"Труд": Без хартиени билети в София
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

"Труд" информира, че хартиените билетчета в София ще изчезнат и ще бъдат заменени с нови електронни карти за таксуване. Те ще бъдат въведени до края на годината и ще струват на столичани 7 млн. евро.

Пред "Новинар" общинският съветник от ГЕРБ Екатерина Йорданова коментира предстоящите промени в столичния градски транспорт. По думите й промяната на цената на билета - глоба, продаван от контрольора в превозното средство от 10 на 20 лв., би трябвало да стимулира използването на редовни превозни документи. "Тази мярка цели не увеличаване на приходите, а значително намаляване на пътуването гратис, което към момента представлява около 10% общия брой пътувания, а този процент е доста висок за европейски град", аргументира се Йорданова.

На първа страница "24 часа" оповестява: Пловдив иска уличните кучета на София, съобщи кметът на града Иван Тотев. Той е готов да вземе 10 хил. куцета, да ги кастрира и да ги върне обратно срещу 110 лв. на бройка.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на колегата си, но не е склонна да приеме идеята му, защото чака земеделският министър да разреши по-евтини приюти и да се справи сама с проблема.

Социалното министерство спира част от инвалидните пенсии, анонсира "Сега" във водещото си заглавие. Държавата няма да плаща на хората с увреждания, ако те могат въпреки проблема си да продължат да работят по професията си при същите или при облекчени условия и режим на труд. Това е идеята, която поддържа социалният министър Тотю Младенов за ограничаване на разходите за инвалидни пенсии, става ясно от изготвената за целта стратегия.

"Класа" цитира статистика, според която в навечерието на Великден малко над една четвърт от общественото мнение по света изразява оптимистични прогнози за успокояване на военните конфликти през настоящата година.

В интервю за "Дума" Яне Янков, председател на Националната федерация на таксиметровите водачи в България, анонсира, че се очакват над 20 хил. таксиджии да протестират от 2 май на територията на цялата страна.

"Поне 4-5 хиляди ще бъдат протестиращите в София. Ако все пак парламентът не желае да си свърши работата, ще обявим гражданско неподчинение и такситата от страната ще тръгнат към София. Шофьорите повече не могат да търпят", категоричен е Янков. Основното искане на протестиращите е незабавно децентрализиране на дейността таксиметров превоз на пътници с леки автомобили.

"Това означава, че пряката намеса на държавата в нашата дейност, която определя изискванията към автомобилите, изискванията към водачите и т.н., трябва да приключи", уточнява Янков.

Според челото на "Монитор" най-малко 2000 добросъвестни купувачи карат крадени коли, без да знаят, и предстои да се разделят с тях. Автомобилите са били обявени за издирване основно в Италия, но са влезли у нас преди 2010 г., регистрирани са и вече са сменили няколко собственици. Возилата са получили безпроблемно номера в КАТ, защото по това време страната ни не е била част от шенгенската информационна система и не е получавана в реално време информацията за изчезналите коли.

Масовият внос на крадени коли лъснал в началото на 2011 г., когато през шенгенската система страната ни започна да получава данни както за последните откраднати коли, така и за издирваните от минали години.

За новата мода в проституцията разказва пред "Телеграф" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му сводниците набират жрици във "Фейсбук". Финансовата криза пък е причината все по-висообразованите момичета да гледат на проституцията като на добър доход.

Управляващото мнозинство ще работи ударно по два закона, чието приемане е от изключително значение за предстоящия през юли редовен доклад на Еврокомисията за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред, съобщава "Сега". Първият е за отнемане на престъпно имущество, а другият съдържа промените в закона за съдебната власт. Двата нормативни акта трябва да бъдат приети до началото на май, когато у нас идва делегация на ЕК, която ще събира информация за доклада.

Документът е от решаващо значение за България, тъй като след него ще стане ясно дали механизмът за наблюдение ще бъде снет през 2013 г., или ще бъде удължен. Докладът има значение и за бъдещото ни приемане в Шенген.

Междувременно на първата страница на "Труд" се съобщава, че парламентарна "екскурзия" ще отложи с две седмици приемането на най-важния законопроект на ГЕРБ - за конфискацията на имущество, придобито по престъпен начин. "Трябват хора, за да мине законът, а сметките сочат, че другата седмица няма да има достатъчно", са думите на началник от ГЕРБ.

Пред "Стандарт" зам.-председателят на парламента Атанас Атанасов категорично отрича спекулациите, според които всеки втори български гражданин ще попадне под ударите на закона за конфискация. "Трябва да има несъответствие от 250 хил. лева между доходи и имущество за последните 15 г. Законът обхваща само имущество, за чието придобиване не е установен законен източник на доходите. Комисията събира информацията, прави заключение и решава дали да пристъпи към същинското производство по обезпечаване на имуществото", подчертава Атанасов.

Няма да има предсрочни парламентарни избори, заявяват пред "Класа" социолозите Юри Асланов и Мирослава Радева. "Ако изборите се проведат днес, нито една политическа сила не би могла да разчита на самостоятелен успех," уточнява Асланов. По думите му има повишаване в рейтинга на президента Росен Плевнелиев, заради едно просто обстоятелство. "Той наскоро стана президент и институционално започна да придобива по-висока популярност", аргументира се Асланов.

"Борисов периодично показва, че е готов на предсрочни избори. По същество това е лидерска позиция: мен не ме е страх, аз съм силен, аз ще спечеля каквито и да са избори. Редно е, обаче да се каже, че всякакви избори носят много неизвестни", подчертава Радева.

Темата на "24 часа" е посветена на разходите на експрезидента Георги Първанов. 12 166, 67 лв. е цената на обяда, който бившият държавен глава е дал за руския си колега Владимир Путин по време на визитата му през 2008 г. Тогава двамата се споразумяха за енергийните проекти между двете държави, а Първанов нарече това "големия шлем". Обядът e бил в залите на НИМ, сочи справка, получена по Закона за достъп до обществената информация.

10 4971 34 лв. пък е струвал обядът на Първанов с американския му колега Джордж Буш по време на му визита през 2007 г. Най-скъпата визита за двата мандата на българския президент е до САЩ. Тя е по покана на Буш и без пътните за самолета струва 19 904 лв. На 17 октомври 2005 г. Първанов бе приет в Овалния кабинет на Буш, припомня вестникът. Общо 165 визити в чужбина е имал през двата си мандата президентът Георги Първанов. 48 пътувания е направил и вицепрезидентът Ангел Марин, подчертава "24 часа".

Държавните фирми са натрупали 7,2 млрд. лв. дългове, които застрашават сигурността на българската икономика, за това алармира икономистът от институт "Отворено общество" Георги Ангелов, пише под глава "Класа" (темата е водеща и за "Преса').

По думите му задълженията на държавните фирми са сериозна пречка пред икономиката на страната, тъй като голяма част от тях са монополи на българския пазар и ако изпаднат в неплатежоспособност, държавата се ангажира да им изплати дълговете. В момента обаче правителството няма свободни средства, с които да оперира при възникването на подобна ситуация.

Първенец по дългове е Националната електрическа компания с общо 2,17 млрд. лв., следват БДЖ и АЕЦ "Козлодуй", чиито задължения възлизат на 767 и 750 млн. лв. съответно.

"Независимите икономисти от Macro Watch са притеснени от лошите данни и призовават кабинета да мисли стратегия при по-нисък растеж и отсега да свива разходите", пише на първа страница "Капитал Daily". Фирмата "Кремер София" ЕОД дължи на държавата 11, 679 млн. лв. - 7,526 млн. лв. главница и 4,152 млн. лв. лихви, се посочва в материал, публикуван в "Преса".

"БСП заровила 1,6 млрд. лв. в "Белене" е заглавието над интервю в "Монитор" с Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма. "Румен Овчаров казва, че са изхарчени 3 млрд. лв. по проекта "Белене" от самото му начало през 1981 г. Въпросът е за какво са изхарчени. При разходвани от 2006 г. до прекратяването на проекта сега 1,4 млрд. лв. и обща сметка за 3 млрд., то тогава излиза, че БСП са зачертали "едни" 1,6 млрд. лв. Зачертали са ги при избора да се строят два нови блока", казва Добрев.

В отговор на въпрос, свързан със строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", министърът пояснява: "Това, което правим, е, че казваме, че имаме идея, стартираме процеса по изграждането на 7-и блок. За да се изпълни това строителство обаче, държавата няма да поема ангажименти като предоставяне на средства от бюджета или от някоя държавна компания. Проектната компания ще търси инвеститори.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 5 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 8 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 9 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 10 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 11 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 11 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 11 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 11 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 11 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 12 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 13 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen