"Стандарт": Тиха война за газа в София
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

"Тиха война за газа в София" е заглавие от първата страница на "Стандарт". Според изданието форумът "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство" ще мине под знака на "Южен поток".

Руският премиер Владимир Путин ще бъде главната звезда на енергийната среща на 24 и 25 април, пише "24 часа". Докато у нас той преговаря за газа, иска директен телефон с Москва и отделни подсигурени линии с НДК, посочва изданието. На тази среща според вестника "Газпром" планира да подпише редица документи по проекта "Южен поток".

Повечето вестници цитират интервюто на българския президент Георги Първанов пред "Зюдойче цайтунг", в което той заявява, че страната ни може да е посредник за доставките на газ за Европа.

Износът на електроенергия от страната е спаднал наполовина през последните три месеца заради икономическата криза и пълноводието на реките. Това казва пред "Класа" изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Айолов.

По думите му в момента страната ни може да изнася до 1500 мВт. ток за съседните държави, но няма търсене. Максималният износ сега стига до 650 мвт. дневно.

Безработицата е над 13 на сто, пише под глава "Труд", като се позовава на експерти на КТ "Подкрепа". Според Агенцията по заетостта равнището й е 6,88 на сто. Над 50 работодатели са заявили през март в бюрата по труда, че се канят да уволнят 6041 работници и служители.

Бизнесът у нас ще свие инвестициите с 36% тази година, пише "Дневник", като се позовава на анкета от НСИ, проведена през март. 10 млрд. лева може да е понижението за цялата 2009 г., се посочва в материала.

Десет стъпки за насърчаване на икономическия растеж, сред които първата е намаляване на осигуровките, предлага в "Пари" Георги Ангелов от "Отворено общество". Сред решенията, предлагани от бизнесмени там, са елитът да вземе отношение към свободните зони, ускоряване на газификацията, както и властта да предложи индустриална политика.

Ако Синята коалиция прескочи 8-процентната бариера на изборите за Народно събрание, в следващия парламент ГЕРБ може да има 104 депутати, БСП - 56, "Атака" - 26, ДПС - 25, Синята коалиция - 19, РЗС - 10.

Ако СДС+ДСБ са под 8-те процента, вариантът е ГЕРБ - 113 депутати, БСП - 61, "Атака" - 28, ДПС - 27, РЗС - 11. Прогнозата на "Маркет линкс" е в "24 часа".

Според изследване на "Галъп интернешънъл", цитирано в "Класа", ако изборите се проведат днес, 26 на сто от пълнолетните ще гласуват за ГЕРБ, 20 на сто - за БСП, по 8-9 на сто за ДПС, за "Атака" и за Синята коалиция.

"Волен Сидеров: Готови сме за властта, но и за окопна война в опозиция" е заглавието на обширен материал в "Атака".

БСП стъпи накриво, да си го признае, пише Валерия Велева в "Труд" по повод вдигането на изборната бариера за коалиции на 8 процента. Според нея "силовото прокарване на промени в играта" в последния момент ще се стовари като бумеранг върху левицата.

Бърз кабинет след изборите е тестът за политиците ни, казва пред "24 часа" Румен Овчаров. В интервюто заявява, че спадът в икономиката може да стигне 1,5%, но че "още сме най-добре в ЕС и нямаме право да похарчим това заради лични амбиции".

Според "Монитор" председателят на парламента Георги Пирински най-вероятно ще отпадне от листата на левицата за евровота, тази на НДСВ ще бъде водена от Меглена Кунева, а на Синята коалиция - от Надежда Михайлова.

Административните съдилища се произнасят само по законосъобразността по сделки на кабинета като тази с ИПК "Родина" - т.е. дали решението е взето с необходимото мнозинство, дали може имотът да бъде апортиран и др. Това казва председателят на ВАС Константин Пенчев пред "Труд". На този етап обаче има само намерения, а не сделка, допълва той. Интервюто е под заглавие "Явният вот за шефове в Темида обърква".

Депутатът от НДСВ Пламен Моллов е на път да разбие Националната лозаро-винарска камара, на която е председател от 2007 г., пише "Труд", като се позовава на членове на УС на камарата.

По тяхна информация на 14 април Моллов се явил в офиса на камарата и по груб начин заявил на главния секретар Лили Стоилова, която работи във винарските организации от 18 години, да си подаде оставка, собственоръчно изтръгнал кабелите на компютъра й и наредил на шофьора си да смени бравата.

Според статията Моллов назначил две жени в камарата по партийна линия. Той казва пред изданието, че не се е случило нищо особено, само малко освежаване на персонала. Моллов твърди, че Стоилова нарушава имиджа на организацията, разбива администрацията на две и иззема функциите му.

Задържаният в Перник за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло" в събота Илиян Тодоров (24 г.), който се предаде, е единствен син на директора на Националната служба за растителна защита Венцислав Тодоров, който е и шеф на общинските съветници от БСП в Перник, пишат вестниците "Стандарт" и "Новинар" във водещи материали.

МВР и прокуратурата поискаха законови промени, с които за събиране и даване на откуп ще се лежи в затвора, пише "Монитор" на първа страница. МВР ще бори отвличанията със законови промени, пише и "Дневник" от първа страница.

"Труд" съобщава, че преди дни ръководството на ДАНС и това на НЗОК са се срещнали и от ДАНС са поискали да получат достъп до регистрите с лични данни - здравните досиета на пациентите, документацията за партньорите на касата: болници, семейни лекари и аптеки. Шефката на НЗОК Румяна Тодорова е сезирала Комисията за защита на личните данни с питане дали е редно да се предостави достъп до тези регистри, пише изданието.

1031 населени места са без доктор, информира "Дума" от първа страница, като се позовава на НЗОК. В 812 населени места няма зъболекарски практики. Здравната каса отпуска специално пари за стимулиране на медиците, които отиват на село, пише вестникът.

Назрява скандал във връзка със здравното обслужване на туристите от ЕС, който може да доведе до санкция от ЕК, казва през "Труд" директорът на РЦЗ във Варна д-р Веселин Балкански.

Според него на тези туристи няма да се възстановяват разходите за медицински грижи у нас, защото лекарите, които обслужват курортите, не сключват договори с НЗОК и сумите се поемат от пациентите, без да им се връщат след това.

По изчисления на "Телеграф" българите са похарчили около 200 млн. лева по посрещането на Великден и са изгорили 40 та свещи.

Известният руски музикант Михаил Боярски ще има вила в новия луксозен комплекс "Orange County" на нашето Черноморие, пише "Дума". "Телеграф" посочва, че и много руски олигарси ще се сдобият със собственост там.

"Сгреших, че не описах българската любима на Ататюрк" е заглавието в "24 часа" на интервюто с Ипек Чалъшлар. Тя е авторка на биографичния роман "Латифе ханъм" - за жената, която е била омъжена за Ататюрк в продължение на две години. Премиерата на книгата в Пловдив е на 27 април. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 2 минути

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 4 минути

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 14 минути

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 29 минути

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 41 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 57 минути

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 59 минути

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 3 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 3 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 3 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове