"Труд": Инфлацията изяде ръста на пенсиите
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
33

Инфлацията е изяла ръста на пенсиите, пише "Труд".

По правило парите за 2,2 млн. българи в напреднала възраст са мощен предизборен инструмент. Няма нищо случайно във факта, че винаги, когато електоратът трябва да пусне бюлетина за парламент, пенсиите скачат.

Увеличението им от 1 април догодина няма да покрие дори инфлацията за последните три години. Проблемът е, че до обещаното увеличение на доходите на възрастните хора има от 3 до 6 месеца, в зависимост от това коя дата ще изберат от ГЕРБ за начало на увеличението.

А през предстоящата зима цените със сигурност няма да спят зимен сън. В България средната пенсия е само блян за голяма част от възрастните хора.

Над 750 000 възрастни получават минималната пенсия от 145 лв. След увеличението те би трябвало да вземат по 159,50 лв. Ако се купуват само по килограм хляб и кофичка кисело мляко на ден, това прави 60 лв. месечно. На тези хора ще им остават по-малко от 100 лева на месец за лекарства, ток, вода, отопление и някаква друга храна.

За "24 часа" водеща е новината, че с очакване за големи запаси: "България влиза в надпревара с Турция за нефт в Черно море".

Надеждата е нефтът да бликне от дълбочините в южната част на морето. В тази посока през октомври тръгва конкурс за проучване на блока, наречен "Терес".

На първа страница "Сега" публикува препоръките на ЕС към правителството: "Разглобявайте бързо четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй"!

Евросъюзът изчерпа търпението си към мудното извеждане от експлоатация на спрените ядрени реактори в България, Литва и Словакия и възнамерява да финансира занапред само физическото им разглобяване.

Освен това ще въведе нов механизъм за контрол как се спазват сроковете за демонтажа и как се харчат отпуснатите европейски пари. За целта се обсъжда специален регламент за трите държави, който ще има пряко и незабавно действие като закон.

Той е внесен от Съвета на ЕС в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европарламента, съобщи вчера българският евродепутат Ивайло Калфин. България трябва да разглоби и погребе останките от първите четири реактора на АЕЦ "Козлодуй" до 2030 г.

Тя няма да има право след 2014 г. да използва европейските компенсации за подобряване на енергийната ефективност и екология, за модернизиране на енергийни мощности и за нова инфраструктура.

Преценката на "Дума" за казуса "Белене" е представена в количествен финансов показател: "Губим 12,6 млрд.евро от спирането на АЕЦ "Белене"!

"Изявленията на властта са цинични, вулгарни, непрофесионални, непремерени и безотговорни - категорични са от инициативния комитет за ядрената централа.

Енергийната тема вестникът допълва с решението на депутата от БСП Румен Овчаров да даде на съд директора на атомната централа. Думите му са по повод обвинението на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, че Овчаров е поръчал побоя над предшественика му в централата Александър Николов, който пък обяви, че бившият депутат на ГЕРБ Николай Коцев го е сплашвал по телефона преди случката с побоя.

В интервю за "24 часа" председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, категорично твърди:

"Вдигаме пенсии и заплати, въпреки че идва трудна година. Ще мислим може ли да вдигнем и детските. Преценяваме как издължаването към бюджета с едно платежно да не лишава хората от здравни права. Руският иск за "Белене" не е заплаха за бюджета", убедена е г-жа Стоянова.

"Думa" оповестява: Дават на премиера половин милион безотчетни пари. Отменят се пенсиите за особени заслуги, наградите ще струват три пъти повече на бюджета. Това предвижда нарочен проектозакон за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

През 2013 г. 4,5 млрд. лв. идват от ЕС за строителството, информира "24 часа". Тази сума ще даде работа на строителите по програмите "Регионално развитие" и "Околна среда".

Строителният министър Лиляна Павлова и екоминистърът Нона Караджова обясниха, че през следващите 2 години ще има поръчки за над 3 млрд. лв.

Няколко дни преди крайния срок за подаване на оферти в търговете за покупка на държавни земи Министерството на земеделието и храните реши да спре продажбата на една трета от тях, съобщава "Капитал Daily".

Причината е, че попадат в "Натура 2000" и в защитени територии, стана ясно след среща на министър Мирослав Найденов с обединението от екоорганизации "За да остане природа в България".

Фактът, че министерството е решило да извади неправомерно включените в търговете защитени територии, както и земите от "Натура", коригира само един от проблемите на този начин на продажба на земя от Държавния поземлен фонд.

Тази стъпка не разсейва съмненията, че има потенциално изтичане на вътрешна информация за провеждането на търговете от самото министерство или регионалните му звена, което позволява на група лица да сглобят достатъчно голям пакет поименни компенсационни бонове много преди информацията за търговете да стане официално известна.

Родните данъчни ще получават информация за сметките на българи в швейцарски банки, пише "Стандарт". Така вече при възникнала данъчна проверка на гражданин у нас, инспекторите на НАП ще могат да изискат от швейцарските си колеги пълна информация за банковите му сметки в Швейцария.

Българите държат 250-300 млн. евро в алпийската страна.

Анализът на "Сега" коментира действията и решенията на управляващите, засягащи политическите приоритети на външната ни политика.

ЕС няма да се съобразява с "червените линии" на Николай Младенов, твърди заглавието на анализа. След като в продължение на близо две години ни залисваха с приказки за необятните пазари и богати инвеститори, които ще ни донесе безрезервната подкрепа за демократизацията на Близкия Изток и Северна Африка, управляващите от ГЕРБ внезапно смениха плочата и заговориха за ползите от това да се обърнем към Балканите.

От казаното от тях досега не стана ясен и най-важният момент от стратегията - как България възнамерява да използва членството си в ЕС и НАТО, за да подсили позицията си пред балканските държави, които искат да влязат в тези организации.

"Труд" съобщава: Обменяме данъчни тайни с държави от ЕС. Има минимална вероятност от догодина да се наложи да обявяваме доходите от лихви по банкови депозити, печалбите от хазарт и други необлагаеми доходи, които в момента не се декларират.

Причината е, че тези доходи са облагаеми в някои държави членки на ЕС и по линия на съвместния обмен може да се наложи българските данъчни да пращат подобни данни на колегите си в чужбина.

Според приетите поправки, данъчните вече ще имат възможност да правят паралелни проверки и ревизии на граждани и фирми с техни колеги от приходните служби на други държави членки на ЕС.

Ежедневникът цитира външния министър Николай Младенов, който споделя: "Търпението ни към Холандия се изчерпи", коментирайки поредната позиция на Хага срещу приемането на България и Румъния в Шенген.

За "Преса" експрезидентът Георги Първанов обобщава: "Външната ни политика е провал. Европа гледа на нас като на втора ръка членове на ЕС. Поведението на Дянков към Русия е безотговорно!".

Здравното министерство ще намалява смъртността с 20%, съобщава "Сега". Президентът събра вчера управляващи, политически сили и експерти, за да се обсъдят и оформят стратегическите приоритети за здравния сектор за периода 2014-2020 г.

Целта е да има консенсус за нужните реформи, без които ЕС не би отпуснал пари.

Намаляване на смъртността с 20% е една от стратегическите цели на МЗ за периода 2014-2020 г., оповести здравният министър Десислава Атанасова на срещата.

Според "Евростат" смъртността у нас е най-високата в ЕС -970,2 на 100 000. Детската смъртност е 8,5 на 1000, което ни нарежда на второ място в ЕС, като ни изпреварва само Румъния.

Президентът подчерта, че въвеждането на е-здравеопазване в България може да донесе милиарди приход за страната, защото това би улеснило медицинския туризъм.

Управителят на здравната каса - Пламен Цеков заяви, че до края на 2013 г. ще има електронни рецепти, а до края на 2012 г. - електронно пациентско досие.

"Дума" допълва здравната тема със съобщението: "Касата отряза болниците". НЗОК не възнамерява да променя новата методика за финансиране на болниците догодина. Според нея ще има лимит не само на дейностите в болниците, но вече и по клинични пътеки за всяко лечебно заведение.

След 3-часова среща директорът на касата Пламен Цеков е отхвърлил всички предложения за промени на БЛС, както и искането съвместна комисия да изготви взаимно приемлива методика. Представителите на съсловните организации на лекари, зъболекари и фармацевти са напуснали вчера дискусията при президента за развитието на здравеопазването, тъй като не им е била дадена възможност да се изкажат.

"Никога досега не сме имали случаи браншова организация да напусне преди края на заседанието. Съжалявам! Надявам се това да е признак на изнервеност поради сериозните дисбаланси в системата", коментира президентът Плевнелиев.

Д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в МЗ, заявява в интервю за "Новинар": "Повечето прахчета не помагат срещу грип. Вие можете да вземате всичко, за да намалеят симптомите срещу главоболието или кашлицата, но те нямат пряко влияние върху вируса.

