Собствениците на "Труд" и "24 часа" в скандал за пари
Любомир Павлов (л) и Огнян Донев   
Източник: Петко Налбантов / БГНЕС
10
Сс ствениците на най-голямата вестникарска група в България, която притежава вестниците "Труд", "24 часа", "168 часа" и др., са в остър конфликт, съобщи на сайта си седмичникът "Капитал" (capital.bg).

От документи, публикувани в Търговския регистър, в "Капитал" разбрали, че 83% от "Медийна група България холдинг" са били тайно прехвърлени на името на Огнян Донев и Любомир Павлов. До този момент двамата са имали общо 47% от собствеността.

Сделката е станала без знанието на другия партньор

- регистрираната в Австрия фирма "БГ Приватинвест" ГмбХ, която доскоро държеше 53% от пресгрупата.

Научавайки за извършената продажба, представителят на фирмата Христо Грозев е поискал на следващия ден да се блокират всякакви вписвания по фирмената партида на пресгрупата до изясняване на обстоятелствата.

Днес Грозев заяви в интервю за ТВ7 (tv7.bg), че това е "класически случай на т. нар. "рейдърство" - корпоративно превземане. В понеделник "БГ Приватинвест" ГмбХ са се оказали само с 9% от собствеността на прессгрупата.

Христо Грозев призна, че от месеци е назрявал конфликт между собствениците и че неговата компания е имала все по-малък достъп до текущите дела на фирмата.

След два дни мълчание в късния следобед днес

Донев и Павлов заявиха, че няма скандал, както и промяна в собствеността.

"Има съдружници, неуспели да си осигурят необходимото финансиране за заявения от тях дял. Затова трябва да се задоволят с полагащото им се.

Променено е съотношението в дяловете на съдружниците според финансовото им участие в сделката съгласно предварителните споразумения, подписани от съдружниците.

Покупката на "Труд" и "24 часа" е финансова сделка, в която ние изпълнихме нашите ангажименти на инвеститори", се казва в официалната позиция на "МГ България Холдинг.

"Чувстваме се заблудени от г-н Христо Грозев, който с медийни изяви необяснимо защо се опитва да оправдае липсата на финансов ресурс.

Категорично заявяваме, че редакционната свобода в двата най-авторитетни български вестника няма нужда от "ръчна спирачка", независимо дали я държи "австрийска" или друга ръка.

Редакционната свобода освен това е нещо различно от мениджмънта на Медийна група България. Ние гарантираме, че "Труд" и "24 часа" остават независими и определянето на тяхната редакционна политика е право и задължение на главните редактори и журналистите.

Още веднъж - що се отнася до г-н Христо Грозев, можем да заявим само, че той опитва да компенсира липсата на правни и финансови аргументи с опити за манипулация на общественото мнение", завършва съобщението, подписано от съдружниците Огнян Донев, който е и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), и Любомир Павлов.

Христо Грозев каза по-рано днес, че при продажбата, тяхната фирма е поела дългосрочен ангажимент към ВАЦ, че ще поддържа контрола върху редакционната свобода.

Според него, другият собственик на "БГ Приватинвест" ГмбХ, Карл Хабсбург-Лотринген не би влязъл в сделката, ако дори е имало и намек, че те ще бъдат само финансови инвеститори в тази прессгрупа.

"Сезирали сме абсолютно всички инстанции в България",

съобщи още Христо Грозев в предаването "Бодилник".

"От справка в партидата на "Медийна група България холдинг" в Търговския регистър виждаме, че в края на миналата седмица са правени шест различни искания за промени в дружествената регистрация. Повечето от тях са отклонение от нормалните търговски практики", коментира "Капитал".

В един и същи ден "БГ Принтмедия" (представлявано от Любомир Павлов) продава на Огнян Донев и след това веднага Огнян Донев продава обратно на Любомир Павлов част от прехвърления дял, вместо да стане в една стъпка.

Според публикацията в "Капитал" така се заобикаля забраната за договаряне сам със себе си по чл. 38 от Закона за задълженията и договорите.

"БГ Принтмедия" уж е представлявано от Любомир Павлов и Христо Грозев, обаче нотариалната заверка е само на Любомир Павлов и Огнян Донев.

Както е известно, след като се изтегли от България, германската медийна група ВАЦ продаде "24 часа" и "Труд" и цялата си друга собственост на консорциум, в който участват български, австрийски и германски инвеститори. Водещ инвеститор с 53% от акциите беше австрийското дружество "БГ Приватинвест" ГмбХ, собственост на три физически лица - австриеца Карл Хабсбург, германеца Даниел Руц и българина Христо Грозев.

Останалите 47% бяха собственост на Любомир Павлов, който при подписването на сделката обяви, че предстои да прехвърли част от своя дял на партньора си Огнян Донев, мажоритарен собственик на "Софарма".

Справка, направена от "Капитал" в австрийския търговски регистър, показала, че германецът Даниел Руц е излязъл от "БГ Приватинвест" и в момента Хабсбург и Грозев имат по 50 процента.

Проверка на mediapool.bg пък показала, че

цялата пресгрупа, включително и печатната база, са заложени срещу кредит от "Уникредит Булбанк" за 25 милиона евро.

Това ставало ясно от вписания в Търговския регистър особен залог върху изданията с дата 29 март 2011 г.

Христо Грозев заявил пред mediapool.bg, че не знае нито за залога, нито за прехвърлянето на дяловете от Търговския регистър, не знае с чий подпис е станало това и какви са причините.

"Това, което виждаме е, че в един момент между 23 и 25 март се прекратява предсрочно един договор за заем с дружеството, на което аз съм съуправител (БГ Приватинвест" ГмБХ), който кредит трябва да има като обезпечение дяловете в "Медиа холдинг България". Изведнъж този договор за заем се заменя с нов договор за заем, който е отпуснат към самия "Медия холдинг България", обяснява разминаването Грозев.

По думите му има две "непонятни следствия". Първото е "какво се случва със заема от "БГ Приватинвест" към банката, защото единствената възможност той да се върне е погасяване с новополучения заем от дъщерното предприятие "Медия холдинг България".

Второто притеснение на Грозев е, че отпадането на първия заем с "БГ Приватинвест" е позволило да стане тази продажба на 83%."За нас е непонятно как банката е участвала в това нещо", добавя пред mediapool.bg представителят на австрийците в България.

Според непотвърдена официално информация на сайта bivol.bg, представляваната от Христо Грозев фирма се канела

да продаде своите дялове в пресгрупата на собствениците на "Винпром Пещера".

Но Грозев заявил, че никога не е имал такива планове и в тези твърдения няма "нищо вярно" и опровергал слуховете, че австрийските собственици са планирали продажба на своите дялове от "Медийна група България холдинг".
Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 3 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 6 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 7 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 7 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 8 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 8 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 9 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 9 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 9 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 9 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове