"Труд": МВР купува бензин по 4,56 лв. литъра
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
50

"Нашата полиция" смята да изразходва през следващите две години 10 млн. л гориво, като за целта ще плати "прогнозно" на доставчика 38 млн. лева без ДДС.

Излиза, че за литър гориво МВР ще похарчи 3,80 лв. без ДДС или 4,56 лв. с ДДС, пише в. "Труд".

Това става ясно от документацията към обявление за доставка на автомобилно гориво за изпълнителната власт, публикувано от Централния орган за обществени поръчки тази сряда.

За сравнение литър бензин А95 на столичните бензиностанции вчера струваше средно 2,16 лв. с ДДС.

Без милост за убийци, дори да си признаят. Приеха поправката на Корнезов, пише "24 часа". Законът няма да е милостив към убийците и шофьорите, които след употреба на алкохол или наркотици са премазали или осакатили човек. Те няма да получат леки присъди, дори да се признаят за виновни.

Изданието коментира парламентарните прения, свързани със закона "Антимафия". Спецсъдът ще чете присъди срещу мафията, за отвличане, трафик на хора, пране на пари.

"24 часа" уточнява, че пред "Антимафия" ще застават и депутати, министри, магистрати, областни управители и кметове, обвинени в корупция, присвояване, измама, безстопанственост, неизгодни сделки. Това предвиждат поправки в НПК, изготвени от депутати от ГЕРБ начело с Искра Фидосова и приети на първо четене.

"Дума" категорично заявява: "Трибуналът" - (спецсъдът - "Антимафия") е противоконституционен. Управляващите узакониха извънредните съдилища. Те са предпоставка за създаване на полицейска държава, заключава изданието на социалистите.

Президентът Първанов предупреждава, че има опасност да се вземат лоши решения за бъдещия избирателен кодекс, пише "24 часа".

"В публичното пространство върви идеята за възможност да се забранят местните коалиции за изборите и да се възпроизвеждат само централните коалиции", уточни притесненията си държавният глава.

Помощ за изграждането на магистрала "Хемус" потърси премиерът Бойко Борисов от полския си колега Доналд Туск на срещата им в резиденция "Евксиноград", информира "24 часа".

През 2011 г. Полша поема председателството на ЕС. Обсъждани са с полския премиер газови проекти и инвестиции в ядрените системи. Очаква се съживяване на икономическите отношения между двете страни и повече туристи от Полша на нашето море.

Шансът Румъния да ни измести от "Южен поток" е нищожен, казва пред "24 часа" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"С "Газпром" работим по две основни теми - доставките на газ и транзита му. Най-голямото нещо, което се случва по втората, е проектът "Южен поток".

Разбра се, че "Газпром" се е договорил с Румъния за включването й в "Южен поток". Румъния би могла също да има полза от проекта. Що се отнася до това дали тя може да участва в него вместо България, според мен шансът за това е нищожен", категоричен е министърът.

Има банки, които не възстановяват пари на клиенти, чиито дебитни карти са били източени, съобщават от "Активни потребители" пред "24 часа".

От потребителската асоциация настояват хората да могат сами да избират банката, ако се приемат промените за превеждане на заплатите само по банков път. Идеята за ограничаване на плащанията в брой се подкрепя и от "Виза" и 17-те банки, с които работи у нас, стана ясно вчера.

Кешовите плащания могат да се ограничат до 1500 лв., да се даде възможност с карта да се издължават в болници, данъчни служби, пощи, офиси за комунални услуги и т.н., обясниха от "Виза България".

Можело и ДДС за безкешовите трансакции да се намали за една-две години. Свиването на възможностите за плащане в брой били ефективна мярка срещу сивата икономика, твърдят от "Виза".

Операция "Октопод" целяла да прикрие крупна далавера, в която вътрешният министър Цветан Цветанов бил замесен пряко, твърди Алексей Петров в интервю за Явор Дачков, пише "24 часа".

Погледът на "Труд" върху тази тема носи лаконичното заглавие от първа страница: "Алексей Петров скочи на Цветанов".

Министър Цветанов каза във Варна, че не може да отговаря на всеки арестант. "Хубавото на демокрацията е, че всеки може да влезе в политиката. Лошото - ако се позволи на хора като Алексей Петров да определят политиката на държавата", добави той.

Вицепремиерът коментира още, че у нас съдебната система е в услуга на организираната престъпност, защото освобождава задържаните заради болест или други тежки състояния, докато в останалите страни членки на ЕС, престъпниците получават бързи и справедливи присъди.

А съдът, който пусна Петров, репликира: "Дайте доказателства, а не прякори и акции. В правова европейска държава, каквато България претендира да е, е недопустимо изявления на вътрешния министър да определят, че "съдиите са подложени на огромни изкушения" и "когато шумолят парите, нещата се променят в друга посока".

Анализът на Екатерина Генова, ръководител на сателитния канал БНТ САТ, за "24 часа" коментира стила и езика на парламентаристите, речта им, която остава неразбираема за хората, "изгубена в превода", далечна и претрупана от абревиатури. Единствено съставянето на речник за съкращенията и бюрократичните термини би дал шанс  парламентарният контрол да стане разбираем.

Вицепремиерът Симеон Дянков е бил извикан на разпит в прокуратурата, известява "Труд". Финансист номер 1 на републиката е давал показания като свидетел по разследване за изнасяне на класифицирана информация.

Досъдебното производство, което засега се води срещу неизвестен извършител, започна след като в началото на годината Дянков съобщи в парламента за тайно споразумение, подписано през 2008 г. между БНБ и предишното правителство, което позволява 1,2 млрд. лева от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки, за да бъде спасена тяхната ликвидност.

 "Симеон Дянков не е обвиняем. Прокуратурата не коментира бъдещите си действия", заяви  говорителката на градската прокуратура на София Маргарита Немска.

Обвинителката уточни, че за да приключи разследването, се изчаква експертиза от ДКСИ, която трябва да отговори на въпроса дали казаното от Симеон Дянков е държавна тайна.

Всеки трети луксозен имот има таен собственик, убедено заявява за "Труд" Красимир Стефанов, ръководител на Националната агенция за приходите.

В България всяка трета скъпа къща или луксозен автомобил е собственост на някого, но друг ги ползва.В практиката срещаме стотици подставени лица, които не работят, нямат доходи, а имат имущество за милиони. За всички е ясно, че реалните собственици са други.

"Новинар" съобщава, че болните от левкемия и от рак на гърдата може да останат без животоспасяващи лекарства. Това заявява председателката на асоциацията на онкоболните Теодора Захариева.

Тя съобщи, че в момента има обществена поръчка за доставка на допълнително количества от тези медикаменти. Същевременно от здравното ведомство съобщават, че няма да спрат търга за лекарствата за левкемия и рак на гърдата, въпреки препоръката на Агенцията за обществени поръчки.

"Класа" информира, че 465 млн. лв. губят БФБ и банките, ако пенсионните фондове минат към НОИ. Едва 17% от работещите имат вноски за всички години на осигуряване.

Ако се прехвърлят средства от пенсионните дружества към НОИ, пораженията ще бъдат сериозни, защото балансовите активи, възлизащи на близо 500 млн. лв., ще трябва да се изтеглят от капиталовия пазар и търговските банки.

От страниците на "Стандарт" Мартин Карбовски пита: Докога хората с куфарчетата ще остават недосегаеми? Въобще - не се доверявайте на очите си. Видимото няма нищо общо с отчетеното.

"Проверките показват "някои слабости", но общо взето нещата са наред", са тъжно-ироничните изводи на автора.

"Един излишен конгрес" е аналитичният материал на Валерия Велева за "Труд", който тълкува статуквото на лидера Сергей Станишев в БСП сега и преди, коментарите на неговите съпартийци за миналото тристранно управление на страната и проектът "България 2020", изготвен от Георги Пирински.

В "Земя" Янаки Стоилов, член на ИБ на БСП, лидер на Обединението на левите социалисти, метафорично анализира състоянието на БСП и идейните й "направления", правейки аналог: Червеният "Титаник" на вода, но без тяга. Или "ляво на борд и пълен напред!".

Интересен е ракурсът на Ангел Найденов, депутат и член на ИБ на БСП, който казва за "Сега": "Президентският проект няма да е за сметка на БСП. Не си пожелавам идването ни на власт да бъде заради провала на ГЕРБ. На конгреса на партията ще има - и равносметка на постигнатото, и предизборна мобилизация.

Необходимо е продължаване на промяната в БСП, организационното й реформиране и преминаване от програма към конкретни политики.

Аз съм сред хората, които се отнасят с доверие към онова, което предприема или ще предприеме президентът в политиката. И нямам основание да мисля, че един негов проект ще бъде за сметка на БСП или е насочен срещу партията". 

Коментари 50
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

50 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 минута

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 21 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 3 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 3 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател