"Сега": В МВР назрява бунт заради присъдите на полицаи
"Сега": В МВР назрява бунт заради присъдите на полицаи   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

В МВР назрява бунт срещу тежките присъди за полицаи, пише на първа страница "Сега". Полицията се разбунтува срещу тежките осъдителни присъди на служители на МВР.

Гневът бе провокиран от решението на военните съдии да пратят в затвора за общо 82 г. петимата полицаи, обвинени за убийството на Ангел Димитров-Чората, както и от тригодишната ефективна присъда за Александър Александров от столичното Девето РПУ, осъден за насилие над свидетел.

Протестната декларация бе разпространена от синдикалната федерация в МВР, която при управлението на тройната коалиция организира безпрецедентни митинги на полицаите.

Необоснованите присъди демотивират състава и могат да доведат до непредвидими последици в ущърб на вътрешната сигурност, предупреждават синдикалистите.

След шест години протакане данъчни и митничари работят с обща система, съобщава "Сега". Данъчни и митничари от вчера могат да си обменян данни в реално време по интернет.

За успеха съобщи вицепремиерът Симеон Дянков и уточни, че това е трябвало да стане преди 6 г. Първоначалните му очаквания са, че промяната, за която според него досега не е имало политическа воля, ще вкара в хазната около 150-200 млн. лева, а ако митниците подобрят работата си - още 500 млн.

След свързването в обща система данъчни и митници ще могат да предотвратяват измамите.

Вестникът информира и за назначаването на бившия шеф на ГДБОП ген. Ваньо Танов за изпълнителен директор на агенция "Митници". Първите задачи пред него са прекратяване на контрабандните канали, спиране на злоупотребите с акцизи, пълна проверка на публикуваните в медиите информации.

Танов обясни, че е запознат с контрабандните канали и спряганите по медиите митничари с прякори ще бъдат отстранени.

Контрабандата не е само за милиард, коментира "Труд".

Пред ген. Танов стои тежка задача. Той ще трябва да реши проблема с контрабандата, който според финансовия министър Симеон Дянков изяждал 1,2 млрд. лева от държавния бюджет.

В действителност дупката в митниците е доста по-голяма, като надвишава 2,5 млрд. лева, показва проучване на вестника.

През юни председателят на Асоциацията на производителите и търговците на тютюневи изделия Емил Димитров, който сега е депутат от ГЕРБ, заяви, че 30% от пазара на цигари е контрабанда.

Проучвания показват, че пазарът на цигари у нас е 23 млрд. къса годишно. Ако вземем средна цена на кутия 2,50-2,60 лева излиза, че общата стойност е около 3 млрд. лева.

От крайната цена около 70% са мито, ДДС и акциз, така че в хазната трябва да влизат 2,1 млрд. лева.

Разсекретяват делото "Галерия", отбелязва "Труд".

Скандалното информационно дело "Галерия", свързано със следене на телефони на депутати и журналисти, да бъде разсекретено. Причината - повишен обществен интерес.

Решението на премиера Бойко Борисов бе разпространено вчера от Правителствената информационна служба след срещата му с новия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

Четири дами и един мъж в правосъдието, пише "Труд". Правосъдният министър Маргарита Попова представи на журналисти своите заместници, като ги нарече свое семейство.

Това са Жанета Петрова от Върховния административен съд, Даниела Машева, прокурор от Върховната касационна прокуратура, и Христо Ангелов, обвинител от Върховната административна прокуратура.

Попова запази досегашния главен секретар на правосъдието Ивелина Николова, която ще отговаря за работата на администрацията. Така екип от дами отново завзе правосъдието.

Махат братовчед на Станишев от транспорта, съобщава "Труд". Шефът на дирекция "Автомобилна инспекция" в Министерството на транспорта Тодор Станишев е освободен по разпореждане на новия транспортен министър Александър Цветков.

Официалният мотив за уволнението е "системно несправяне с работата".

Тодор Станишев е братовчед на бившия премиер Сергей Станишев и служителите в министерството заподозряха, че с уволнението му става дума за "лов на вещици".

Браво, щом Борисов е стена между министри и лобита, е озаглавено интервюто в "24 часа" с Владимир Каролев, координатор на икономическия екип на НДСВ. По думите му това правителство има шанс да бъде успешно.

Борисов е научил доста неща от царя - както той даде право на министрите да определят заместниците си, така прави и Бойко. И още: "От министри знам, че Бойко стои сега като стена - когато има натиск, защото и там има такива, дето се гласят за постове, та той стои зад министрите и не оставя те да са подложени на натиск.

И това е много похвално. Защото основният риск пред сегашните министри и заместниците им е това, че тепърва започва да излиза кой е спонсорирал и помагал на ГЕРБ."

Каролев предлага социолозите да декларират преди избори за кого работят и кой им плаща.

Борисов предизвиква Турция с Ден на Българския геноцид, пише "Сега". Премиерът Бойко Борисов убедено подкрепи идеята на "Атака" за Ден на геноцида над българите в Османската империя, стана ясно от негово интервю за сайта Koritarov online.

Борисов уточнява, че изразява лична позиция и че въпросът ще се реши от ГЕРБ и "Атака".

Проф. Андрей Пантев от Коалиция за България нарече идеята умопомрачителна. По подобен начин реагира и Веселин Методиев от Синята коалиция.

Тест от две части ще има за гимназиите, обяснява в интервю за "Труд" Йорданка Фандъкова, министър на образованието, младежта и науката. По думите й изпитът за елитните гимназии ще обединява познатия сега тест за прием след 7-и клас и теста за външното оценяване.

Или изпитът ще бъде един в две части - първата ще е общият тест (за миниматурата), а втората - тест за прием в гимназия.

Фандъкова посочва, че има готовност за промяна във висшето образование и науката.

Първият законопроект, който ще бъде внесен в Народното събрание, ще е този за научните степени и звания. Основното в него е, че ще дава възможност за бързо израстване на младите.

1,5 млрд. лева от приватизационни сделки трябва да събира правителството, отбелязва "Класа". Това стана ясно на първото заседание на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към парламента.

Нейният председател Мартин Димитров обясни, че Агенцията за следприватизационен контрол е спечелила дела за над 300 млн. лева. За други 800 млн. в момента се водят съдебни битки на различни инстанции.

Предстои да се заведат дела за още 400 млн. лева, каза Димитров. Според него е възможно част от парите да влязат в бюджета още тази година.

Белият бизнес да е с по-ниски осигуровки, предлага в интервю за "Труд" Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Той посочва, че в КРИБ подготвят среща с икономическия екип на правителството. Едно от исканията им ще бъде да се полага по-гъвкав, почасов труд, да се разширят възможностите за извънреден труд.

Изобщо регламентът на пазара на труда да се нагоди към силно непредвидимата среда, свързана с получаването на поръчки от бизнеса и сроковете за изпълнението им.

Друга мярка, която предлага КРИБ, е свързана с финансовите стимули за бизнеса, от които най-сериозният и обсъждан инструмент е намаляването на осигуровките.

От КРИБ лансират идеята работодателите, които плащат осигуровки върху действителната заплата, а не върху минималните прагове, да бъдат поощрени. Става дума за фирми, които са в най-бялата част на икономиката.

Ако правителството успее да стабилизира бюджета, няма нужда от МВФ, смята Георги Ангелов - старши икономист в Институт "Отворено общество".

В интервю за "Новинар" той посочва, че първи приоритет на правителството е да затегне бюджетната дисциплина както в министерствата, така и в държавните компании.

Важното е да се харчи не повече, отколкото са приходите. На второ място е облекчаването на пазара на труда чрез колкото се може по-голямо и по-бързо намаляване на осигуровките.

Ако сами се справим с бюджетните проблеми, доверието към страната ни ще е по-високо, тъй като ще покажем, че сами можем да си решаваме проблемите и нямаме нужда от външен натиск.

Ще обявим за нищожна сделката с еърбъсите, казва в интервю за "Монитор" министърът на транспорта Александър Цветков. Той е категоричен, че сделката за двата нови правителствени самолета ще бъде прекратена, тъй като в бюджета на държавата няма пари за плащане на лизинговите вноски.

Такива средства няма нито в министерството на транспорта, нито на финансите. Досега платените 14 млн. лева не са загубени според министъра.

Държавата ще заведе иск за обявяване за нищожна сделката за доставка на правителствените самолети. След това ще търсим начин да си възстановим и тези пари. Ще оспорваме сделката и поради факта, че самолетите не отговарят на техническите характеристики, записани в договора.

Брюксел няма да ни пусне парите, само защото правителството е ново, предупреждава от страниците на "Сега" регионалният министър Росен Плевнелиев.

Той заявява, че трябва да се промени начинът, по който се работи с ЕС.

Според него досега нещата са били по-скоро формални, работело се е от среща до среща.

"Говорим си, че трябва да тръгнат магистралите. Но как да тръгнат, като тук архивите се разхвърлят по коридорите. Забележете само колко е удобно оригиналните документи да се търкалят из всички кабинети. Каква отговорност може да искате от някого.

А чиновниците от ЕК са скъпо платени бюрократи, които няма да пуснат парите за България заради сините ни очи или за това, че има ново правителство. Те вече не дават кредит на доверие, омръзнало им е от приказки."

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 8 минути

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 16 минути

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 27 минути

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 1 час

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 2 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 3 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 3 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва