"Сега": Нов скандал покрай търга за земя
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
20

Нов скандал се разрази покрай търга за държавна земеделска земя, отбелязва "Сега". Министерство е обявило за продажба имоти, към които е имало интерес от наематели.

При това на организираните преди месец търгове те са предложили да плащат годишно по-висок наем, отколкото е началната продажна цена на терените сега.

Според темата на "24 часа" по едно нещо сме стигнали, дори задминали американците - цената на земеделската земя.

Декарът у нас мина 1300-1400 лв., колкото струва и в най-плодородния американски щат - Канзас, заявява зам.-шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Истерията от пазара на недвижими имоти с надутите цени на жилищата се е прехвърлила върху пазара на земеделска земя. Заради навлизането на играчи от други сектори, пострадали от кризата, се създавала изкуствена конкуренция в търсенето на земи, което вдигало цените.

Балонът и тук ще се спука, въпросът е кога, твърдят фермерите. Те се оплакват, че нямат никакъв шанс да се доберат до сделка със земя, за да увеличат стопанствата си.

Пускането на 154 000 дка държавна земя няма да се отрази на пазара, допълва още Борислав Петков, шеф на асоциацията на собствениците на земеделски площи.

Тези площи са едва 6-7% от общия обем на сделките, които се сключват годишно на пазара, аргументира се експертът. По думите му интерес към тях ще имат най-вече земеделските производители, които имат земя до тези парцели.

Най-разбъркваният сектор. Земеделското министерство написа поредна регулация, която вкарва нова бюрокрация в млечния бранш, пише на първа страница "Капитал Daily".

Ако има сектор, в който правилата постоянно да се променят и регулациите да бликат една след друга, тази година шампионът безспорно е бизнесът с преработването на мляко.

Творчеството на земеделското министерство по отношение на мандрите започна с нова неясна, а и ненужна наредба, която ограничи производителите на сирене и кашкавал кога могат да произвеждат продукти от мляко и кога от заместители.

Сега в закон ще бъде въведено правило всички договори за покупка на мляко да се регистрират. Все действия на свръхнамеса и със спорен ефект, уточнява ежедневникът на вътрешна страница.

Договорени са 81% от общия бюджет на 7-те оперативни програми на Европейския съюз, а разплатените са 24 на сто, отбелязва пред "168 часа" Моника Панайотова, председател на парламентарната комисия по европейски средства.

Според нея има пет основни причини усвояването на средствата да е на това ниво: "Първо - липса на проектна готовност в началото на програмния период, особено за големите инфраструктурни проекти.

Второ - сериозното забавяне до 2009 г. на цялостния процес - по редица от програмите бяха усвоени едва 1-2% от средствата, същевременно имахме и спрени пари за България.

Трето - административната тежест за бенефициентите се оказа голяма пречка при кандидатстване и се наложи да се правят множество промени в ход с цел нейното облекчаване.

Четвърто - нормативната уредба. Пето - липсата на доверие от страна на бенефициентите и ЕК към прозрачността и обективността на проектни предложения", посочва Панайотова.

След като стана ясно, че редица браншове се готвят за протести с искания за по-високи заплати, министрите започнаха щедро да обещават повишение на доходите в изборната 2013 г., коментира под глава "Сега".

След вътрешния министър Цветан Цветанов вчера за по-високи заплати заговориха министрите на образованието Сергей Игнатов и на отбраната Аню Ангелов.

В същия тон се изказа и социалният министър Тотю Младенов. От Министерството на финансите вчера заявиха, че проектобюджетът за 2013 г. още не е готов. И докато не стане факт, не е ясно дали и с колко ще се вдигат заплатите, плащани от бюджета.

"Не очаквам срив на пазара на труда" е заглавието над интервю в "Труд" с Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика.

"Пикът на безработицата т.г. беше през февруари и март - 11,5 на сто. През април нивото спадна на  11,4%, а през май - 11. През юни, юли и август безработицата се задържа на 10,8 на сто. В бюджета за т.г. е заложено средното й ниво да е 11,5%.

За първото полугодие то е по-ниско - 11,2 на сто. Очакванията на Агенцията по заетостта са, че тази тенденция ще се задържи до края на годината и безработицата ще е по-ниска от предварително заложената", аргументира се Младенов.

По думите на министъра догодина минималната работна заплата ще бъде увеличена от 290 лв. на 310 лв. "Пенсиите ще бъдат увеличени с поне 6,7%, допълва още Младенов.

"Личното ми мнение е, че повишаването трябва да е с еднакъв процент за всички. Иначе ще се наруши основният принцип - размерът на пенсията да зависи от осигурителния принос. За по-ниските пенсии ще се търсят резерви от държавния бюджет, ако е възможно - да има еднократна добавка за тях", отбелязва Младенов.

"Зимнината скъпа, но пак на мода" е водещото заглавие за "Новинар". Близо 4 лв. излиза буркан домашна лютеница. Независимо от високите цени на чушките, доматите, патладжаните и подправките хората избират сами да приготвят бурканите със зимнината.

Таксиметровите услуги в столицата ще поскъпнат, алармира на първа страница "Преса". Клиентите ще усетят увеличението в края на октомври, защото процедурата по пренастройка на апаратите изисква време.

Очаква се тарифата за километър да се увеличи с около 30%.

Под заглавие "Есенният политически сезон: Кадруване и лавина от закони" "Труд" изрежда какво предстои да се гласува в парламента:

Избор на 11 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и двама съдии в Конституционния съд; промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии след критиките от Европа и подозренията за злоупотреби на вота за президент и местна власт миналата есен; последен за мандата на ГЕРБ "предизборен" бюджет за 2013 г.; цял набор от закони по сектори. Това е само част от работата, която депутатите трябва да свършат в новата пленарна сесия. Тя започва днес.

През новия политически сезон очаквам изостряне на политическите дебати, защото ще наближат избори, прогнозира пред "Новинар" политологът Антоний Тодоров.

"Според сондажите, направени дотук, въпреки че през есента и зимата ще е по-важно да ги проследим, изглежда засега поне в бъдещия парламент ще попаднат ГЕРБ, БСП, ДПС.

Под въпрос стои попадането на партии като "Атака", както и на партии като ДСБ и СДС, особено ако те се явят, както изглежда, поотделно на изборите. Така че новият парламент ще бъде наистина прекроен спрямо сегашния", категоричен е Тодоров.

Политологът изтъква още, че "чувалът с възможните грешки е огромен". Грешки може да се допуснат буквално във всичко.

"Но най-основната опасност е всички да изпаднат в един необоснован популизъм. Което ми се струва особено опасно. Така че да се помпат невъзможни очаквания, да се създават необосновани илюзии. Защото всяко такова нещо ще породи после огромно разочарование", допълва Тодоров.

Премиерските ножици на Бойко Борисов ще щракнат още много пъти в оставащите 10 месеца от управлението на ГЕРБ, допълва "Преса".

Дългоочакваното рязане на лентата на втория мост на река Дунав - при Видин - Калафат е предвидено за 29 ноември. До края на мандата Националният музеен комплекс, получил популярност като българския Лувър, ще бъде завършен.

До тогава ще е готов и ремонтът на скоростната линия Пловдив - Свиленград. Ще бъдат завършени и 1464 км магистрали и пътища от републиканската мрежа.

За новия политически сезон говори и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

В интервю за "Стандарт" тя изтъква: "За този сезон бих откроила няколко теми с голям обществен интерес. За септември акцентите ще са два. Второто четене на промените в Изборния кодекс. В ГЕРБ сме последователни в желанието си правилата за изборите да са ясни достатъчно рано, за да могат гражданите и изборната администрация да се запознаят с тях.

Втората тема ще е изборът на 11-членната парламентарна квота във ВСС. Изборът на 26 септември ще е прозрачен, ще се състои след обсъждане на кандидатите. Публичното им изслушване ще е на 11 септември в правната комисия.

То ще е достатъчно прозрачно, с възможност всеки номиниран да защити концепцията си за реформа в съдебната система".

Кандидатите за ВСС са 17, а Цачева симпатизира на Юлияна Колева. "Тя ми е състудентка от Юридическия факултет на Софийския университет, познаваме се вече повече от 30 години и мисля, че е изключително удачна и достойна кандидатура.

Останалите кандидати не ги познавам лично. В момента се запознавам с концепциите им - мисля, че има достатъчно сериозни имена, които заслужават да бъдат подкрепени", казва още Цачева.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 17 минути

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 22 минути

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 1 час

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 1 час

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.