"Сега": Плащане в брой? До 50% отиват в НАП
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10

НАП ще прибира между 25 и 50% от плащанията в брой над 5000 лв., съобщава "Сега".

Няма да се въвежда задължително плащане на заплатите само по банков път. Драконовски глоби ще има за плащания в брой над 5000 лв.

Ако фирма плати кеш сума над тавана, 50% от размера й ще бъде прибран от данъчните. За физически лица наказанието е по-малко - 25% от средствата.

Ако в рамките на една година нарушителят бъде уличен повторно в нарушение, данъчните ще му отнемат 50% от стойността на направеното плащане, ако е физическо лице, или цялата сума, ако е фирма. Това предвижда новият Закон за ограничаване на плащанията в брой, който бе приет на първо четене от бюджетната комисия в парламента.

Изданието представя спора между две ведомства, за това кой да проверява съмнително забогателите. Комисията за установяване на имуществото, придобито по престъпен начин, ще дублира функциите на данъчните, чиито правомощия са тъкмо да проверят дали има разминаване между доходите и имуществото на гражданите.

За сблъсъка в правомощията на двете държавни ведомства, който може да възникне чрез новия Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност, сигнализира вчера шефът на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов.

"Съмнявам се, че служителите на комисията "Кушлев" имат необходимия капацитет, за да правят ревизии на физическите лица", посочи Стефанов.

За "Класа" коментира Момчил Андреев, председател на УС и изпълнителен директор на "Райфайзенбанк България" ЕАД, който е сигурен, че растежът в кредитирането ще дойде от индустрията.

"Свободното падане на икономиката спря и сега ходим по дъното. Напролет ще е по-ясна посоката. Макроикономистите като че ли са по-големи оптимисти. Тези, които работим "на терен" и ежедневно се сблъскваме с проблемите, сме по-умерени.

Има сериозно раздвижване - доказателство са банковите реклами и промоциите. През последните месеци се наблюдава и по-голяма динамика в бизнес кредитите."

"Труд" информира: Най-малко 3000 българи не знаят, че са заразени с ХИВ. Официално регистрираните серопозитивни у нас са 1240 души, но реалният им брой, както стана ясно, е над 4000.

Резултатите от направени онлайн анкети показват, че над 80% от запитаните никога не са се изследвали за СПИН. Като причина за това посочвали страх, предразсъдъци, че болестта няма да застигне точно тях или че внимателно подбират партньорите си.

Без да е ясно как точно разбират, че интимните им половинки не са заразени, след като никога не са се изследвали, добави д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация на старта на анти-СПИН кампанията "Аз знам".

Най-младият българин със СПИН е на 17 г., а най-възрастният - на 67 г., съобщи д-р Радосвета Стаменкова, шеф на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.

Данните са за 2009 г. и според тях 1/4 от новооткритите носители са между 15 и 30 г. Зачестяват случаите на предаване на смъртоносния вирус при секс между мъже.

"24 часа" цитира думи на премиера Борисов за изцяло реконструирания път към летището: "Мостът на бул. "Брюксел" е нагледен пример за разликата между нашето и предишното правителство".

"Ето я разликата - цветенца, кашпи, шумозаглушители, асфалт, 10 години гаранция", коментира министър-председателят. По думите му преди ГЕРБ тук е имало мост без никакви изолации, който той като кмет на София кърпел поне по 100 пъти на сезон. Според Йорданка Фандъкова бул. "Брюксел" е най-хубавият път в България.

Казусът - нарушил ли е министър Рашидов етичния кодекс или не, намира противоречиво отражение в пресата.

"Сега" твърди: Министърът на културата Вежди Рашидов, заместникът му Димитър Дерелиев и началничката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, са нарушили етичния кодекс на лицата в изпълнителната власт с пътуването си на кинофестивала във Венеция.

Те са престъпили забраната да ползват пътни, храна и нощувки, платени от чужди граждани или чужди юридически лица. През уикенда българката Мишел Бонев призна, че всички разходи на българската делегация са поети от италианската й фирма "Романтика Ентъртейнмънт".

"Дума" информира: Две години нов линеен ускорител стои неразопакован в Пловдив.

Стремленията за партийно надмощие са причина раковоболните от трите общини да бъдат превозвани за лъчетерапия в Стара Загора, Бургас и София, твърди бившият директор на онкодиспансера в Пловдив доц. Никола Ананощев.

Ако бе започнало строителството на нов бункер, досега можеше да заработи линеен ускорител на онкодиспансера и хората да не остават без лечение, докато трае подмяната на старата апаратура в университетската болница, смята той.

Изданието припомня, че преди 10 дни здравният министър д-р Стефан Константинов съобщи в Пловдив, че "проблемът с поставянето на нов линеен ускорител за онкоболни и демонтирането на стария е решен". БСП започва протестни подписки в цялата страна, оповестява "Дума".

Управляващите водят общините към ликвидация, категоричен е Сергей Станишев. Подписките ще са по две теми - намерението на мнозинството в изборния кодекс да премахне прекия избор на районните кметове и на кметове на населени места с под 500 жители, както и въвеждането на данък за имоти с данъчна оценка под 1680 лв., от какъвто те сега са освободени.  

Обещавам тези, които разтурят БАН, да лежат в затвора, заявява пред "Дума" проф. Николай Василев. Университетът има две функции: едната е да създава и разпространява знания, втората е да "освирква Фердинанд", казва известният учен и преподавател, правейки препратка към студентските протести в България от началото на ХХ в.

За разлика от клишетата, които се повтарят постоянно, аз ще кажа - няколко фактора предизвикват сблъсъка днес. Първият е традиционното българско пренебрежение и презрение към науката, към познанието, към образованието.

Вторият - световната финансова криза. И третият фактор - неизживеният пубертет на министър Симеон Дянков. Когато тези три фактора се сблъскат и интегрират, се получава нещо страшно.

Науката и инвестициите в нея са обект на изследване на "Алфа рисърч", проведено в периода 1-16 ноември 2010 г. сред 106 средни и големи фирми у нас и публикувано от "Класа".

Само 20% от средните и големите български фирми са склонни да отделят пари за наука. Според проучването около 3,6% от фирмите имат желание да инвестират сума между 25 000 и 100 000 лева, а над 100 000 лева са склонни да отделят около 7,5%.

Над половината от родните компании не са си сътрудничили по никакъв начин с научни или образователни институции, а от останалите всяка пета фирма си е взаимодействала с науката, като е привлякла български учени за експерти.

От проучването става ясно още, че над половината от българските фирми посочват, че не са имали нужда от науката и затова не са си сътрудничили с нея.

За "24 часа" Желю Желев, президент на България 1990-1997 г., казва: Ако АБВ разцепи БСП, тя ще има съдбата на СДС.

"Пари" с голяма снимка на първа страница, представяща хванати в кръг млади хора, и заглавие: "Балонът се надува", коментира как още преди окончателното приемане на бюджет 2011 г., разходите започват да растат, а управляващите не знаят откъде ще намерят допълнителни пари.

Проблемът на този бюджет не е дефицитът, нито прогнозите за БВП, или събираемостта на данъците и т. н. Най-големият проблем е липсата на твърда позиция по разходите.

Правителство не може да удържи и месец без да отпусне и договори допълнително пари за всяко министерство, което упражни по-силен натиск, констатира Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч".

Георги Ангелов, старши икономист от "Отворено общество", подкрепя този извод: Правителството не си е взело поука, то не може да спазва бюджетна дисциплина, поддава се на натиск за пари.

Петър Ганев, от Института за пазарна икономика, е сигурен, че ГЕРБ има желание да харчи, но не и да спестява.

Играта на нерви за АЕЦ "Белене", според "Пари", ще продължи. От "Росатом" настояват за цена от 6,4 млрд. евро, минимум 25% дял в проекта и отговор най-късно до пролетта.

"Класа" продължава енергийната тематика с поглед върху общия десетгодишен план за развитие на енергетиката в страните от Югоизточна Европа. Този план ще се обсъжда по време на среща на енергийните министри от региона, която ще се проведе в София.

Събираме министрите от съседните ни страни, за да заявим по-ясно своите цели и интереси, разяснява  министър Трайчо Трайков. На срещата се очаква да присъстват енергийни шефове от Сърбия, Румъния, Македония, Гърция и Турция и Италия.

Гост ще бъде и президентът на руската "Росатом" Сергей Кириенко, който ще пристигне у нас във вторник. Очаква се Кириенко да има отделна среща с представители на правителството, на която ще бъде обсъдена отново цената на строителството на АЕЦ "Белене".

Личната убеденост на Костадин Димитров, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", касаеща централата, е изразена с прогнозата му: Цената на АЕЦ "Белене" може да бъде намалена значително. А в подкрепа на развитието на атомната енергетика г-н Димитров уточнява, че до края на октомври АЕЦ "Козлодуй" е със 104 млн. лева печалба.

"Труд" дооформя енергийния информативен сектор, цитирайки министър Трайков: Започваме износ на ток за Турция. А "Монитор" потвърждава с думите на инж. Красимир Първанов, изпълнителен директор на НЕК: Върнахме износа на ток на най-доброто ниво от 2006 г. Ще инвестираме 80 млн. лв. следващата година в преносната мрежа. 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Осем убити при масова стрелба в САЩ

Осем убити при масова стрелба в САЩ

Свят Преди 1 час

Най-малко четирима души са хоспитализирани, като един от тях е в критично състояние

Здравка и Мирослав напускат романтичното риалити "Един за друг"

Здравка и Мирослав напускат романтичното риалити "Един за друг"

Любопитно Преди 1 час

Двойката загуби от своите претенденти Яница и Момчил

<p>Защо тракийска могила тъне в разруха</p>

Защо тракийска могила тъне в разруха

България Преди 1 час

От дълго време обектът е затворен и често се вандализира

<p>Ново тайно общество в България</p>

Станете член на най-новото тайно общество в България

Любопитно Преди 2 часа

Три от най-интересните тайни общества в историята. И бонус – покана за включване в едно от тях

45-ото Народно събрание: Новите 240 депутати положиха клетва

Любопитната история на символът на НС

България Преди 2 часа

Как се е появил той

Канадски депутат се появи гол на виртуално заседание

Канадски депутат се появи гол на виртуално заседание

Свят Преди 2 часа

"Това бе злощастна грешка", каза депутатът в изявление, изпратено по електронна поща

Арестуваха столичен полицай, куриер на бутикова дрога

Арестуваха столичен полицай, куриер на бутикова дрога

България Преди 2 часа

Какво разказа за случая и други престъпления от униформени директорът на "Вътрешна сигурност"

С Търновската конституция се слага началото на парламентаризма у нас

Днес е ден на Конституцията, професионален празник имат юристите

България Преди 2 часа

Бъдете непоколебими в отстояването на правото, бъдете безкомпромисни с неправдата, доверието в българското правосъдие се гради с постоянство всеки ден, обърна се президентът Румен Радев към българските юристи

All Inclusive

Тест за бременност предизвиква бъркотия в "All Inclusive"

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте комедийния сериал този петък, от 21:00 ч., по NOVA

Мария Капон

Мария Капон: Трябваше да дойде премиерът

България Преди 3 часа

„Когато искаш да направиш саботаж, винаги ще намериш причина”, категорична беше депутатът от „Изправи се! Мутри вън!”

<p>Пентагонът: Изтеклото видео на НЛО е истинско</p>

Пентагонът: Изтеклото видео на НЛО е истинско

Свят Преди 3 часа

Освен това беше потвърдена автентичността и на изтекли снимки на три обекта с различна форма

<p>Какъв знак сте според зодиака на индианците</p>

Какъв знак сте според зодиака на индианците

Любопитно Преди 5 часа

Проверете своят знак в галерията ни

Учените с нови открития за пчелния мед
Ексклузивно

Учените с нови открития за пчелния мед

Любопитно Преди 5 часа

Вижте на какво са се натъкнали германски археолози

Молове, казина и игрални зали отварят врати

Молове, казина и игрални зали отварят врати

Теми в развитие Преди 5 часа

Кои ограничения отпадат от днес /16 април/

Времето: Все така хладно за април, очакват ни валежи

Времето: Все така хладно за април, очакват ни валежи

България Преди 5 часа

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане почти без съществена промяна