"Сега": В блатото на църковния авторитаризъм
Източник: netinfo
4
"Сега" съобщава, че зам.- министърът на правосъдието Пламен Георгиев е новият ръководител на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Мястото на шеф на тази комисия е празно вече почти година. Георгиев е един от серията прокурори, които отказаха да образуват разследване по скандала с телефонните разговори между шефа на митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов, от които стана ясно, че министър-председателят е нареждал на шефа на Агенция "Митници" да оттегли проверката в пивоварната на вече покойния варненски бизнесмен Михаил Михов - Мишо Бирата, работил е по разследването за процесите "Софийски имоти" и за обира на "Алфабанк".

В "Сега" под заглавие "В блатото на църковния авторитаризъм" журналистът Горан Благоев пише: "Дори и да се случи така, че за патриарх да бъде избран митрополит, ползващ се със симпатия в обществото, то ще е, защото интересът на владиците е съвпаднал с желанието на народа Божий." И напомня, че повече от четири десетилетия в Българската православна църква (БПЦ) не са провеждани избори за делегати на патриаршески събор.

През 1971 г. за патриарх Максим са гласували хора, които получават делегатските си права още при неговия предшественик - патриарх Кирил, докато уставът на БПЦ повелява те да се определят в рамките на четирите месеца между смъртта на предишния и избирането на новия църковен глава. Отгоре на всичкото се оказало, че по-голямата част от бюлетините, с които е гласувано за български патриарх, са написани не собственоръчно от избирателите, а с един почерк?!

Очебийните уставни нарушения, белязали избирането на патриарх Максим, бяха сред основните аргументи срещу неговата легитимност след 1989 г. Сега поне такава опасност не грози бъдещия патриарх, убеден е Благоев.

Премиерът Бойко Борисов уличи предшественика си Сергей Станишев в лъжа, пише днес в. "Монитор". И описва как премиерът е изчел стенограма от заседание в края на октомври 2008 г., в която е записано, че Станишев дава 300 млн. лв. от държавния бюджет на Българския енергиен холдинг за изграждане на „Белене".

"Дал е 300 млн. от бюджета в края на 2008 г., когато светът лети към най-тежката икономическа и финансова криза", възмутил се Борисов. Станишев е разпоредил на тогавашния финансов министър Пламен Орешарски да извърши корекции в държавния бюджет и в този на Министерството на икономиката и енергетиката.

"Виждате какъв лъжец е Станишев. Той винаги е казвал, че няма нищо общо с този проект, да се търси отговорност от шефа на НЕК. А от стенограмата става ясно, че неговият министър му докладва в същата тази зала", коментира стенограмата премиерът. По думите му похарчените през 2008 г. средства са се отразили на дефицита за 2009 г.

В коментар по този повод журналистът Иван Тропанкев пише в "Монитор": "Зад фактите прозират раирани костюми за тези, които безцеремонно са "усвоявали" пари, които днес избирателите трябва да връщат. Добре е, че тези мрачни тайни на прехода излизат на светло. Не само защото в неделя е референдумът, който трябва да реши бъдещето на този ядрен проект, а и защото тези, които днес най-силно агитират в полза на строежа, са същите, които са „усвоявали” тези пари не по предназначение. И без да им мигне окото, искат този грабеж да продължи. Бъркането в кацата с меда винаги се услажда. Затова има и решетки, които отрезвяват.

В статия в "24 часа" Петър Диков, главен архитект на София, пише: "Сега се водят разгорещени дебати "за" или "против" АЕЦ "Белене". Предстои референдум, плашат ни с "опасността" да внасяме ток. Истината е, че не е срамно да внасяме ток, защото България не е страна с енергийни ресурси. Срамно е, че от износа на ток се облагодетелстват главно избрани "наши" хора и фирми, а не държавата.

Срамно е, че внасяме храни и земеделска продукция, защото преди години България е хранила половин Европа. Срамно е, че България изнася безплатно мозъци - лекари, инженери, програмисти и т.н., или цвета на младата част от нацията ни."

Според информация в "Труд" още две процедури за нарушение срещу България се очаква да обяви Европейската комисия днес.

Едната е в първоначална фаза - официално уведомление към България и още 16 страни членки, че надвишават таваните за замърсяване на въздуха с прахови частици.

Това е поредно предупреждение от Брюксел и е заради мръсния въздух в 28 големи града в страната.

Другата процедура е свързана с вътрешния пазар на ток и газ. Проблемът е, че България още не е разделила държавния търговец на ток НЕК от оператора на мрежата с високо напрежение ЕСО.

В коментар за софийската Топлофикация Георги Шарабов пише в "Труд": "Какво прави “Тойота”, когато трима американци се оплачат от неудобен педал? Изтегля стотици хиляди коли и им сменя педала за своя сметка. Какво прави столичната топлофикация, когато половината от сметките на абонатите  са необяснимо високи? Обещава неизвестни компенсации в неуточнено бъдеще.

А би трябвало да отмени всички съмнителни сметки и да задължи топлинните си счетоводители да ги преразгледат за своя сметка. Това е пазарното поведение. Защо не го прави? Защото от години разиграва една и съща измама: ту е общинска и трупа дългове, ту е държавна и изчиства тези дългове с пари на данъкоплатците."

В "Новинар" Благой Рагин, председател е на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България, казва, че у нас 70 процента от туризма се реализира на морето, 10% е зимният туризъм, остават 20% за културен, спа, ловен, голф туризъм.

Най-големи резерви имаме в културния и спа туризъм. Защото България е на трето място по културни паметници след Италия и Гърция. Богатата история, която се таи в нашите земи, добрата презентация, инфраструктурата също се подобрява и всичко това съдейства за развитието на туризма. Остава да подобрим имиджа, който е най-големият проблем, и да върнем автентичната храна. Българският продукт се търси от нашите гости - този, който са знаели отпреди 20 години, твърди Рагин.

Той подчертава, че асоциацията иска да бъде приет американският вариант и да се дават дългосрочни визи за определени граждани: "Аз например имам 10-годишна виза за САЩ, без да съм я искал. Отидох за един конгрес и те ми я дадоха. Така стимулират хората да ходят там и да си оставят парите. Ние искаме този успешен американски модел да бъде мултиплициран за Русия, Турция и Украйна на първи етап. След това и за Казахстан, Китай, Индия."
Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности