градска прокуратура, коментира още "Сега".

Арнаудова е отказала да образува разследване по сигнала на Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская" след публичните изяви на вицепремиера и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов на 9 септември.

Тогава той обяви, че кандидат-президентът на управляващите Росен Плевнелиев е прикрил трима общински съветници от София, които са му поискали подкуп през 2007 г.

Рушветът трябвало да помогне да се осъществи проектът на Плевнелиев за бизнес парка в кв. "Младост", припомня изданието.

В своя коментар за "Класа" социологът Антоний Гълъбов подчертава: "Необходимо е да има дебат преди президентските избори, но той трябва да бъде направен така, че действително да повиши информираността на избирателите.

Това, което видяхме в събота срещу неделя по Би Ти Ви, не подхождаше за кандидатпрезидентски дебат, най-малкото защото беше отделено прекалено малко внимание на реалните правомощия на президента.

Кандидатите, които в основната си част са бивши министри, се насочиха към оценка на изпълнителната власт, а това не е работа на президента."

"Смятам, че по-неадекватен кандидат на управляваща партия не е бил издиган. Става въпрос за Росен Плевнелиев", категорично заявява в интервю за "Стандарт" Волен Сидеров, кандидат-президентът и лидер на "Атака".

По думите му Плевнелиев "нито има виждания, нито има идеи, нито характер да ги отстоява."

В отговор на въпрос Сидеров допълва: "Влагам всичко като енергия на изборите и каквото сабя покаже. Смятам обаче, че ще им се развали схемичката. Тази класация, която са си я написали вече, няма да е точно такава. Мисля, че има много добър шанс да разбия тази схема."

Водещата новина за "Дума" е социална. Под заглавие "Всеки трети младеж у нас е безработен" всекидневникът подчертава, населението в трудоспособна възраст намалява.

438 лв. минимална работна заплата искат българите, сочи проучване, цитирано на страниците на "Класа".

Почти половината от анкетираните пълнолетни българи смятат увеличението на минималната работна заплата от 240 на 270 лв. за незначително.

Има как да се вдигнат и пенсиите, и заплатите, заявява в интервю за "Труд" Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Искаме, където може, заплатите да се вдигнат още тази есен или в началото на идната година, но договарянето за това да стане сега, посочва Димитров. По думите му повишението на заплатите няма да има само социално и синдикално измерение, а и огромен икономически ефект.

"Бизнесът отдавна е признал, че големият проблем у нас е свитото и все по-свиващото се потребление - и инвестиционното, и личното... Няма как растежът на икономиката да бъде стимулиран освен през потреблението.

Три четвърти от брутния вътрешен продукт всъщност е потребление - на гражданите, на фирмите, на държавата. Важното послание, което сега трябва да стигне до хората, е - започваме да размразяваме доходите бавно, полека, но това ще се случи в идните месеци", категоричен е Димитров.

Пред "24 часа" културологът Владислав Тодоров констатира, че човешкият капитал в България е в плачевно състояние. По думите му той е катастрофално занемарен, разнебитен, аварирал.

"Образованието и здравеопазването са най-тежко провалените сектори на управлението. Най-доброто на днешна България не е възможността свободно да се състоиш в нея, а свободно да я напуснеш", споделя Тодоров.

Според челото на "Класа" бартерните сделки на имоти набират скорост - заменят се къщи за коли.

В стремежа си да спестят от разходите по самата покупко-продажба, собствениците на имоти стават все по-изобретателни. Така напоследък набират популярност бартерни сделки за недвижимости.

"Дневник" прогнозира на първа страница: "Търговията в България - "обречена" на растеж".

Продажбите на дребно в страната ще се повишат с 26 процента до 2015 г. и ще достигнат 18,58 млрд. лв. за година. Стимул за потреблението ще са по-високи доходи, най-вече на жителите в градовете, както и ценовата и промоционалната война между веригите.

Големите вериги ще продължават да увеличават пазарния си дял за сметка на малките магазини.

В интервю за "Класа" макроикономистът Димитър Иванов коментира икономическите сътресения в глобален план: " Кризата, която започна в края на 2007-2008 г., засегна главно банковата система.

Днес тя вече е двойна криза-обхванала е най-развитите и богати икономики, но засяга вече в дълбочина световната финансова система. Нестабилността на пазарите е вече хронична.

Паниката се разраства на фона на дефицита на силни политически решения за кризата. В нейния "епицентър" е дълговата криза. Америка, ЕС, развитите държави, МВФ не могат да обуздаят вихъра на кризата.

Във фискален план Америка е парализирана, а Европа, целият ЕС е на ръба на огромна финансова, социална и политически криза."

Безвъзмездно финансиране от Брюксел в размер 2 771 033 049 лева са договорили за един мандат кметовете на общините у нас, отбелязва "Монитор".

Средствата ще бъдат похарчени за 1173 проекта, с които ще се подобри транспортът, инфраструктурата и средата на живот в градовете, сочи справка на екипа на министъра по еврофондовете Томислав Дончев към 22 август т.г.

Договорите за финансиране са подписани в мандата на сегашните кметове, макар че подаването на проектите е започнало още в началото на 2007 г., когато стартира и първият програмен период.

В интервю за всекидневника на по-задна страница Дончев посочва: "Имаме историческата задача да върнем блясъка на железопътния транспорт за пътниците и предприемачите. И това ще стане чрез рехабилитация на жп линиите. Ако ние не можем да осигурим инфраструктура, която гарантира време за предвижване от София до Бургас 3,15 минути с влак при комфортни условия, то...

Освен пътища и железници ще се правят и интермодални връзки - между метро и летище или летище и магистрала. Изключителен приоритет е сектор "Води", в който се включват съоръжения за третиране на отпадните води, канализация и водоснабдителна мрежа.

Друг приоритет ни е енергийната ефективност - по отношение на публични, частни и жилищни сгради, малки и средни предприятия."

По думите на Дончев през следващия програмен период с пари от Брюксел ще се правят и проекти свързани със социалното включване и образованието.

"От подобряване на условията и качеството в средното образование целта е да стигне до висшето. Освен това трябва да се мисли и за научна инфраструктура - високотехнологични паркове и други. Пилотният проект ще е в София, а финансирането е 50 млн. лв.", подчертава министърът.

Пътниците, чийто самолетен полет е бил отменен, вече могат да искат обезщетение и за неимуществени вреди освен за имуществени. Това гласи едно от последните решения на Европейския съд в Люксембург, което се отнася и за пътуващите българи, съобщава "Труд".

Дали неимуществените вреди ще са формулирани като пропуснати ползи или по друг начин, зависи от засегнатия пътник и от националното законодателство.

Ако джипи откаже да направи профилактичен преглед на дете или да го ваксинира, ще бъде глобен от 500 до 5000 лв. Това предвижда законопроектът за детето и семейството, който в момента се работи, анонсира на първа страница "Монитор".

Вчера някои от новите моменти в него бяха представени от зам.-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова и шефката на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани.

До края на месеца проектът ще е окончателно готов и след това ще бъде предложен на широко обществено обсъждане.

"Телеграф" алармира на първа страница: Кучи студ скова класните стаи в столичните училища и детски градини. В част от тях живакът показваше 12 градуса, и то по обед.

Причината е, че "Топлофикация-София" започна да пуска парното чак привечер, макар школата да подадоха молби още миналата седмица.

"Все по-трудно е да се взема подкуп" е заглавието над интервю в "24 часа" с Богдан Милчев, директор на КАТ - София. По думите му борбата с корупцията все още продължава.

"Освен това чакаме с нетърпение новите дрегери за наркотици, защото имаме голяма нужда и от тях.

Искам да предупредя хората, че когато времето се влоши, когато паднат дъждът и снегът и започне да се променя пътната обстановка, шофьорите не са подготвени както технически, така и психически като водачи. Искам да приканя хората да внимават", заявява Милчев.

Изтеглят 3 модела от най-масовите крушки, информира на първа страница "24 часа". Две от тях са китайски, а едната е турско. Това ще се сучи, след като дирекция "Надзор на пазара" към Държавна агенция по метрология и технически надзор ги даде за изследване в специална лаборатория.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бойко Борисов

Борисов: По-силен ЕС е в интерес и на глобалното сътрудничество

България Преди 4 минути

Премиерът взе участие във видеоконференцията на държавните и правителствените ръководителите на страните членки

Алексей Навални

Алексей Навални е изпратен в наказателна колония

Свят Преди 25 минути

Там руският опозиционер ще излежава присъдата си от две години и половина затвор

Илияна Шишкова

„Майки“ в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Авторът Илияна Шишкова разказва какво е станеш майка, докато си в затвора

<p>Нюйоркският вариант&nbsp;засяга по-възрастни хора&nbsp;</p>

Нюйоркският вариант на COVID-19 засяга по-възрастни хора

Теми в развитие Преди 2 часа

"Това е нещо, което трябва да следим", казва директор на институт по генетика

Корнелия Нинова

БСП настоява за преговори с Русия за ваксина "Спутник V"

Теми в развитие Преди 2 часа

БСП внася днес в Народното събрание проекторешение за предприемане на действия за доставка на руската ваксина "Спутник V"

Отдел Издирване

„Отдел Издирване“ с премиера тази вечер от 21:00 ч. по NOVA

България Преди 2 часа

Какво могат да очакват зрителите от премиерния криминален сериал?

Бели бюлетини от печатницата на БНБ за изборите

Бели бюлетини от печатницата на БНБ за изборите

Избори 2021 Преди 3 часа

ЦИК ще контролира всички етапи по отпечатването, съхранението и доставката им по места

<p>Бус блъсна трима работници на АПИ, има загинал</p>

Микробус блъсна трима работници на АПИ, има загинал

България Преди 3 часа

Състоянието на единия от ранените е тежко, а другият е получил леки наранявания

пингвини

Каква опасност грози бебетата пингвини

Любопитно Преди 3 часа

С какво им се налага да споделят гнездото си те

Промени предвиждат повече възможности за българско гражданство

Промени предвиждат повече възможности за българско гражданство

България Преди 4 часа

Депутатите приеха промени в Закона за българското гражданство на второ четене

Тренд: 5 сигурни формации в следващия парламент, 2 - на ръба

Тренд: 5 сигурни формации в следващия парламент, 2 - на ръба

България Преди 4 часа

Дистанцията между първите партии леко се увеличава

Модулният лаптоп на Framework

Модулен лаптоп ще се опита да промени бранша

Технологии Преди 4 часа

Той е дело на основателите на Oculus

Момче на 17 г. загина, след като връстник катастрофира

Момче на 17 г. загина, след като връстник катастрофира

България Преди 5 часа

Шофьорът, който също е на 17 години, е в тежко състояние в болница

Лейди Гага

Лейди Гага дава половин милион долара за откраднатите й кучета

Свят Преди 5 часа

Двама нападатели простреляха човека, който разхождал домашните любимци на певицата