"Стандарт": Българин в мисията "Марс 500" през 2025 г.
"Стандарт": Българин в мисията "Марс 500" през 2025 г.   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
7

Ще има българин, който ще участва в мисията "Марс 500" в 2025 година, съобщава "Стандарт", позовавайки се на третият български космонавт полк. Красимир Стоянов.

Нашата космическа оранжерия, която летя на "МИР" ще намери място и в провеждането на мегаексперимента до червената планета, смята българският космонавт.

Десетгодишният проект е под ръководството на Таня Иванова и е за отглеждане на земни растения в условията на безтегловност, от които се нуждаят космонавтите.

Това припомни проф.д.т.н.инж.Гаро Мардиросян, научен секретар на БАН - институт за космически и слънчево-земни изследвания, пише вестникът.

Радиоактивните части от Япония достигнаха до България, алармира "Стандарт". Съдържанието на опасния йод-131 във въздуха на София е нараснал осем пъти през миналата седмица. Появили са се и радиоактивен цезий-134 и цезий-137.

Това показват данните, публикувани от неделя на Института по радиобиология и радиационна защита, уточнява изданието.

Под заглавие "Гражданското общество - активно безучастие" "Дневник" цитира статистика на институт "Отворено общество". Според него активността на хората в организации и доброволни дейности е много слаба.

Обикновено българите се дистанцират от ангажиране с обществени проблеми и не вярват, че неправителствените организации могат да им съдействат.

Гражданите имат ниско доверие в институциите - държавни или неправителствени. Социалните връзки между хората са слаби и неустойчиви, което поражда апатичност, са изводите от доклада.

"Труд" цитира под глава коментар на посланика на САЩ Джеймс Уорлик: В България има две правосъдни системи - едната е за богатите с власт - те остават над закона и се разхождат на свобода, другата - за обикновените граждани.

Рецептата според дипломата е МВР да започне да събира годни доказателства, прокуратурата да е ефективна, а съдът - честен.

С недоумение посрещаме позицията на Джеймс Уорлик, заявиха шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев. И в САЩ няма много присъди срещу големци, допълни зам. главният прокурор Валери Първанов, цитиран от изданието.

Масирани хайки срещу незаконната търговия лекарства започват инспектори от здравното министерство и от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), информира "Монитор".

Две трети от нарушенията при проверките на ИАЛ в аптеките през 2010 г. са за даване на лекарства с рецепта, без клиентът да е имал такава. От 228 наказателни постановления през миналата година 157 са били за отпускане на лекарствени продукти без рецепта, а наложените глоби са в размер на 600 000 лв.

Според Закона за лечебните средства в хуманната медицина санкциите за такова нарушение варират между 1000 и 3000 лева.

"Монитор" цитира тревожна статистика, според която през изминалите 50 години у нас са извършени между 5 и 6 млн. аборта. Това пряко влияе на демографската ситуация у нас. За тези 50 години България е загубила около 5-6 милиона деца.

Проблемът е изключително сериозен, пояснява изданието. Кризата отдавна е преминала към демографска катастрофа, тъй като броят на спрените бременности е почти равен на населението на страната, констатират от Дружеството по акушерство и Асоциацията по семейно планиране и сексуално здраве.

Компенсациите, които България получава за спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй", трябва да са обект на повече прозрачност и по-задълбочен контрол от европейските институции, пише "Класа".

Това предвижда приетият от Европейския парламент доклад за изразходването на европейските средства, отпуснати на България, Словакия и Литва, за извеждане от експлоатация на ядрени централи.

Докладчик е румънският евродепутат от Европейската народна партия Мариан Маринеску, според когото у нас твърде много от парите се харчат за нови енергийни проекти.

Тестовете за безопасността на АЕЦ "Козлодуй" вече започнаха, съобщава пред "Дневник" Сергей Цочев, председател на Агенцията за ядрено регулиране.

По думите му "Козлодуй" току-що завърши една огромна програма за модернизация за около 500 млн. евро, при което беше заменено много оборудване.

ГЕРБ са избрали най-скъпия път да вкарат България в Еврозоната, категорично заявява пред "Труд" бившият финансов министър Милен Велчев.

"Отрицателното в българската история на пакта "Евро+" е, че обществото и парламентът не знаеха нищо. А най-отрицателната страна на пакта "Евро +" е неговата цена - 360 млн. евро на първо време, което само по себе си не е малка сума. В перспектива, ако има нужда от подкрепа на страни членки, които са водили безотговорна политика, като Гърция, Ирландия и Португалия например, България ще трябва да гарантира с цели 17% от брутния си вътрешен продукт", пояснява Велчев.

По думите му страната ни ще плати като процент най-много от всички, защото другите активно са се пазарили, а България не.

"Правилната позиция на правителството на ГЕРБ сега е да застане изцяло против намесата в националните данъчни системи, и специално против намесата в определянето на преките данъци.

Грешките на това правителство ще имат негативен ефект върху живота ни с години, може би десетилетия напред", прогнозира Велчев.

"Пенсии и помощи се вдигат след заплатите", е заглавието над интервю в "24 часа" с Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика.

По думите му увеличението на минималната работна заплата трябва да стане още преди да почне договарянето на заплатите по браншове и отрасли, защото ще дръпне всички други възнаграждения нагоре.

Увеличението ще струва на бюджета към 3 млн. лв. на месец допълнително, но за сметка на това ще донесе 1,6-1,8 млн. лв. отгоре в бюджета месечно от осигуровки и данъци.

Затова настоявам да стане още от 1 юли, категоричен е Младенов.

 "Увеличението на пенсиите, за което мислим, ще е от евентуалното преизпълнение на приходите в държавния бюджет, не от общественото осигуряване. Затова е много важно да увеличим първо доходите от труд.

Така ще има и повече приходи от данъци и от осигуровки. Затова в следващите 3 месеца ще направим всичко възможно да вдигнем заплатите и няколко месеца след това ще вдигнем пенсиите, детските и социалните помощи", отбелязва министърът.

Минималната работна заплата да отпадне и вместо нея у нас да бъде въведено заплащане на час. Тази идея за промяна в Кодекса на труда обсъждат управляващите, уточнява "Телеграф".

По думите на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова трябва да се спре да се говори за минимално възнаграждение, а да се мисли за минимална ставка на час, както е в някои европейски страни.

Без оцветители, избелители и консерванти ще бъде хлябът по новия утвърден стандарт "България". Трайността му обаче ще е само 48 часа, отбелязва "Труд".

Очакванията на земеделския министър Мирослав Найденов са, че първите партиди хляб по утвърдения стандарт ще се появят в магазините по Великден. Той ще се разпознава по логото, с което ще бъдат маркирани самуните.

Президентът Георги Първанов е излъгал в понеделник, че е разбрал за изпращането на фрегатата "Дръзки" към бреговете на Либия от медиите, пише "Монитор", като се позовава на министъра на отбраната Аню Ангелов.

По думите му Първанов е научил за плановете на военното министерство да се включим в оръжейно ембарго над джамахирията посредством фрегатата, още преди идеята да бъде лансирана пред Министерския съвет.

От МО уточниха, че въпросът е дискутиран в Съвета по отбрана, където винаги присъства и човек от администрацията на президента. Освен това военните кораби се изпращат за мисии само с подпис на държавния глава.

В понеделник Първанов се оплака пред Би Ти Ви, че това не бил първият случай, когато го пренебрегвали, и че и той трябвало да участва в обсъжданията за военните ангажименти на България, припомня изданието.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 6 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 44 минути

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 55 минути

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък