"Труд": Още 6 месеца със стари лични документи
"Труд": Още 6 месеца със стари лични документи   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Още 6 месеца със стари лични документи, пише на първа страница "Труд".

Още 6 месеца ще караме със старите документи - парламентът удължи с половин година вчера срока на действие на личните карти и шофьорските книжки, който изтича през 2010 г.

С подобен "полувалиден" личен документ обаче няма да може да се пътува в чужбина, обясниха депутатите. Според тях най-засегнати щели да бъдат хората, ходещи често в съседна Гърция.

БСП напусна комисиите в парламента, съобщава "Труд".

Седмината соцдепутати, които са заместник-председатели на комисии в парламента, напуснаха вчера постовете си.

Това стана, след като със 112 гласа "за" и 58 "против" депутатите отстраниха Емилия Масларова от шефския пост в социалната комисия. Мотивът на мнозинството бе, че тя е без имунитет и не е морално да е на висок пост в институцията.

БСП няма да е смокинов лист, който прикрива срамотиите на парламента. Така соцлидерът Сергей Станишев обясни пред журналисти защо червените оттеглят хората си от ръководните постове в парламентарните комисии.

Той обвини ГЕРБ, че е превърнал парламента в конвент и в машина за гласуване на решения, в които и самите депутати от мнозинството не вярват.

Парламентът остана без "Ред, законност и справедливост", информира "Сега".

Депутатската група на РЗС вчера бе заличена от регистъра на НС, след като председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че с напускането на Марио Тагарински ПГ остава с 9 души.

Минималният брой депутати за сформиране на група е 10. Лидерът на партията Яне Янев заяви, че зад разпадането на РЗС стои "енергийната мафия и интереси по оста ГЕРБ - Първанов".

Според него групата им е разтурена, за да бъде изваден от Консултативния съвет по национална сигурност при президента. ПГ на РЗС ще се преобразува в Политическа група на РЗС, която ще се съобразява с решенията на националното партийно ръководство.

Основната й цел ще е прекратяването на мандата на този парламент и свикване на Велико народно събрание.

Добре дошли в цирка на Яне и Сергей, коментира "Стандарт". Авторът предсказва някои събития от близкото бъдеще.

Яне Янев ще удави в локва компромати доскорошния си съратник, докато някой не му дръпне силно конците. После лидерът на РЗС ще смени плочата с разкритията и вместо да души около БСП, ДПС и президента, ще сложи на мушката не точно Бойко Борисов, от когото изпитва панически страх, а някои близки до премиера хора.

Публиката час по час ще гълта данни за ужким секретни полицейски разработки. От неговия драматичен талант прихвана и лидерът на БСП.

Сергей Станишев обяви собствените си депутати за смокинов лист. И всички дружно напуснаха ръководствата на комисиите. Червените можеха да си намерят по-добър повод за бойкот от сделките на бившия министър на труда.

Пестете, но дайте коледни премии, съветва от страниците на "Стандарт" финансистът Емил Хърсев. Според него премиите преди Коледа мотивират хората много силно, особено по време на криза, защото работниците си дават отлична сметка какво се прави за тях и в какъв момент.

В интервюто Хърсев коментира, че чуждите прогнози за България винаги са грешни.

"Това е, защото ни поставят всички в рамките на едни калъпи, които са изработени преди 20 години от учени, когато икономическата география на Европа изглеждаше съвсем различно.

Тогава принципът беше колкото по-малка, толкова по-умряла страна. Този шаблон се налага и до днес, въпреки че вече издиша. България е едно от най-ярките му опровержения."

Коледни бонуси за пенсионерите, акцентира "Телеграф". Надежда за коледни бонуси за пенсионерите се прокрадна за пръв път от началото на кризата.

В сряда кабинетът ще реши дали и колко да отпусне на възрастните. Има шанс пенсионерите да бъдат зарадвани, намекна вчера вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

"Ще обсъдим с премиера Бойко Борисов да се вземат част от парите за коледни бонуси на чиновниците и да се раздадат на пенсионерите и социално слабите", заяви той.

При злоупотреби в интернет ще променим закона, казва в интервю за "Труд" Атанас Атанасов, председател на вътрешната комисия в парламента.

Той посочва, че от десетина години работата на МВР и на останалите служби показва, че липсата на достъп до трафика на данни води до проблеми в борбата с тежките престъпления.

Затова поправките в Закона за електронните съобщения са нужни.

Въпрос на строг контрол, при подбора на кадрите и контрол вътре в МВР и службите, е тази информация да не се използва недобронамерено.

Неслучайно в проекта се предвижда и допълнение в НК, където изрично пише, че лице, които злоупотреби с такива данни, подлежи на наказание - до година затвор или пробация.

Ясно е, че никога гаранциите не могат да са 100%. Ако времето покаже пробойни, ще се коригира законът, заявява Атанасов.

Свършва розовият период на ГЕРБ, сочи изследване на агенция "Медиана", поръчано от "Труд".

Само за три месеца - от септември досега, чутовната подкрепа за ГЕРБ е паднала с 10%, почти с толкова е паднал и личният рейтинг на премиера. Разбира се, за срив на общественото доверие е много рано да се говори.

Все още премиерът Бойко Борисов е най-популярният политик в страната. Но идва зимата, идват и първите 6 месеца на 2010 г., които според всички ще са най-тежките.

На практика единственият ресурс за облекчаване на положението са прословутите европейски пари. Те са и един от основните фактори, които продължават да задържат обществената надежда в ГЕРБ и Бойко Борисов.

Бюджет 2009 на минус с едва 500 млн. лв., отбелязва "Труд".

Бюджет 2009 ще бъде прекроен и в него ще бъде записан дефицит от 500 млн. лева. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков след заседание на правителството вчера.

За да стане промяната, тя трябва да бъде гласувана от парламента. Този дефицит е 0,756% от БВП на страната, изчисли Дянков. Така България ще е номер едно сред страните от ЕС с най-малък дефицит, каза той.

Финансовият министър се похвали, че за ноември хазната отчита 48 млн. лева излишък. Освен това прогнозата за спад на БВП се коригира на 4,9% при заложени досега 6,5%.

"Напредваме - ЕС няма да ни спре парите", е озаглавено интервюто в "Труд" с министъра на транспорта Александър Цветков.

Той посочва, че двата крупни проекта по програмата ИСПА са Дунав мост 2 и жп линията Пловдив - Свиленград.

И обяснява: "Те са много силно закъснели. Затова направихме нов график и срещи с изпълнителите и звената за управление на проектите.

Мисля, че набелязахме мерки, които вече дават резултат. Представихме нови графици в Брюксел и аз съм оптимист, че жп линията ще бъде завършена в срок. "

Как аз пестя в кризата? Не влизам в магазин, споделя в интервю за "24 часа" министърат на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

За конкретните мерки, които догодина ще бъдат предприети в подкрепа на бизнеса, той отговаря:

"Те са дори в това, че играем в екип с останалите министерства, особено с финансовото, в постигане на макроикономическите цели. В тази бюджетна ситуация да запазим такива благоприятни условия за дейността на бизнеса, е най-доброто, което може да се направи.

Другото нещо са активните мерки - използваме целия възможен ресурс, на първо място оперативната програма, Банката за развитие, максимално използване на експортното застраховане.

Сформирали сме аналитичен екип, който да работи по статуса на експортната икономика."

"Вярвам, че премиерът ще разбере защо е важно да се разбие банковият картел", казва в интервю за "24 часа" Алексей Петров, изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива.

Той лансира идеята част от държавните пари да се пренасочат към държавна банка за развитие, за да се използват за финансирането на малки и средни фирми.

Според него никой друг не иска смело да предложи нещо конкретно, притеснението е да не засегнат интереси, но ако предложението е логично и в интерес на държавата, няма място за притеснения.

Нормално е да се засягат интереси, щом ресурсът на държавата сега се управлява от частни фирми. Лобито на банките е толкова силно, че вчера някой го формулира като картел.

Че има негласно споразумение да се държи високо ниво на лихвата и по никакъв начин да не слиза надолу, е очевидно, смята Петров. Но това се отразява на продукта и той няма как да е пазарен. Така българските фирми не са конкурентни.

Някой ден Румяна Желева ще признае и Република Тексас, коментира "Сега". Припомня се, че България воюва в Афганистан от февруари 2002 г.

Не се знае дали тези хора се питат какво правят там. Със сигурност обаче лицето Румяна Желева, която все още ни е външен министър, както и представляваният от нея кабинет не са питали никого миналата седмица, когато обявиха, че изпращаме в Афганистан нови военни инструктори, а вече сме депозирали 100 000 евро в доверителния фонд на НАТО за укрепване на армията в Афганистан.

Според автора решения за влизане или излизане от военни действия не би трябвало да се взимат без политически дебат и широко обществено обсъждане. 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 31 минути

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 3 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 3 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 4 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 4 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 5 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 5 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 6 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 6 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 7 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 8 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 8 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 9 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 9 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение