"Труд": Подари интернет на съседа!
Източник: netinfo
10
За новата инициатива: "Подари интернет на съседа!", информира "Труд". Близо 6200 са точките със свободен достъп до интернет в България, като все повече хора махат паролите на домашните си рутери и така дават възможност на другите да ползват тяхната безжична мрежа. Така, освен в парка или в някое кафе, вече може да си проверите пощата през телефона, като ползвате освободен интернет, и докато сте на детската площадка пред блока. Просто съседите не са го заключили.

България има шанс да стане лидер в Европейския съюз по свободен интернет на публичните места, казва Гергана Паси, която е европейски посланик на новите технологии у нас - т.нар. цифров шампион. „Засега преди нас са само Естония и Великобритания, но ако напредваме с такива темпове, може да ги изпреварим", добавя Гергана Паси.

Коледните добавки на пенсионерите са заложник на бюджета на ЕС. Заради трудните преговори за бюджета на ЕС за периода 2013-2020 г. България заедно с други страни до последно няма да има яснота какви средства за вече направени разходи ще й бъдат възстановени преди края на 2012 г. Това засяга дефицита по консолидираната фискална програма и възможността за осигуряване на допълнителни средства за възрастните за Коледа, твърди "Сега".

За липсата на яснота за прогнозния размер на дефицита не отрича и министърът по еврофондовете Томислав Дончев. „До две седмици би следвало да има яснота по общия бюджет на ЕС, защото противното ще затрудни всички държави", коментира Дончев. Той е получил уверения, че Европейската комисия ще направи всичко възможно до края на годината да бъдат възстановени 360 млн. евро, заявени за разплащане през октомври.

Декларацията за добросъседство с Македония от 22 февруари 1999 г. трябва да стане договор
. "Това е условието да подкрепим Македония за ЕС", намекна министър-председателят Борисов, цитиран от "24 часа".

За "Стандарт" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков казва: "Искам хората да са добре не само по Коледа. Загубите от забраната на цигарите е 220 млн. лв., но ще плащаме по-малко здраве. С работни места, а не с повече бебета ще спрем демографската криза", убеден е министърът.

В парламентарната група на ГЕРБ обмислят промени в Закона за конституционния съд (КС), с които да запишат процедурни правила за избор на конституционни съдии, споделиха пред "Сега" юристи от партията. Изданието констатира, че: „Всички кандидати за главни прокурори са случили на имоти". Съпругата на Цацаров е взела около 1,5 млн. лв. за пет години, Сарафов е придобил три апартамента, Тонева е купила жилище за 340 000 лв. След като стана известно колко имотен е основният кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров, се оказа че и другите двама претенденти за поста са случили на пари и имоти. Все пак те не са на „нивото" на пловдивския съдия, чието имущество се е натрупвало вероятно основно чрез приходите на съпругата му - нотариус, която декларира за последната петилетка средно по около 300 000 лв. годишни доходи, или около 1,5 млн. лв. за пет години.

52-ма нови съдии да бъдат назначени в Софийския районен съд, най-големия у нас е поискал неговият председател Методи Лалов, информира "24 часа". Сега там има 139 щатни бройки, 12 от които са свободни. Столичните районни съдии са свръхнатоварени - всеки месец им се възлагат средно по 116 нови дела. Но магистрати рядко се назначават, защото няма къде да работят - сградата до БНР е изключително тясна и за наличните съдии.

В интервю за "Преса" Исмаил Арамаз, посланик на Турция у нас, казва, че някои вестници са изкривили думите му - че е искал полицай до всеки турски студент. "Просто помолих да се осигури някаква сигурност в университетските кампуси. Искаме турски младежи да учат в България. Не разбирам защо ДПС не стана по-ориентирана към ЕС партия. Договорът за приятелство между България и Турция от 1925 г. решава споровете в нашата история", заключава посланикът.

Успоредката отпада от учебното съдържание от 1-и до 7-и клас, защото дискриминира учениците по пол, съобщава "24 часа". Това е една от причините уредът да не се изучава в часовете по физическо възпитание и спорт. Изискването за равенство между половете в обучението е заложено в Бялата книга за спорта, обяснили от министерството на образованието. Освен това уредът бил много тежък и заемал място във физкултурния салон.

Гюлето пък си отива, защото е опасно за децата и съсипва асфалта на двора. Двигателната задача "тласкане" обаче няма да отпадне. Тя ще се изпълнява с плътна топка в прогимназиалния етап.

Бум на чуждестранни студенти има тази година в Медицинския университет в София, съобщава за "Монитор" ректорът проф. Ваньо Митев. 1200 лв. излиза комплект от лекции и курсови работи за един семестър на промоция в интернет, информира вестникът.

"Грипът се намира на около 2000 км от България", плаши "Труд". Заразата е четири вида: „Виктория", „Калифорния", „Петербург" и „Алабама". Вирусът е изолиран в Париж, активен е също в Португалия, Великобритания и Скандинавието.

"Полша и България в момента са залети от вълна от респираторни вируси", обяснява д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, позовавайки се на последните европейски епидемиологични справки.

Забрана за инжектирането на пилешкото месо с добавки, които увеличават обема и теглото му, влиза в сила от 1 януари догодина, съобщава "Монитор". Въвежда се и подробен етикет, така че на клиента да му става ясно дали си купува цяло пиле, разфасовки, заготовки или продукти от птиче месо. Целта е както при млякото - да се различи истинският от имитиращия продукт.

Нивото на шум в София значително надвишава допустимите норми, алармира "Новинар". За да не увредим слуха си, допустимият праг шум не трябва да надвишава 80 децибела. Според инженерите в пиков час в столицата само няколко трамвая и още толкова стари автомобила са в състояние да подложат слуха ни на изпитание. Анализаторите смятат, че силният шум все повече ще се задълбочава. От друга страна, безшумните пространства също крият рискове за хората, смятат експертите. Според тях напълно заглушените помещения влияят на психиката и карат човек да се чувства като във вакуум.

Доставчиците на природен газ за бита и дребния бизнес ще доставят природен газ на клиентите си, без да минават през държавната "Булгаргаз" от януари догодина, съобщили на "Труд" от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това е записано в новия газов договор, който държавният доставчик сключи с руската "Газпром".

Най-големият доставчик на природен газ за бита е "Овергаз" (наполовина собственост на "Газпром"). Доскоро компанията беше основният продавач на синьо гориво за страната заедно с "Винтерсхал" - също наполовина собственост на "Газпром".

Със сключването на новия договор двамата посредници отпаднаха от схемата и "Булгаргаз" подписа  договор с третия -  "Газпром експорт", която е 100% дъщерно дружество на руския концерн.

Текстовете за премахване на търговците важат и за страната и вече не е необходимо битовите доставчици да купуват газ през "Булгаргаз", а ще може да го внасят директно от Русия.

Битовите потребители в България са много малко. Само около 4,5% от домакинствата са газифицирани. Това ще е и пазарът, който "Овергаз" и останалите доставчици ще обслужват пряко.
Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 минути

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 31 минути

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 1 час

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 1 час

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 2 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 2 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 2 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 2 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 2 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 3 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 3 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 3 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 3 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 3 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