"Сега": В МВР назрява бунт заради присъдите на полицаи
"Сега": В МВР назрява бунт заради присъдите на полицаи   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

В МВР назрява бунт срещу тежките присъди за полицаи, пише на първа страница "Сега". Полицията се разбунтува срещу тежките осъдителни присъди на служители на МВР.

Гневът бе провокиран от решението на военните съдии да пратят в затвора за общо 82 г. петимата полицаи, обвинени за убийството на Ангел Димитров-Чората, както и от тригодишната ефективна присъда за Александър Александров от столичното Девето РПУ, осъден за насилие над свидетел.

Протестната декларация бе разпространена от синдикалната федерация в МВР, която при управлението на тройната коалиция организира безпрецедентни митинги на полицаите.

Необоснованите присъди демотивират състава и могат да доведат до непредвидими последици в ущърб на вътрешната сигурност, предупреждават синдикалистите.

След шест години протакане данъчни и митничари работят с обща система, съобщава "Сега". Данъчни и митничари от вчера могат да си обменян данни в реално време по интернет.

За успеха съобщи вицепремиерът Симеон Дянков и уточни, че това е трябвало да стане преди 6 г. Първоначалните му очаквания са, че промяната, за която според него досега не е имало политическа воля, ще вкара в хазната около 150-200 млн. лева, а ако митниците подобрят работата си - още 500 млн.

След свързването в обща система данъчни и митници ще могат да предотвратяват измамите.

Вестникът информира и за назначаването на бившия шеф на ГДБОП ген. Ваньо Танов за изпълнителен директор на агенция "Митници". Първите задачи пред него са прекратяване на контрабандните канали, спиране на злоупотребите с акцизи, пълна проверка на публикуваните в медиите информации.

Танов обясни, че е запознат с контрабандните канали и спряганите по медиите митничари с прякори ще бъдат отстранени.

Контрабандата не е само за милиард, коментира "Труд".

Пред ген. Танов стои тежка задача. Той ще трябва да реши проблема с контрабандата, който според финансовия министър Симеон Дянков изяждал 1,2 млрд. лева от държавния бюджет.

В действителност дупката в митниците е доста по-голяма, като надвишава 2,5 млрд. лева, показва проучване на вестника.

През юни председателят на Асоциацията на производителите и търговците на тютюневи изделия Емил Димитров, който сега е депутат от ГЕРБ, заяви, че 30% от пазара на цигари е контрабанда.

Проучвания показват, че пазарът на цигари у нас е 23 млрд. къса годишно. Ако вземем средна цена на кутия 2,50-2,60 лева излиза, че общата стойност е около 3 млрд. лева.

От крайната цена около 70% са мито, ДДС и акциз, така че в хазната трябва да влизат 2,1 млрд. лева.

Разсекретяват делото "Галерия", отбелязва "Труд".

Скандалното информационно дело "Галерия", свързано със следене на телефони на депутати и журналисти, да бъде разсекретено. Причината - повишен обществен интерес.

Решението на премиера Бойко Борисов бе разпространено вчера от Правителствената информационна служба след срещата му с новия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

Четири дами и един мъж в правосъдието, пише "Труд". Правосъдният министър Маргарита Попова представи на журналисти своите заместници, като ги нарече свое семейство.

Това са Жанета Петрова от Върховния административен съд, Даниела Машева, прокурор от Върховната касационна прокуратура, и Христо Ангелов, обвинител от Върховната административна прокуратура.

Попова запази досегашния главен секретар на правосъдието Ивелина Николова, която ще отговаря за работата на администрацията. Така екип от дами отново завзе правосъдието.

Махат братовчед на Станишев от транспорта, съобщава "Труд". Шефът на дирекция "Автомобилна инспекция" в Министерството на транспорта Тодор Станишев е освободен по разпореждане на новия транспортен министър Александър Цветков.

Официалният мотив за уволнението е "системно несправяне с работата".

Тодор Станишев е братовчед на бившия премиер Сергей Станишев и служителите в министерството заподозряха, че с уволнението му става дума за "лов на вещици".

Браво, щом Борисов е стена между министри и лобита, е озаглавено интервюто в "24 часа" с Владимир Каролев, координатор на икономическия екип на НДСВ. По думите му това правителство има шанс да бъде успешно.

Борисов е научил доста неща от царя - както той даде право на министрите да определят заместниците си, така прави и Бойко. И още: "От министри знам, че Бойко стои сега като стена - когато има натиск, защото и там има такива, дето се гласят за постове, та той стои зад министрите и не оставя те да са подложени на натиск.

И това е много похвално. Защото основният риск пред сегашните министри и заместниците им е това, че тепърва започва да излиза кой е спонсорирал и помагал на ГЕРБ."

Каролев предлага социолозите да декларират преди избори за кого работят и кой им плаща.

Борисов предизвиква Турция с Ден на Българския геноцид, пише "Сега". Премиерът Бойко Борисов убедено подкрепи идеята на "Атака" за Ден на геноцида над българите в Османската империя, стана ясно от негово интервю за сайта Koritarov online.

Борисов уточнява, че изразява лична позиция и че въпросът ще се реши от ГЕРБ и "Атака".

Проф. Андрей Пантев от Коалиция за България нарече идеята умопомрачителна. По подобен начин реагира и Веселин Методиев от Синята коалиция.

Тест от две части ще има за гимназиите, обяснява в интервю за "Труд" Йорданка Фандъкова, министър на образованието, младежта и науката. По думите й изпитът за елитните гимназии ще обединява познатия сега тест за прием след 7-и клас и теста за външното оценяване.

Или изпитът ще бъде един в две части - първата ще е общият тест (за миниматурата), а втората - тест за прием в гимназия.

Фандъкова посочва, че има готовност за промяна във висшето образование и науката.

Първият законопроект, който ще бъде внесен в Народното събрание, ще е този за научните степени и звания. Основното в него е, че ще дава възможност за бързо израстване на младите.

1,5 млрд. лева от приватизационни сделки трябва да събира правителството, отбелязва "Класа". Това стана ясно на първото заседание на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към парламента.

Нейният председател Мартин Димитров обясни, че Агенцията за следприватизационен контрол е спечелила дела за над 300 млн. лева. За други 800 млн. в момента се водят съдебни битки на различни инстанции.

Предстои да се заведат дела за още 400 млн. лева, каза Димитров. Според него е възможно част от парите да влязат в бюджета още тази година.

Белият бизнес да е с по-ниски осигуровки, предлага в интервю за "Труд" Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Той посочва, че в КРИБ подготвят среща с икономическия екип на правителството. Едно от исканията им ще бъде да се полага по-гъвкав, почасов труд, да се разширят възможностите за извънреден труд.

Изобщо регламентът на пазара на труда да се нагоди към силно непредвидимата среда, свързана с получаването на поръчки от бизнеса и сроковете за изпълнението им.

Друга мярка, която предлага КРИБ, е свързана с финансовите стимули за бизнеса, от които най-сериозният и обсъждан инструмент е намаляването на осигуровките.

От КРИБ лансират идеята работодателите, които плащат осигуровки върху действителната заплата, а не върху минималните прагове, да бъдат поощрени. Става дума за фирми, които са в най-бялата част на икономиката.

Ако правителството успее да стабилизира бюджета, няма нужда от МВФ, смята Георги Ангелов - старши икономист в Институт "Отворено общество".

В интервю за "Новинар" той посочва, че първи приоритет на правителството е да затегне бюджетната дисциплина както в министерствата, така и в държавните компании.

Важното е да се харчи не повече, отколкото са приходите. На второ място е облекчаването на пазара на труда чрез колкото се може по-голямо и по-бързо намаляване на осигуровките.

Ако сами се справим с бюджетните проблеми, доверието към страната ни ще е по-високо, тъй като ще покажем, че сами можем да си решаваме проблемите и нямаме нужда от външен натиск.

Ще обявим за нищожна сделката с еърбъсите, казва в интервю за "Монитор" министърът на транспорта Александър Цветков. Той е категоричен, че сделката за двата нови правителствени самолета ще бъде прекратена, тъй като в бюджета на държавата няма пари за плащане на лизинговите вноски.

Такива средства няма нито в министерството на транспорта, нито на финансите. Досега платените 14 млн. лева не са загубени според министъра.

