"Труд": Безплатен е-подпис за всички
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
17

Държавата подарява безплатен е-подпис на всички, съобщава на първа страница "Труд". Кабинетът обмисля всички българи да имат безплатни електронни подписи.

Икономическият министър Трайчо Трайков даде тази идея на премиера. Зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов обясни, че цената на подобно начинание ще варира между 60 и 100 лв. на подпис.

Ако така ще се спести време и ще се увеличи прозрачността, си заслужава, коментира начинанието и цената му премиерът Борисов.

Според зам.-министъра е по-евтино да се въведат електронни лични карти с чип. С тях може да се плащат данъци и осигуровки, да се следи здравното досие и да се гласува.

Молбите за пенсиониране са се увеличили с 1/3 за 2 месеца, известява "Сега". По 53-ма софиянци на ден подават заявление в НОИ, откакто се заговори за увеличаване на възрастта.

Намеренията на правителството да увеличи пенсионната възраст догодина не само че няма да имат никакъв фискален ефект, но вероятно ще вкарат НОИ в преразход.

Това става ясно от справка, изготвена за "Сега" за броя на заявленията за пенсиониране за октомври и ноември в някои от големите градове.

БСП отново поиска министерски оставки, пише "Дума". Оставките на земеделския министър Мирослав Найденов и на финансовия Симеон Дянков бяха поискани отново вчера от БСП. "За лъжите трябва да се плаща с оставки", категоричен бе лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Според него двамата министри трябва да понесат политическата отговорност за подвеждането на земеделците, за внезапната промяна на възрастта за пенсиониране и за липсата на диалог с българите.

Не знаем кой лекува децата ни в училище, коментира "Новинар". Не е ясно какви специалисти работят в здравните кабинети в училищата. Дори Министерството на здравеопазването няма информация какви лекари се грижат за здравето на децата, докато са на двора или в час.

Напоследък случаите на насилие в училищата зачестяват. Все повече деца стават жертва на жестоките си връстници, но можем само да гадаем кой им оказва първа помощ в случай на инцидент.

Темата на "24 часа" проследява протеста на фермерите, дошли с 164 трактора в столицата, за да изразят недоволството си.

Субсидията ни е за лихви, твърдят зърнопроизводителите. "Влизаме в центъра на столицата, за да стигнем до г-н Дянков и г-н Найденов. Те постоянно ни люшкат напред-назад и вече не знаем къде се намираме.

Искаме да им покажем, че ние сме истинските земеделци и сме си дали здравето, за да стигнем от 1 дка до 5-6 хил. дка, колкото обработваме средно с колегите в момента", каза арендаторът Венцислав Методиев от село Медковец, Монтанско.

И се оплака, че при уговорка с банката за 7,2% лихва за трактора, тя вече е станала 13 на сто. Месечно за лизинговата вноска давал 5000 лв.

"Ето там отиват субсидиите, да знаят хората. Ако се забавя с вноската, банката ще ми вземе трактора. Затова всички сме на кредити, да смята народът дали сме милионери и караме бентлита", обобщи фермерът.

И призна, че шофира мерцедес, но купен преди 2 г. и произведен през 2000 г., който не струвал повече от 8-9 хил. лв.

Фермери искат оставки, е коментарът по темата на "Труд". В знак на протест, заради орязаните им субсидии за 2012 г. - вместо обещаните 570 млн. в споразумение с правителството преди изборите, в проектобюджета за тази година са заложени само 340 млн. лв.

Земеделците обявиха, че в момента посевите им са жертва на невиждана суша, която ще им донесе ниски добиви и загуби за милиони левове.

"Злият гений на българското земеделие и на много други сфери от обществения живот се именува Симеон Дянков. Този субект, долетял от други географски ширини, груб и арогантен заради своето его, методично съсипа българската държава и мори българския народ", заключи с апломб председателят на Съюза на българските кооперации Петър Николов.

Протестиращите поискаха оставките на Мирослав Найденов и Симеон Дянков. "Ако управляващите намерят начин да изпълнят подписаните споразумения, ние няма да искаме оставки. Премиерът да реши", заяви Ангел Вукодинов, шеф на Асоциация на зърнопроизводителите.

"Сега" прогнозира, че синдикатите може да блокират държавата по празниците. Национални протести и стачки срещу решението на управляващите да вдигат пенсионната възраст с 4 месеца от 1 януари.

Днес двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", имат общ консултативен съвет, на който ще обсъждат как да изразят недоволството си срещу ускоряването на пенсионната реформа, но идеите се въртят около варианти недоволството да не е еднодневно, а продължително, установи "Сега".

Синдикатите разчитат, че президентът Георги Първанов вече е обявил готовност да наложи вето. Засега готови да стачкуват са работещите тежък труд - миньори, металурзи, шофьори и др., за които през следващите три години възрастта също ще расте с по 4 месеца на година - общо с една, докато стане за I категория труд 48 г. за жените и 53 г. за мъжете, а за II категория съответно 53 г. и 58 г.

Изданието коментира и настъпилият обрат в стачката на БДЖ. На 13-ия ден от стачката в БДЖ ръководството на компанията реши да предприеме контрамерки и обяви, че спира пътническите превози точно във времето на стачката - от 8 до 16 часа.

Синдикатите определиха решението като класически локаут, защото "работодателят не може да преустановява дейността на предприятието или на част от него и да уволнява работници с цел да предотврати или преустанови стачката". В отговор Ивайло Московски, министър на транспорта, заяви, че "Синдикатите ще ликвидират БДЖ, ако не спрат стачните действия".

Цветан Василев се цели в "БДЖ - Товарни превози", заявява пред "Труд" лидерът на жп синдиката Петър Бунев. В петък се бяхме договорили почти на 100%.

"Товарните превози са голямата хапка - много стратегически и перспективен бизнес. Могат да печелят повече дори и от енергийните фирми. За професионалистите в бранша не е тайна, че след като стане тунелът под Босфора, който се строи в момента, транзитният трафик ще се увеличи многократно.

Печалбите ще са огромни при ниски разходи и много малък като брой персонал. Напоследък в жп средите много активно се говори за интерес към този бизнес от страна на кръгове около собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, около Милен Велчев и руската Внешторгбанк.

Навсякъде се говори за тази схема, а че бизнесът си струва, е безспорно. Имат си и локомотиви, и вагони, и договори с жп администрациите на съседните страни, което е много важно.

Другото важно е, че задълженията са на "БДЖ Холдинг", не на "БДЖ-Товарни превози". Но това е пътят - евтина продажба, а данъкоплатците пак ще плащат старите задължения", смята Бунев.

"Стандарт" обявява на първа страница: "Бургас се спаси от тръбата". Отказваме се от петролопровода до Александруполис по финансови причини.

Очаква се тази новина да бъде обявена днес от премиера Борисов. Ежедневникът алармира, че икономиката бие спирачки. България последва Европа в забавянето на растежа, но е далеч зад отличниците.

В интервю за "Класа" Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "УниКредит Булбанк", казва:

"Банките не са локомотивът на икономиката, те следват успеха. Като говорим за Европа - трудно може да се предскаже как ще бъде пренареден икономическият пейзаж догодина. Личното ми мнение е, че ще се намерят сили за осъществяване на оптимистичните сценарии, еврото няма да изчезне.

Ще се напишат нови правила, ще се повишат изискванията за финансовия сектор и икономиките, ще се вземат мерки бюджетната и фискалната дисциплина да се подобрят и ще вървим към по-висока интеграция на Стария континент.

Смятам, че интеграцията в крайна сметка ще бъде на една по-широка основа, отколкото само 7 или 8 страни. В нея ще се включат всичките 27 членки на съюза.

Разбира се, би трябвало тези, които са фискално по-благоразумни, да бъдат поощрени и от тази гледна точка трябва да се стремим да бъдем в клуба на благоразумните и на тези, които се простират според чергата си. Защото това сме го доказали системно след кризата от 1996-1997 г. досега", споделя предвижданията си банкерът за близката финансова европейска действителност.

