1

Новината, че "Скорпиънс" (The-Scorpions.com) ще сложат край на над 40-годишната си кариера след турнето за новия си албум Sting in the Tail предизвика най-вече саркастични препратки към "Кис", които продължават редовно да си правят турнета, десет години след "прощалното" от 2000 г.

От друга страна, немците нямат навика да са несериозни и пред "Ролинг стоун" лидерът и основател на бандата Рудолф Шенкер не дава знак, че планът може да бъде променян в движение.

Но пък намеква, че и България вероятно ще е част от прощалния рок купон*.

- Защо бандата ще се раздели след това турне?

- Всеки може да брои. Тази година ще навърша 62. Това е само една от причините. Основната става ясна, като слушаш албума - той е есенцията на звука от 80-те. Нашият мениджър каза: "Пичове, това ще е идеалният начин да приключите кариерата си. Още сте здрави, можете да скачате по сцената, във форма сте, а въобще не знаете как ще е след две-три години." И ние отначало се шегувахме, но после се замислихме и осъзнахме, че е прав. Сега е моментът да завършим кариерата на "Скорпиънс" по силен начин.

- Знаехте ли, че ще ви е последен албум, когато го записвахте?

- Не. Взехме решението едва след като чухме колко яко се е получил. Например първата песен - Raised on Rock. Ние всички сме израснали с тази музика. После дойдоха "Ролинг стоунс" и аз си казах: "Точно това искам да направя. Да събера няколко приятели, да обикалям света и да правя музика." Оттам нататък животът ми стана рок. Затова и имаме всички тези песни в албума - Raised on Rock, Rock Zone, Spirit of Rock, Let's Rock. Ние сме петима приятели, които обикалят света, а сме от Германия - никой не очакваше оттук да се пръкне голяма рок банда. И затова беше важно да завършим с добър албум и да жилим здраво! Известни сме с това, че сме добра концертна група. Не може да излезем и да куцукаме.

- Всъщност в припева на Raised on Rock Клаус Майне пее "My heart was a rolling stone" и - хей, това е името на списанието ни!

- Ами ето, виждаш ли - това стига и до вас. Аз и брат ми [Микаел Шенкер от UFO] например имаме своя серия китари от Dean и веднъж фенове ни казаха: "Сега като имате тези суперкитари, защо не запишете албум?" И с него сме доста близо до това да направим албума - трябват ни само няколко месеца, - но решихме да го отложим за след края на турнето на "Скорпиънс". Клаус вече ни каза, че ще се радва да гостува в него. Матиас [Ябс] има работилница за китари в Мюнхен и продава своя собствена серия инструменти и усилватели. Джеймс Котак пък има своя собствена банда на име Kottak, където той пее, а жена му свири на барабани. А тя е сестра на Tоми Лий от Mötley Crüe. Така че ако всичко стане както трябва, всеки от нас ще продължи да си бъде един търкалящ се камък сам по себе си.

- Добре, а какво да очакваме от новия албум? Тотален рок като Blackout или нещо като Humanity: Hour I?

- С Humanity: Hour I искахме да кажем всичко за човечеството и опасностите, пред които е изправен светът, и го направихме. Сега единственият път за излизане от дълбоките лайна е да си позитивен, да накараш хората да се забавляват, за да преодолеят всичко. Има само една-две сериозни песни. Едната е The Good Die Young, която е за войната в Близкия изток. Тук гостува Таря [Турунен]. Другата е SLY, която е за децата, родени през 1985 г. при бейбибума във Франция, чиито роднини са ги кръстили Sly - абревиатура от Still Loving You. Посланието на останалите е - нека да си направим един купон навсякъде по света, защото това е последното турне на "Скорпиънс".

- Планът е прощалното ви турне да приключи през 2012 г. - нещо общо с предсказанията на маите?

- Ха-ха. Аз точно това си мислех, беше в главата ми, ама не го казвах на никого и после съвсем забравих. Знаеш ли, постоянно ме питат какво ще правя, след като бандата се разпадне, а аз отговарям: "След 2012 г. може и светът да не съществува."

- Значи да се надяваме и една българска дата да се промъкне в турнето ви, преди светът да свърши.

- Определено ще има българска дата на турнето ни*. Казвам го, защото много ни харесва да свирим при вас. Концертите се получиха много добре. Имаме страхотни спомени. Единственото, което мога да ви кажа, е: "Благодаря, че подкрепяте "Скорпиънс" от толкова години!"

- В предишния си брой включихме материал за чужденци, които свирят в български групи. Един от тях е германец [китаристът на "Остава" Александър Марбург] и тук най-много му липсва немското чувство за хумор. Би ли ни разказал един готин немски виц?

- Защо не. Аз обаче съм доста зле в разказването на вицове. Германският хумор е нищо в сравнение с английския, например. Но щом искате германски виц, ето ви един: "Токио хотел" (TokioHotel.com). Знаете ли кое обаче не е виц, а наистина яка немска банда - "Рамщайн" (Rammstein.de). Веднъж ги гледах в Холандия, а до мен бяха Томи Айоми и Джими Пейдж. Бяха им увиснали ченетата по време на сета на "Рамщайн"**.

-----

* Вече е потвърдено, че групата ще има концерт у нас през октомври.

** "Рамщайн" също ще свирят в България. Те идват през юни за фестивала "София рокс"

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@