Нито го потискат, нито могат да предотвратят заразяването и заболяването. Лекарите не очакват изненади през сезона на вирусите", обобщава ескпертът.

Темата на "Телеграф" коментира как в действителност при закон, който гласи, че самоличността на болните от СПИН у нас се пази в тайна, те не могат да си купят лекарства, без да покажат личната си карта и така биват осветени за обществото. "Не искам никой да ми вижда името и ЕГН-то", казва пациент.

"Преса" предупреждава за салмонела във Варна. Там има епидемичен взрив от тази болест, причинена от заразена партида пилешко месо, вероятно вторично замърсено. Болните са десетки, ще има и още, казват лекарите.

Ромското гето на входа на бул. "Европа" вече няма да тормози жителите на столичния жк "Люлин-10". Вчера бяха бутнати и последните пет фургона, а част от бившите му обитатели дори се включиха в уборката на купчините боклуци, които бяха пръснати навсякъде, информира "Новинар".

Такса смет - според квадратурата, казва пред "Труд" Владимир Кисьов, общински съветник от СДС в София.

"Сега - за различни части на София може да има над четири пъти разлика в оценката на имот с една и съща квадратура. Давам пример - за едно жилище от 100 квадрата в идеалния център се плаща данък сгради около 600-700 лв. и такса смет от порядъка на 500 лв. на година. А за имот със същата площ в друга част на града данъкът е около 150 лв., а таксата - 120 лв. Това е абсолютна несправедливост.

Ние предлагаме такса смет да се определя на база само квадратура и промил, без данъчна оценка, като първа стъпка, и изчисляване на сумата за смет според броя на живеещите, като втора стъпка", разяснява позицията на сините по проблема Кисьов. 

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ЕС е започнал работа по ваксинационните сертификати&nbsp;</p>

Ройтерс: ЕС е започнал работа по ваксинационните сертификати

Теми в развитие Преди 46 минути

Системата за "паспорти за ваксинация" се очаква с нетърпение от авиокомпаниите и туристическия бранш

ДАЗД ще следи за въвличане на деца в политическа агитация

ДАЗД ще следи за въвличане на деца в политическа агитация

Избори 2021 Преди 53 минути

Председателят на агенцията е изпратила официално писмо до председателя на ЦИК

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" представи водачите на листите си

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" представи водачите на листите си

Избори 2021 Преди 3 часа

Коалицията откри предизборната си кампания

Нова мярка в подкрепа на туроператорите

Нова мярка в подкрепа на туроператорите

България Преди 4 часа

Браншът ще бъде подпомогнат във връщането на суми за неосъществени пътувания

8 500 електронни билета са закупени за 1 седмица

8 500 електронни билета са закупени за 1 седмица

България Преди 5 часа

Добавянето на новата услуга е част от цялостната програма на ЦГМ за нови услуги

"Лудогорец"

„Лудогорец” с позиция след „разгорещилите се теми” в българския футбол

България Преди 5 часа

"Лудогорец": Как в толкова малък човек се крие толкова злоба

<p>Къде се съхраняват машините за гласуване</p>

Къде се съхраняват машините за гласуване

Избори 2021 Преди 6 часа

Как е гарантирана сигурността им

Корнелия Нинова: Ще осигурим свободен избор на ваксини на българските граждани, когато управляваме

Корнелия Нинова: Ще осигурим свободен избор на ваксини на българските граждани, когато управляваме

Избори 2021 Преди 6 часа

Аргументите на управляващите за отхвърляне на предложението на БСП за внос на руската ваксина са несъстоятелни

Георг Георгиев

Aмерикански сенатори с критики към България

Свят Преди 6 часа

От ГЕРБ дадоха извънреден брифинг. МВнР излезе с позиция

(Заповед) Спират плановия прием в болниците в София

(Заповед) Спират плановия прием в болниците в София

България Преди 7 часа

Това става със заповед на директора на СРЗИ

Защо има повишаване на случаите след разхлабване на мерките

Защо има повишаване на случаите след разхлабване на мерките

Теми в развитие Преди 7 часа

Във Велико Търново министърът на здравеопазването Костадин Ангелов направи коментар

"Последната една година" в "Темата на NOVA"

"Последната една година" в "Темата на NOVA"

Любопитно Преди 7 часа

Николай Дойнов с ретроспекция за коронавируса в България и промените в живота ни през последните 12 месеца

коронавирус маски

Ефективно ли е носене на две маски - суперкомпютър показа

Теми в развитие Преди 8 часа

Какво показаха симулации с японски суперкомпютър