"Сега": Искат имунитет за свидетели срещу мафията
"Сега": Искат имунитет за свидетели срещу мафията   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Прокуратурата поиска имунитет за свидетелите срещу мафията, пише "Сега".

Прокуратурата иска имунитет за хора от по-ниските нива в организираните престъпни групи, които свидетелстват за разкриване на тежки престъпления.

Предложението не фигурира в последните промени, които Министерството на правосъдието внесе в парламента. Сега Наказателният кодекс предвижда подобен стимул, само когато става дума за готвено, но неизвършено престъпление.

Идеята за насърчаване на свидетелите чрез освобождаване от наказателна отговорност идва в момент, когато прокуратурата работи по мащабната операция "Октопод".

10 свидетели подсилват обвинението срещу Алексей Петров, посочва "Сега".

Десетима нови свидетели са дали показания в полза на обвинението за организиране на група за рекет, изнудване, точене на ДДС, укриване на данъци и други престъпления срещу Алексей Петров е шестима негови приближени. Това обяви вчера градският прокурор Николай Кокинов.

Когато лидер на дадена престъпна група е с постоянна мярка "задържане", свидетелите добиват повече кураж, заключи той.

Очаквайте нови епизоди на "Октопод", заявява в интервю за "Труд" главният прокурор Борис Велчев. Той признава, че делото "Октопод" е едно от най-сложните през неговия мандат.

И обяснява: "То е сложно по две причини - едната е свързана с мащаба и тежестта на организираната престъпна дейност. А другата с въпроса защо това се е случило и кой го е позволил.

Първият въпрос е по-лесен за решаване, защото предполага едно компетентно разследване. Но по втория обикновено потъваме в мъгла от обяснения, при които всеки има своите оправдания."

Велчев обещава, че делото "Октопод" ще бъде от тези, които след образуването им се развиват с изключителна динамика.

Главният прокурор казва още: "Не зная какво точно е правил Алексей Петров за ДАНС, но със сигурност ДАНС е свършила немалко работа за Алексей Петров.

Много внимателно ще проверим как се е стигнало дотам, класифицираната информация на най-секретната служба в страната да се окаже в офиса на Петров."

Арестант от "Октопод" с GSM-а в килията, пише "24 часа". Мобилен телефон, внесен незаконно в ареста, хвърля нова светлина по операция "Октопод", съобщи премиерът Бойко Борисов.

Откритата в апарата информация помагала много на разследващите да открият нови връзки на задържаните заедно с бившия съветник на ДАНС Алексей Петров лица. Борисов обаче категорично отказа да съобщи за какви данни става въпрос.

"3-ма премиери да говорят за Алексей", е озаглавено интервюто в "24 часа" със социолога Андрей Райчев. Той твърди, че арестуваният Алексей Петров е взаимодействал пряко с трима български министър-председатели.

При Иван Костов Петров изгрява. След това несъмнено е Сергей Станишев. "Предполагам, че истината е, която Станишев казва: "Аз два пъти съм го виждал, той работеше с Петко Сертов (бивш шеф на ДАНС, б.р.), аз вярвам на Сертов". Но може да се провери какво е ставало между Сертов и Петров.

И трето - взаимодействието със сегашния премиер - историята "лоялен гражданин с папка", изрежда Райчев. Той настоява, че обществото трябва да разбере какво се е случвало в тези взаимодействия, какви разговори са водени.

Ако не посмеем да поискаме това, тази история вместо крачка напред ще се окаже назад, ще затвърди впечатлението "всички са гадове", смята Райчев.

По думите му, ако не разнищим политическия пъзел, нищо добро не чака страната, в която стабилността се крепи на един човек - Борисов.

Ще режем пипала, докато не сменим правилата, казва социологът Кънчо Стойчев в интервю за "Стандарт". Той отбелязва, че явлението продажност на политиците съществува навсякъде, както и корупцията, разпространението на наркотици, проституцията.

Въпросът е дали системата с правилата си стимулира развитието на този тумор, или тя си действа правилно, а подобни явления се появяват като неизбежна част от човешката природа.

Нашият проблем е, че престъпността е в центъра на живота ни. Сега е моментът не само да се режат пипалата на октопода, но и да се поправят грешките в правилата и устройството на страната, смята Стойчев.

Чакат се арести на висши митничари, съобщава от първа страница "Труд". В бургаската митница беше разбит канал за контрабанда на скъпи дрехи и парфюми през ГКПП-Лесово за милиони левове.

Акцията срещу държавния служител беше огласена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов преди вчерашното заседание на кабинета. Оказва се, че през годините митничарят е раздал над 1 млн. долара като "заеми" и "инвестиции".

В хода на разследването е установено, че Красимир Гочев е участвал в контрабанден канал през митнически пункт Лесово, а получените от "бизнеса" суми са били разпределяни по вертикала и хоризонтала в митническата йерархия на пункта.

Очаква се в скоро време да последват арести и по върховете в митническата йерархия.

Цонев и Цветанов на съд до седмица, отбелязва "Труд". Обвинителни актове срещу бившите министри на отбраната и на земеделието Николай Цонев и Валери Цветанов вече са готови и до дни ще бъдат внесени в съда. Това съобщи вчера обвинител номер 1 на столицата Николай Кокинов.

В момента неговите колеги от градската прокуратура пишат финалните изречения в обвиненията на бившия заместник вътрешен министър Раиф Мустафа, бизнесмена Росен Маринов и бившата шефка на Националната агенция за приходите Мария Мургина.

Почва масов лов на дрогирани шофьори, акцентира "24 часа". До дни за първи път у нас пристигат 1200 еднократни тестера за установяване на водачи, които са употребили хероин, кокаин или други видове наркотици.

Тестерите ще бъдат раздадени на всички отдели на КАТ в 28-те областни дирекции на вътрешното министерство в страната.

От 1 март всеки пътен полицай, който патрулира по шосетата, ще може да проверява дали някой водач не се е дрогирал.

Потреблението е свито, още няма сигнали, че излизаме от кризата, посочва в интервю за "Класа" Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Той е категоричен, че в България няма финансова криза, има икономическа.

"Финансовата система работи безотказно, има достатъчни количества пари на пазара, кредити се дават спокойно, банките са с добра ликвидност. Но по-скоро бизнесът избягва да взима заеми, защото е притеснен, че няма да успее да реализира своята стокова продукция.

Трябва да се съживи пазарът като цяло. Тогава производството на стоки и услуги, строителството ще започне да върви с пълни сили. И банковата система, която и сега е готова да поеме тези обороти, може да си пласира парите. Сега парите в банките парят", казва той.

Изборите ще се превърнат в безкраен турски сериал, коментира "Сега". За първи път през последните 20 години Конституционният съд размести със свое решение мандатите в парламента, прехвърляйки депутатско място от една на друга партия.

За първи път наши избори за Народно събрание ще са предмет на вниманието на Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Накратко - съмнителността на изборния процес у нас, особено на гласуването край Босфора и въобще зад граница, стигна връхната си точка.

От цялата история се разбра и нещо друго - у нас няма достатъчно ефективен механизъм за оспорване на резултати от вотове. Решението на съда даде възможност на партиите да обжалват избори до дупка.

Външно прави кризисен център за спасяване на българи в чужбина, отбелязва "Сега".

Обещанието на премиера Бойко Борисов държавата да помага на всеки българин, изпаднал в беда зад граница, доведе до поредната промяна в структурата на външното министерство.

Към ведомството ще бъде създаден кризисен център, който да поеме координацията при възникване на извънредни ситуации с българи в чужбина.

Купувачът на "Кремиковци" осъден за 40 млн. лева, информира "Труд".

"Финметалс холдинг", ще трябва да плати 40 млн. лева неустойки на държавата заради неизпълнение на инвестиционната си програма през 2002 г. Това съобщи вчера членът на надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол Руси Статков.

Той обясни, че решението е взето на втора инстанция от Софийския апелативен съд, който е уважил пълния размер на иска.

"Финметалс" е собственост на бизнесмена Валентин Захариев, който купи металургичния комбинат през 1999 г. за 1 долар.

Синдикати пишат антикризисни мерки, съобщава "Труд". КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват да се създаде антикризисен съвет към премиера Бойко Борисов, който да наблюдава икономическото и социалното положение в държавата.

Синдикатите са изпратили вчера на министъра на труда Тотю Младенов общ пакет от мерки за излизане от кризата. В него се предлага да се използват средства от еврофондовете за финансиране на антикризисни проекти.

Държавата да изплати дълговете си към бизнеса и да се направи публичен регистър на задълженията към бюджета. Иска се също обществените поръчки да се плащат в срок от 15 дни след приемането на доставката.

Всеки да се пенсионира, когато избере, е анализът в "24 часа". Автори са икономистите Владимир Каролев и Георги Ангелов, които заедно с още 7 експерти обявиха вчера, че създават независим съвет за пенсионна реформа.

Според тях истинската пенсионна система трябва да отговаря на две условия - стабилност и избор. Като пример за стабилност те посочват холандските пенсионни фондове, където има натрупани над половин трилион евро.

Каролев и Ангелов лансират идеята човек сам да избере кога да се пенсионира. Ако иска да се пенсионира по-рано, ще внася по-високи пенсионни осигуровки. Когато има избор, няма нужда от държавно определяне на пенсионната възраст.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 13 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 14 минути

Вдигат заплатите в армията

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 1 час

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 2 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 3 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"