"Труд": 635 закона на боклука
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

635 закона на боклука, пише на първа страница "Труд". Точно 635 законопроекта няма да бъдат приети, защото няма да има време, показва анализ на вестника.

Те не се предават като щафета на следващото Народно събрание. През този мандат са внесени 1276 проекта, но само 641 от тях са станали закони. Депутатите ще работят още 18 дни.

Предвижда се да приемат едва пет закона - сред тях са президентското вето върху избирателния закон, военният проект и поправките в Наказателния кодекс.

3-ма от 5-има кандидати на Борис Велчев - несигурни, отбелязва "Труд". Очаква се яростна битка във Висшия съдебен съвет (ВСС), където днес започва първият избор за над 200 шефове в Темида. Избраните ще получат назначения за срок от 5 г. За "победа" се искат поне 13 от 25-те гласа във ВСС.

МВР нареди на медиите да не питат за отвлечени, съобщава "Сега". Ден, след като от МВР обявиха, че искат 30 г. затвор за отвличане, отнемане на имуществото на похитителите и криминализирането на плащането на откуп, последва атака срещу медиите.

Вътрешният министър Михаил Миков и генералният комисар Павлин Димитров заявиха, че медиите трябва да спрат да се интересуват от подобни теми, защото пречат на полицията.

"Напрежението преди изборите постоянно ще вади негативите, за да създава чувство за нестабилност у гражданите. Ще се намират и услужливи медии, които да транслират на висок глас това усещане", обясни Миков.

На калпаво МВР медиите му пречат, реагира "Стандарт". И приканя министър Миков да каже колко банди ще бъдат заловени, ако забранят микрофоните.

Държавата да плаща за информация за отвличания, пише "Монитор". Информацията, която помага за разкриването на извършителите на отвличания у нас, да се заплаща от държавата. Това предложение за промени в законодателството направи вчера градският прокурор на София Николай Кокинов.

За да се предотвратят дупки в разследването, той заяви, че повече няма да се дава никаква информация за случаите на отвличания.

ГЕРБ: Ако не върнат ГДБОП, ще го направим ние, отбелязва "Новинар".

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" трябва да бъде възстановена като една от мерките за предотвратяване на лавинообразното нарастване на отвличанията в България. Това каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов вчера.

Според него закриването на структурата е довело до проблема, който през последните месеци се превърна в основен бизнес на тежката организирана престъпност.

Друга законодателна промяна, за която от ГЕРБ се застъпват, е диференциране на функциите на МВР и ДАНС с цел да се избегне дублирането на дейностите им.

Станишев и Доган вече играят ва банк, оценката е на политолога Огнян Минчев в интервю за "Труд". Той е категоричен, че ако Конституционният съд не се произнесе до изборите за промените в избирателния закон - 8% праг за влизане на коалиции в парламента и въвеждане на мажоритарен елемент - това създава още по-опасна политическа и юридическа ситуация.

Тъй като тези решения за промяна в избирателния закон, както и редица други законодателни актове и актове на изпълнителната власт, сериозно ерозират институционалната структура на българската държава, на българската политическа система.

Всичко това говори, че днешното мнозинство в лицето на БСП и ДПС са тръгнали да играят ва банк за вземане на още един мандат във властта, без да се съобразяват с морала.

Мажоритарните кандидати са ключът към следващото управление, казва за "Сега" социологът Румяна Бъчварова. Според нея с промяната в избирателния закон за мажоритарни кандидати по същество се налагат ограничителни условия за опонентите на БСП и ДПС вдясно.

От една страна се намалява резултатът на синята коалиция, от друга страна - възможността заедно с ГЕРБ да се формира дясноцентристко правителство. 8%-та бариера и мажоритарният вот очевидно са дълго премисляна схема, която в крайна сметка лишава от възможност най-голямата партия (ГЕРБ) да състави самостоятелно правителство.

Кой ще замени НДСВ в тройната коалиция, коментира "Сега". Въпросът вече не е заменимо ли е НДСВ, а кой ще заеме позицията на необходимия трети в конфигурацията с останалите двама участници.

Народният трибун Яне Янев вече загрява край пистата. Докато стане време за коалиции, лидерът на "Ред, законност и справедливост" ще удря по недъзите на управлението, ще вее сигнали под носа на ДАНС и ще вади скандални данни. Нали и той се готви за овчарски скок през юли. А БСП и ДПС само чакат удобен случай, за да направят смяната.

БСП призна корупцията като нерешен проблем, отбелязва "Дума". Нерешените въпроси с еврофондовете, борбата с корупцията и здравеопазването са проблемите, които БСП не успя да реши при своето управление.

Това заяви вчера говорителят на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Ръководството на социалистите е обсъждало стратегията за предстоящата изборна кампания.

Борисов няма да се извини на БСП, съобщава "Труд". Столичният кмет Бойко Борисов няма да се извини на БСП, макар преди година да обяви, че всички в партията са без морал.

Повод за изказването му тогава стана "предателството" на негов кмет, който мина в БСП. През ноември м.г. Комисията за защита от дискриминация нареди Борисов да поднесе извиненията си чрез публикации в две медии, но той не го направи.

Вчера кметът се яви в комисията, за да получи акта, защото не е изпълнил решението. Борисов беше категоричен, че ще обжалва пред Върховния административен съд.

Правителството обмисля да поиска помощ от МВФ, акцентира "Сега". България вероятно ще започне преговори с Международния валутен фонд за споразумение за евентуална финансова подкрепа. Това стана ясно от изявление на премиера Сергей Станишев.

"Има нови инструменти на МВФ, които са доста по-гъвкави от традиционните и са в подкрепа на държави, които провеждат добра макроикономическа и финансова политика. Мисля, че има основание да търсим взаимодействие с МВФ по този въпрос в една перспектива, макар че сега не ни се налага", заяви Станишев.

Запознати обясниха, че идеята действително е била обсъждана по време на регулярната мисия на фонда тези дни у нас. Споразумението за евентуална помощ означава, че заемът не се тегли веднага, а страната се ангажира с определени политики, отстоявани от МВФ, и само при нужда се отпускат пари.

10 антикризисни мерки за държавата, предлага от страниците на "Труд" Георги Ангелов от Институт "Отворено общество". Сред тях са: Запазване на валутния борд при сегашния валутен курс до влизането в еврозоната. Избягване на бюджетен дефицит на годишна и тримесечна база чрез контрол върху разходите. Поддържане на фискален резерв, не по-нисък от 7,5-8 млрд. лева към края на всеки месец. Максимално възможно намаляване на цената на газ, електричество, дървесина, държавни такси и др. Намаляване на осигурителните вноски с 10 процентни пункта за сметка на преструктуриране на бюджетни разходи. Да не се увеличават преките данъци, осигуровките и ДДС. Реформи за подобряване на бизнес средата, които да повишат поне с 10 места класирането ни в класацията за правене на бизнес на Световната банка.

В рубриката "Анализи" "24 часа" формулира шест мерки за бюджета и призовава "Стига измислени дебати!".

Първата е Министерството на финансите да започне подготовка по актуализация на бюджета. Има криза, спадащи приходи, признаваме грешната прогноза и вървим напред.

На второ място, министърът на финансите да поиска предпазно споразумение с МВФ. Също така отсега да започне дебат по разходната част на бюджета, дебат по въпроса правим ли стъпки за събиране на повече приходи, дебат по мерки за подпомагане на бизнеса за бързо възстановяване на ДДС.

И още един дебат - какво правим по приходните агенции, обучението на състава в тях, засилване на качеството на ревизионните екипи.

Готов съм да се върна в политиката - заявката е на доц. Стоян Александров, председател на надзорния съвет на Търговска банка. В интервю за "Труд" той предупреждава: "От най-високо ниво ни успокояваха, че едва ли не ние сме някакъв остров-оазис и че кризата ще ни заобиколи.

И понеже те разглеждаха кризата от финансовата страна, а действително нашият финансов сектор по редица причини е стабилен, не отчетоха другия факт - че ще пострада реалната икономика. Ако кризата в реалната икономика продължи дълго време, тя ще рефлектира във финансовия сектор."

"Кремиковци" ще съди държавата в Страсбург, пише "Труд". Обсъжда се възможността да бъде заведен колективен иск в Евросъда в Страсбург за системно нарушаване на човешките права на кремиковските работници. Това обяви председателят на федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков по време на вчерашния протест на металурзите пред Министерството на икономиката и енергетиката.

Тези дни изтича едномесечният срок, даден от енергийния министър, за решаване на проблемите в "Кремиковци".

Още 36 000 минават на половин ден, отбелязва "24 часа". Тези хора ще запазят работата си с помощта на държавата, обяви вчера социалният министър Емилия Масларова.

За 30 000 ще се търси допълнително финансиране от Европейската комисия по линия на оперативната програма за човешките ресурси с 50-60 млн. лева. При тях схемата ще бъде комбинирана с квалификация. За още 6450 са останали 2,3 млн. лева след първия кръг от кампанията за подкрепа на закъсалите фирми.

Без нови превозвачи до края на годината, информира "Труд". Поне да края на годината няма да се лицензират превозвачи по пътнически автобусни линии и за товарни превози. Това е записано в анализа на пазара, изготвен от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", който днес ще бъде представен пред транспортния министър Петър Мутафчиев.

Спирането на лицензирането е една от мерките за борба със сивия сектор в бранша. Въвеждането на рестрикциите бе поискано от самите компании в сектора, които се оплакват от нелоялната конкуренция на фирми извън закона.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 2 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 5 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 6 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen