"Труд": НСО вече стреля на пътя
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
33

Гардовете от Националната служба за охрана (НСО), които пазят президента, премиера и шефа на парламента, получиха право да стрелят по автомобили, когато има истинска опасност за живота на управниците, пише "Труд".

Стрелбата по автомобили ще има за цел единствено увреждане и спиране на опасното транспортно средство, пише в наредбата.

Но изобщо не е ясно как служителите ще преценяват, че съответните коли и водачи създават "реална опасност за охраняваните лица" или пък животните са "опасни", допълва "Сега".

Няма хора за посланици - все ченгета, разкрива на първа страница "24 часа". Министерството на външните работи не може да изпрати нови посланици и бави списъка с назначенията, защото повечето от кандидатите излизат в архивите на ДС.

Главният кадровик на министерството Иван Василев, гласен за посланик в Унгария, бе обявен като агент от комисията по досиетата. Освен него още 74 нови имена на дипломати бяха разсекретени с последното решение на комисията.

Двама агенти на бившите служби дори са били предвидени за интервю с външния министър Николай Младенов идната седмица, след като са успели да преминат през всички кръгове на конкурса за генерални консули.

"Труд" акцентира върху три идеи за по-евтин дизел. Едната идея е да се премахне биокомпонентът в дизела. Ако това не е възможно, да се свали поне акцизът върху биогоривото, е второто предложение. Третата мярка е държавата да покрива по-голяма част от разходите за резерва от горива.

Сега една трета от тях се поемат от държавата и две трети - от съответния производител или вносител.

"Дума" представя предложението на БСП за пакет от пазарни мерки за овладяване цената на горивата в България. Той включва незабавно намаляване на акциза за горива на нивата от 2008 г. Тази мярка трябва да бъде временна и с възможност за отмяна, когато кризата отмине.

Упражняване на правото на правителството да влияе на определянето на заводските цени на горивата от "Лукойл Нефтохим" чрез Златната акция, която притежава.

Освобождаване от държавния резерв на горива, закупени на по-ниски цени. Закупуване и дистрибуция без печалба от държавата на по-големи количества горива от други рафинерии. Ако правителството вземе спешни мерки, цената на бензин А-95 ще падне на 2 лв. за литър.

Регионалният министър Росен Плевнелиев е разпоредил независима експертиза за действията на всички при строителството на вагистрала "Тракия", съобщава "Труд".

Това се случва, след като консултантът по проекта за магистралата излезе с мониторингов доклад с негативни заключения - строежът е съпътстван с понижен контрол, фиктивни проверки и сбъркани геоложки проучвания.

От БСП поискаха оставката на Плевнелиев заради некачественото строителство на лот 2 на магистралата. Министърът заяви, че няма намерение да подава оставка.

Държавни компенсации вместо по-високи пенсии, предлага в интервю за "24 часа" Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт, по повод започващите преговори за увеличение на пенсиите заради скока на цените.

Тя заявява, че резерв за увеличаване на пенсиите в бюджета на държавното обществено осигуряване няма. Засега приходите от вноски не показват, че ще има преизпълнение на приходите. Най-правилното решение е да се дадат компенсации на хората с най-ниските пенсии - до 200-250 лева. И то не от НОИ, а от държавния бюджет.

И тази компенсация в никакъв случай не трябва да бъде към основния размер на пенсията. Защото ако има повишение само за най-бедните, това ще демотивира сега осигуряващите се.

Бум на измами с осигуровки, отбелязва "Труд". Измамите с осигуровки стават хит, те са все по-масови и ощетяват хазната с милиони левове. Има фирми, които съществуват само за да точат пари от осигурителната система, обяви шефът на НОИ Христина Митрева.

Те познават законите в детайли и са свързани с мрежа от лекари и болници, където се фабрикуват фалшиви документи. Вече има профил на рисковите компании, започват проверки. Митрева посочи, че до момента са предотвратени измами с болнични и други обезщетения за около 17-18 млн. лева.

Европа щяла да прави неизвестно какви "стрес тестове" на всичките си ядрени реактори, но вече знаем какъв ще бъде резултатът - няма да бъде спрян нито един реактор, но от кумува срама ще бъде отречен най-невинният - още непостроеният в АЕЦ "Белене", коментира "Сега".

Така на фона на ядрената трагедия в Япония ЕС за пореден път ще умие за сметка на България гузната си съвест, че няма единни ядрени стандарти.

Извънредната среща в Брюксел завчера на енергийни министри и ядрени регулатори бе проява не толкова на загриженост да се изработят и приложат еднакви критерии за всички, колкото на лицемерие, че "ядрената безопасност е неделима", както заяви германският еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Той авансово даде пример за негодна ядрена електроцентрала - съществуващата само на хартия АЕЦ "Белене". За разлика от трепета си преди влизането в ЕС България може да се държи сега по-достойно и да иска към нея да се прилагат същите критерии, каквито важат и за останалите.

Руската държавна компания "Росатом" е готова да направи още по-безопасна и сигурна АЕЦ "Белене", но това допълнително ще оскъпи проекта.

Гаранциите и уточнението направи в София Кирил Комаров, шеф на дирекцията за ядреноенергийния комплекс, съобщава "Сега".

Министърът на енергетиката Трайчо Трайков намекна, че правителството е готово с план Б за втора атомна, като предвиденото за нея оборудване бъде пренасочено към седми реактор на "Козлодуй".

"Белене" е много напреднал проект - той е на последен етап преди издаване на лицензия за строителство. Това означава, че целият технически проект е преглеждан многократно от Агенцията за ядрена безопасност, че всички аспекти на безопасността са утвърдени и са намерени положителни решения по спорните въпроси", казва в интервю за "Труд" евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев.

По думите му за нов блок в "Козлодуй" ще ни трябва още доста време.

От половин век по света се насажда страх от ядрената енергетика, коментира "Стандарт". Въпреки това светът върви напред, облягайки се на науката и техниката, сред чиито най-високи достижения е ядрената енергетика. Отказът от нея означава връщане към Средновековието.

Единствената модерна мегатехнология, до която имаме достъп и за която все още произвеждаме, макар и малко, добре обучени кадри, е ядрената енергетика. Следователно единственият достъп на България до високите технологии на ХХI век са АЕЦ "Козлодуй" и евентуално "Белене". 

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 29 минути

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 45 минути

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 9 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 10 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 11 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 13 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 13 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 13 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 13 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 14 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"