Държавата ще заведе иск за обявяване за нищожна сделката за доставка на правителствените самолети. След това ще търсим начин да си възстановим и тези пари. Ще оспорваме сделката и поради факта, че самолетите не отговарят на техническите характеристики, записани в договора.

Брюксел няма да ни пусне парите, само защото правителството е ново, предупреждава от страниците на "Сега" регионалният министър Росен Плевнелиев.

Той заявява, че трябва да се промени начинът, по който се работи с ЕС.

Според него досега нещата са били по-скоро формални, работело се е от среща до среща.

"Говорим си, че трябва да тръгнат магистралите. Но как да тръгнат, като тук архивите се разхвърлят по коридорите. Забележете само колко е удобно оригиналните документи да се търкалят из всички кабинети. Каква отговорност може да искате от някого.

А чиновниците от ЕК са скъпо платени бюрократи, които няма да пуснат парите за България заради сините ни очи или за това, че има ново правителство. Те вече не дават кредит на доверие, омръзнало им е от приказки."

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почина тригодишното дете, ранено на Гергьовден

Почина тригодишното дете, ранено на Гергьовден

България Преди 7 минути

Тежката катастрофа стана в Добрич

<p>Какво говори за вас любимата ви храна</p>

Какво говори за вас любимата ви храна

Любопитно Преди 14 минути

Вижте какво казват експертите

Реджеп Ердоган

Ердоган обяви края на ковид-локдауна в Турция

Теми в развитие Преди 38 минути

Ердоган: Намерението ни е до края на май да продължим да действаме предпазливо

Кевин Спейси може да се спаси от дело за сексуално посегателство

Кевин Спейси може да се спаси от дело за сексуално посегателство

Свят Преди 56 минути

Мъжът, който го е обвинил, отказва да бъде огласено името му

Детските ясли - къде има най-много места и къде най-малко

Детските ясли - къде има най-много места и къде най-малко

България Преди 1 час

С 3,5% намаляват местата през 2020 г.

НАП

ВАС пита съда в Люксембург за изтеклите лични данни

България Преди 2 часа

Приходната агенция беше осъдена и трябва да плати 500 лева обезщетение

Автомагистрала "Хемус"

Антикорупционният фонд иска от Сметната палата проектодоклада за одит на „Автомагистрали“

България Преди 2 часа

Редица медийни публикации твърдят за злоупотреби от страна на дружеството

<p>Популярните храни, които разрушават тялото ви</p>

Популярните храни, които разрушават тялото ви

Любопитно Преди 3 часа

Kато цяло няма проблем да консумирате всички храни в умерени количества, но има такива, които колкото по-дълго и по-често консумирате, толкова по-голяма е вероятността да изпитате негативни ефекти за здравето си

Коронавирусът: Ситуацията по света през последната седмица

Коронавирусът: Ситуацията по света през последната седмица

Теми в развитие Преди 3 часа

СЗО заяви, че в глобален план се наблюдава плато на заразяванията и смъртните случаи от КОВИД-19

Идентифицираха нов вид динозавър - благ и общителен

Идентифицираха нов вид динозавър - благ и общителен

Любопитно Преди 3 часа

Става дума за вида Tlatolophus galorum

.

Ректори искат отваряне на университетите

България Преди 4 часа

Те получиха подкрепа от МОН това да се случи

Един от прототипите на Starship

SpaceX представи плана за орбиталния полет на Starship

Технологии Преди 4 часа

Неофициална цел е той да се реализира през юли т.г.

Стоилов: Промени в Конституцията предлагат хора, които не могат да се справят с управлението

Стоилов: Промени в Конституцията предлагат хора, които не могат да се справят с управлението

България Преди 4 часа

Според министъра има опасност да попаднем в период на конституционна инфлация

Откраднаха кутия с дарения за дете с аутизъм

Откраднаха кутия с дарения за дете с аутизъм

България Преди 5 часа

Тя е била поставена във фризьорски салон, откъдето са откраднати и скъпи предмети

На метри от финала Денислава и Даниел напуснаха „Един за друг“

На метри от финала Денислава и Даниел напуснаха „Един за друг“

Любопитно Преди 5 часа

Съдбоносно изпитание определи кои четири двойки са финалисти