3

Декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод вече е качена на интернет страницата на НАП, съобщиха от приходната агенция. Електронният формуляр трябва да се изтегли на компютър и да се попълни, като системата сама изчислява дължимия данък. 

"Това гарантира на клиентите на НАП, че няма да допуснат технически грешки", напомнят от там. 

След попълването формулярът генерира баркод, който е на последната му страница и задължително трябва да се подаде с останалите приложения на декларацията. Чрез него данните от декларацията се въвеждат директно в системата, което пести време от ръчното им вкарване и позволява по-бързо възстановяване на надвнесен данък.

Съдят шефове като убийци, пише "Стандарт".

Не може за неплатени осигуровки да се лежи като за убийство. Това заявиха работодатели по повод новия Наказателен кодекс, който ще бъде обсъждан днес в Министерски съвет. 

Промените предвиждат до 6 години затвор за всеки шеф, който не е внесъл в хазната осигурителни вноски в размер на не по-малко от 25 минимални заплати (8500 лева). Ако сумата гони 140 заплати, наказанието може да е и до 8 г. в килията. 

Толкова се дава за непредумишлено убийство, коментират юристи. 

Основната заплата в МВР ще бъде увеличена не с 5%, а с 8%. Освен полицаите повече пари ще получат и заетите в администрацията, съобщил за в. "Преса" заместник-вътрешният министър Васил Маринов.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обеща през септември миналата година 5% увеличение. Сега са намерени резерви и скокът на заплатите за длъжност щял да бъде с 8 на сто.

Увеличението ще бъде гласувано от кабинета през февруари, когато ще влезе в сила със задна дата от 1 януари.

Погват нелегални превозвачи, пише "Труд".

Държавата започва спешна битка срещу нелегалните превозвачи. Това стана ясно само ден след като автобусните компании заплашиха, че ще спрат да возят пътници от 1 януари, ако не получат подкрепа от властта.

Спряха от движение 112 нелегални таксита, съобщава "Монитор".

112 леки коли и 2 автобуса, извършвали нелегални междуградски превози, са спрени от движение през миналата година. Това стана ясно на среща на министъра на транспорта Данаил Папазов и представители на бранша.

Лиценз за VII блок след 8 години, пише "Стандарт".

Лицензирането на проекта за VII блок в АЕЦ "Козлодуй" може да отнеме 8 години, стана ясно от думите на председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов. 

Той обясни, че за проекта "Белене" процесът е започнал през 2004 г., а АЯР е била готова да издаде лиценз през 2012 г. Това обаче не се случи, тъй като проектът беше спрян. 

Костов добави, че при решение за рестартиране на проекта "Белене" АЯР може да го лицензира за около седмица, тъй като работата е приключена. Според Костов експертите на АЯР вече са натрупали опит, който ще им помогне при работата по лиценза за VII блок. 

Искат задължителна отстъпка за платените лекарства, информира "Труд".

Фармацевтичните компании задължително да дават отстъпка от цената на медикаментите, които плаща здравната каса. Зад тази мярка, която ще намали разходите на институцията, стои ръководството на НЗОК, и то вече я е споделило с премиера Пламен Орешарски, пише изданието.

Сега мярката е пожелателна, затова НЗОК плаща един медикамент по 19 цени.

Лошото правосъдие ни струва все по-скъпо, пише "Сега".

От януари до края на ноември 2013 г. съдебната власт е дължала 3 869 549 лв. обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). От тях са платени малко над 2.,7 млн. лв. 

За забавените плащания се трупат и лихви. Това става ясно от справка, поискана от "Сега" от Висшия съдебен съвет по Закона за достъп до информация. 

За цялата 2012 г. са изплатени 3 638 822 лв., а година по-рано - 3 602 859 лв. Оказва се, че съдебният съвет няма данни какви конкретни обезщетения са осъдени да платят съдът и прокуратурата, както и самият ВСС. 

В предходни години такава информация е била налична и предоставяна от съвета. По правило най-много обезщетения плаща държавното обвинение.

Мият пред блока веднъж на месец, пише "Монитор".

Малките квартални улици в София ще се мият веднъж месечно. Това предвижда план-сметката за чистотата за 2014 г. За миене и метене на шосетата през идното лято общинарите са отделили  31,3 млн. лв.

Кметството планира улиците и булевардите да се метат и мият със същата честота, както през миналата година. 3 пъти месечно коли ще почистват трасетата, по които се движи градският транспорт, 2 пъти на 30 дни ще се чистят улиците с обществена значимост.

Вътрешните пресечки в кварталите ще бъдат мити само 1 път месечно. За сметка на това ръчното метене ще е 6 пъти месечно. Тези с обществена значимост – 12 пъти, а с масов градски транспорт – 22 пъти.