"Стандарт": Темида се разсъни
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
7

Темида се разсъни, коментира "Стандарт". Изненадващо за всички Софийският градски съд направи двоен удар.

В рамките на 48 часа осъдителни присъди получиха бившата началничка на Националната агенция за приходите Мария Мургина - 4 г., и бившият шеф на "Кремиковци" и ЦСКА Александър Томов.

Присъдите срещу тях се издават в момент, когато писането на поредния европейски доклад за България е стигнало до кулминацията си. Едно от железните условия за влизането ни в Шенген е наличието на работеща съдебна система, а напоследък българската магистратура се тресе от непрекъснати корупционни скандали и не дава никакви признаци на държавност.

Заедно с това изпълнителната власт е под тежък обстрел с компромати за митниците, които неминуемо ще попаднат в доклада на Брюксел.

Разбираемо, правителството се нуждаеше от измиване на очите в последния момент и на помощ се притече съдът. Бързото постановяване на присъдите, и то с относително тежки наказания, предизвика коментари, че е възможно те да са предназначени за предстоящия мониторинг и да са във връзка с обвързването на мониторинга с влизането ни в Шенген.

2:0 за Темида по знаковите дела, е озаглавен коментарът в "Монитор". Време е вече всички да разберат, че когато се опре до съд, решенията на черните тоги олицетворяват наистина справедливостта, а не нечии финансови интереси.

Тепърва пред сляпата богиня на правосъдието у нас ще застават и други видни държавници и висши чиновници, които години наред са бъркали в кацата с мед.

Техните наказания не бива да бъдат по-малко строги, за да може най-накрая обществото ни и европейските ни партньори да видят, че страната ни е започнала да се бори с мафията и корупцията по високите етажи.

Предстои ни да видим как върволица от бивши държавници ще се изреди първо през прокуратурата, а след това и през съдебните зали.

Обмислям сериозно да се оттегля от "Подкрепа", съвестта ми надделява над дълга, казва в интервю за "24 часа" дългогодишният синдикален лидер Константин Тренчев.

В началото на февруари предстои конгрес на КТ "Подкрепа".

"Аз съм от 22 години в този водовъртеж и силите ми не са неизчерпаеми.

Политическата среда, в която съм принуден да работя, е твърде далече от нормалните човешки отношения.

Познавам повечето играчи на сцената, знам всеки откъде е изпълзял. Това съобщество в никакъв случай не може да се нарече елит", посочва Тренчев.

Наливаме 400 млн. срещу безработицата, отбелязва в интервю за "Стандарт" социалният министър Тотю Младенов. Тези пари ще бъдат изразходвани през тази година за подпомагане на пазара на труда - за обучение, преквалификация, субсидирана заетост.

Министърът споделя мнението, че определен процент на движение на работна ръка между отделни фирми е здравословен. Във всяка пазарна икономика, когато фалира една компания, на нейно място идва друга, защото се отваря пазарна ниша.

Така освободените работници може да преминат на по-добри позиции в по-високо производителни фирми. Ще има нови предприятия в България, ще се разкрият нови работни места, отбелязва Младенов.

Налице е голям инвестиционен интерес от края на миналата година. Той расте с увеличаване на усвояването на средствата по еврофондовете.

Скандалът с т.нар. СРС няма нищо общо с политическото говорене и точно затова просто недоумявам защо му беше придадено такова голямо значение, казва в интервю за "Монитор" лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Нещата бяха истеризирани до крайност. Явно тези задкулисни играчи губят нерви. И това са хората, чиито интереси са засегнати.

Пледирам към компетентните органи да действат много бързо, да санкционира тези, които изнасят незаконна информация, които я манипулират и огласяват.

След вота на доверие ще се върне нормалният дебат за обществото. Ще се получи пренасищане от тези скандални теми и ще се върне политиката към нормалните неща", смята Сидеров.

За мен най-важното и с най-дългосрочни последствия е обстоятелството, че беше разклатен фундаментът, на който се крепи подкрепата за всяко едно управление - доверието; доверие, основано на истина, законност, поемане на отговорност.

Така социологът Боряна Димитрова, управляващ партньор в "Алфа рисърч", коментира в "Дневник" "Тановгейт", огласените записи на премиера Борисов, вота на доверие за правителството.

Според нея едва ли е случайно, че гражданските инициативи по темата са изцяло в интернет пространството. Видимото спокойствие и лекота, с която преминаха управляващите през настоящото изпитание, крие под повърхността си нови форми на протест.

В този смисъл картината на обществените реакции не е толкова безнадеждно апатична, колкото изглежда на пръв поглед. Димитрова прогнозира, че е възможно на базата на вота на доверие, който получи в парламента, ГЕРБ да втвърди партийната реторика, за да удържи достатъчно подкрепа до изборите.

Не е изключено дори да я постигне, но така ще продължи да губи модернизационно и граждански ориентирана част от обществото.

Въпросът има ли и колко бивши сътрудници на ДС продължават да бъдат скрити става все по-актуален, коментира "Сега".

Истината е, че самият закон позволява прикриване на хора, свързани с бившите служби. Не подлежат на публикуване данни за лице, което е починало или е изразило писмено готовност да дава или е давало информация единствено до навършване на 18-годишна възраст.

При друга хипотеза законът дава право да се прави предварителна проверка за съпричастност с ДС на хора, които ще заемат публична длъжност. И ако някой се окаже агент, това се съобщава само на този, който е поискал проверката. Ако в тридневен срок лицето агент се откаже и оттегли кандидатурата си, името му също не се обявява.

По общо признание, включително и на Комисията по досиетата, няма никакъв начин службите да бъдат проверени ефективно, ако са скрили или искат да скрият някого.

За да приключи с проблема ДС, ГЕРБ трябва да промени закона, наследен от тройната коалиция. Тогава ще стане ясно дали ДС е враг или приятел на тази власт.

"Сега" коментира лицемерната позиция на властта по въпроса дали да се забрани или не пушенето на обществени места. Според автора управляващите демонстрират двоен стандарт.

От една страна, здравният министър Стефан Константинов зове за тотална забрана, премиерът Бойко Борисов разправя как според него не бива да се пуши, а от друга, решенията им са в обратната посока и са продиктувани не от мисъл за здравето на населението, а от мисъл за здравето на едрия бизнес.

Ако съдим по действията, а не по приказките, ГЕРБ изобщо не желае да забрани пушенето на обществени места.

Тоталната забрана за пушене на закрити места трябваше по закон да влезе в сила през 2010 г. ГЕРБ обаче я отмени. 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
- Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена? - Не, първо ще си почина малко...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 1 минута

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 43 минути

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 3 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 3 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 3 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 4 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 4 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 5 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 5 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 5 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 6 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 6 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 7 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 7 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 8 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 8 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”