За "24 часа" Александър Николов, ръководител на АЕЦ "Белене", казва: "Вярно е, че парите на АЕЦ в Корпоративна търговска банка са най-много. От там се разплащаме с НЕК. Недоумявам защо ме нападнаха."

Николов признава, че в централата на година се въртят по 200 млн. лв. "АЕЦ "Козлодуй" е едно прозрачно предприятие. Ние обявяваме на интернет страницата всяка една поръчка, без значение какъв е и левовият еквивалент. Всяка една покупка е достояние на целия бизнес. През Корпоративна търговска банка стават разплащанията между АЕЦ и НЕК и паричният поток там е най-голям.

Плащанията с търговците на еленергия минават през другите банки. От края на 2001 година Корпоративна банка обслужва разплащанията между "Козлодуй" и НЕК, а 65% от енергията я продаваме на НЕК", обяснява Александър Николов.

"Труд" разработва проблема за парите на БЕХ в КТБ, като уточнява, че 630 млн. лева на Българския енергиен холдинг (БЕХ) се съхраняват в Корпоративна банка. След като пазената с премълчаване и недомлъвки тайна за това къде държавните фирми държат парите си, видя бял свят, изданието е потърсило за коментар политици от всички парламентарни сили.

Единствено червената и синята опозиция са си позволили да разсъждават логично. От ДСБ са категорични, че "всички яйца не трябва да се държат в една кошница". А от БСП и СДС обявяват, че държат на принципната си позиция - за да няма субективизъм, трябват ясни правила.

"Капитал Daily" цитира проучване на ОИСР, според което: "Пропастта между бедни и богати расте". Разминаването в благосъстоянието е сериозен икономически, социален и политически проблем и може да породи протекционизъм.

ЕК ни орязва парите за газовите връзки с Гърция и Румъния, заради забавяне на строителството, пише "Класа".

България е на път да загуби евросредства за газовите връзки с Гърция и Румъния и договорените пари по предприсъединителната програма ИСПА, заради "оперативни закъснения" по развитието на проектите.

Страната ни трябваше да получи до 45 млн. евро от Европейския фонд за възстановяване за изграждането на газопровода между Стара Загора и Комотини и други 8 млн. евро за тръбата между Русе и Гюргево.

От Българския енергиен холдинг са изпратили писмо до ЕК, с което искат да използват средствата до 2014 г., но отговор оттам няма. ЕК ще пренасочи и 87 млн. евро по програма ИСПА, предназначени за България и Румъния.

Очаквам средствата, които ще получим по ИСПА до края на 2011 г., да са най-малко 18,3 млн. евро", обясни пред "Класа" Томислав Дончев, министър по управлението на еврофондовете.

Според него няма вероятност да загубим средства през тази година.

"Атака" интерпретира темата, подчертавайки, че въпреки думите на Борисов, освен за пътища, няма да има и средства за газовите връзки. Страната ни няма да получи полагаемите й се средства от европейския бюджет за 2011 г. по предприсъединителната програма ИСПА, както и годишната вноска за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция.

Това става ясно от информация на Европейската комисия, дадена в отговор на питане на български евродепутат. Така хвалбите на премиера Борисов, че дупките в бюджета ще се компенсират от пари от еврофондовете, се оказаха лъжа, коментира проблема изданието на националистите.

Плевнелиев прави Съвет на мъдреците, отразява намерението на новия български президент "24 часа". Към президентството ще заработи малък, елитен, аналитичен орган, който ще следи България да е конкурентоспособна и да има устойчиво развитие.

България има нужда от приоритети и най-важното сега е как страната ще се позиционира на пътя на индустриите, обясни Плевнелиев.

Според него България трябва да заложи на индустриите на бъдещето.

Защо да не направим нанотехнологичен център с нанофакултет в наноуниверситет, в който да преподаваме на световно ниво в България и същевременно да дойдат проектите на младите хора по специална държавна програма за иновации. Бизнесът веднага ще се настани около тях, прогнозира Плевнелиев.

Пред "Труд" д-р Станимер Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, казва:

"Всеки е нечий човек и лекарските грешки се крият. Етичната комисия към лекарския съюз не се е произнесла по нито един от широко дискутираните казуси.

България е малка държава. Тук всеки лекар се познава с колегите си, всеки е човек на някого и е много трудно да се очаква, че съсловието в бяло ще бъде безпристрастно в оценката си", анализира статуквото д-р Хасърджиев.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

КПКОНПИ

КПКОНПИ внесе иск срещу Красимир Живков

България Преди 22 минути

Искът е за 871 033,67 лв

Проучване: Обездвижването увеличава риска от смърт при Ковид-19

Проучване: Обездвижването увеличава риска от смърт при Ковид-19

Теми в развитие Преди 38 минути

Хората с ниска физическа активност по-често попадали в интензивните отделения и не успявали да се преборят с болестта, предупреждават изследователите

Facebook тества приложение за видео запознанства

Facebook тества приложение за видео запознанства

Технологии Преди 1 час

То ще премахне профилите и стандартните съобщения

Туристическият бранш настоява за спешни мерки за спасяване на сектора

Туристическият бранш настоява за спешни мерки за спасяване на сектора

Теми в развитие Преди 1 час

Изпратено е писмо до председателите на 6-те политически сили, които намериха място в новия парламент, както и до действащия към момента вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова

Джо Байдън

Байдън слага на 11 септември край на най-дългата война на САЩ - в Афганистан

Свят Преди 1 час

В момента в Афганистан има около 2500 американски военни и още 7000 от други страни в състава на натовската коалиция

ЕС няма да удължи договорите за доставка на ваксините на AstraZeneca и J&J

ЕС няма да удължи договорите за доставка на ваксините на AstraZeneca и J&J

Теми в развитие Преди 2 часа

Това съобщи италианският ежедневник La Stampa, позовавайки се на източник от италианското здравно министерство

Срокът за заявления по мярката 60/40 изтича на 15 април

Срокът за заявления по мярката 60/40 изтича на 15 април

България Преди 2 часа

Документите могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване

5 грешки, които допускаме на работното място

5 грешки, които допускаме на работното място

Любопитно Преди 3 часа

Може да допуснем грешки, които дори не забелязваме, че правим

<p>Пробив: този спрей предпазва от тежки форми на COVID-19</p>

Пробив: този спрей предпазва от тежки форми на COVID-19

Теми в развитие Преди 3 часа

Един отдавна известен спрей срещу астма намалява с цели 90% риска от тежка форма на COVID-19. Установиха го учени от Оксфорд

Какво се случва с българите от експедицията в Антарктида

Какво се случва с българите от експедицията в Антарктида

България Преди 3 часа

Вчера за тях беше изпратен военен самолет

Кралица Елизабет II

Елизабет II ще седи сама на погребението на съпруга си

Теми в развитие Преди 3 часа

Кралицата на Великобриания се върна към изпълнението на кралските си задължения

Каква символика крие връщането на новите депутати в старата сграда на НС

Каква символика крие връщането на новите депутати в старата сграда на НС

България Преди 4 часа

Коментар на журналистите Валерия Велева и Петко Георгиев, и политолога Стойчо Стойчев

Коя е най-старата монета в света, която е все още в обращение

Коя е най-старата монета в света, която е все още в обращение

Свят Преди 4 часа

Тя беше вписана в Книгата на рекордите на Гинес

Отличен с награда „Еми“ сериал с ексклузивна премиера във Vbox7.com

Отличен с награда „Еми“ сериал с ексклузивна премиера във Vbox7.com

България Преди 4 часа

Два нови международни сериала стартират този месец в платформата за забавление – „Семейство Браун“ и „Не е мой проблем“

Кръвен съсирек

Кръвен съсирек след ваксина – какви са симптомите

Теми в развитие Преди 4 часа

Рядкото състояние на съсирване на кръвта се свързва с ваксината на „АстраЗенека”, а вече и на „Джонсън и Джонсън”