"Сега": Искат имунитет за свидетели срещу мафията
"Сега": Искат имунитет за свидетели срещу мафията   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Прокуратурата поиска имунитет за свидетелите срещу мафията, пише "Сега".

Прокуратурата иска имунитет за хора от по-ниските нива в организираните престъпни групи, които свидетелстват за разкриване на тежки престъпления.

Предложението не фигурира в последните промени, които Министерството на правосъдието внесе в парламента. Сега Наказателният кодекс предвижда подобен стимул, само когато става дума за готвено, но неизвършено престъпление.

Идеята за насърчаване на свидетелите чрез освобождаване от наказателна отговорност идва в момент, когато прокуратурата работи по мащабната операция "Октопод".

10 свидетели подсилват обвинението срещу Алексей Петров, посочва "Сега".

Десетима нови свидетели са дали показания в полза на обвинението за организиране на група за рекет, изнудване, точене на ДДС, укриване на данъци и други престъпления срещу Алексей Петров е шестима негови приближени. Това обяви вчера градският прокурор Николай Кокинов.

Когато лидер на дадена престъпна група е с постоянна мярка "задържане", свидетелите добиват повече кураж, заключи той.

Очаквайте нови епизоди на "Октопод", заявява в интервю за "Труд" главният прокурор Борис Велчев. Той признава, че делото "Октопод" е едно от най-сложните през неговия мандат.

И обяснява: "То е сложно по две причини - едната е свързана с мащаба и тежестта на организираната престъпна дейност. А другата с въпроса защо това се е случило и кой го е позволил.

Първият въпрос е по-лесен за решаване, защото предполага едно компетентно разследване. Но по втория обикновено потъваме в мъгла от обяснения, при които всеки има своите оправдания."

Велчев обещава, че делото "Октопод" ще бъде от тези, които след образуването им се развиват с изключителна динамика.

Главният прокурор казва още: "Не зная какво точно е правил Алексей Петров за ДАНС, но със сигурност ДАНС е свършила немалко работа за Алексей Петров.

Много внимателно ще проверим как се е стигнало дотам, класифицираната информация на най-секретната служба в страната да се окаже в офиса на Петров."

Арестант от "Октопод" с GSM-а в килията, пише "24 часа". Мобилен телефон, внесен незаконно в ареста, хвърля нова светлина по операция "Октопод", съобщи премиерът Бойко Борисов.

Откритата в апарата информация помагала много на разследващите да открият нови връзки на задържаните заедно с бившия съветник на ДАНС Алексей Петров лица. Борисов обаче категорично отказа да съобщи за какви данни става въпрос.

"3-ма премиери да говорят за Алексей", е озаглавено интервюто в "24 часа" със социолога Андрей Райчев. Той твърди, че арестуваният Алексей Петров е взаимодействал пряко с трима български министър-председатели.

При Иван Костов Петров изгрява. След това несъмнено е Сергей Станишев. "Предполагам, че истината е, която Станишев казва: "Аз два пъти съм го виждал, той работеше с Петко Сертов (бивш шеф на ДАНС, б.р.), аз вярвам на Сертов". Но може да се провери какво е ставало между Сертов и Петров.

И трето - взаимодействието със сегашния премиер - историята "лоялен гражданин с папка", изрежда Райчев. Той настоява, че обществото трябва да разбере какво се е случвало в тези взаимодействия, какви разговори са водени.

Ако не посмеем да поискаме това, тази история вместо крачка напред ще се окаже назад, ще затвърди впечатлението "всички са гадове", смята Райчев.

По думите му, ако не разнищим политическия пъзел, нищо добро не чака страната, в която стабилността се крепи на един човек - Борисов.

Ще режем пипала, докато не сменим правилата, казва социологът Кънчо Стойчев в интервю за "Стандарт". Той отбелязва, че явлението продажност на политиците съществува навсякъде, както и корупцията, разпространението на наркотици, проституцията.

Въпросът е дали системата с правилата си стимулира развитието на този тумор, или тя си действа правилно, а подобни явления се появяват като неизбежна част от човешката природа.

Нашият проблем е, че престъпността е в центъра на живота ни. Сега е моментът не само да се режат пипалата на октопода, но и да се поправят грешките в правилата и устройството на страната, смята Стойчев.

Чакат се арести на висши митничари, съобщава от първа страница "Труд". В бургаската митница беше разбит канал за контрабанда на скъпи дрехи и парфюми през ГКПП-Лесово за милиони левове.

Акцията срещу държавния служител беше огласена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов преди вчерашното заседание на кабинета. Оказва се, че през годините митничарят е раздал над 1 млн. долара като "заеми" и "инвестиции".

В хода на разследването е установено, че Красимир Гочев е участвал в контрабанден канал през митнически пункт Лесово, а получените от "бизнеса" суми са били разпределяни по вертикала и хоризонтала в митническата йерархия на пункта.

Очаква се в скоро време да последват арести и по върховете в митническата йерархия.

Цонев и Цветанов на съд до седмица, отбелязва "Труд". Обвинителни актове срещу бившите министри на отбраната и на земеделието Николай Цонев и Валери Цветанов вече са готови и до дни ще бъдат внесени в съда. Това съобщи вчера обвинител номер 1 на столицата Николай Кокинов.

В момента неговите колеги от градската прокуратура пишат финалните изречения в обвиненията на бившия заместник вътрешен министър Раиф Мустафа, бизнесмена Росен Маринов и бившата шефка на Националната агенция за приходите Мария Мургина.

Почва масов лов на дрогирани шофьори, акцентира "24 часа". До дни за първи път у нас пристигат 1200 еднократни тестера за установяване на водачи, които са употребили хероин, кокаин или други видове наркотици.

Тестерите ще бъдат раздадени на всички отдели на КАТ в 28-те областни дирекции на вътрешното министерство в страната.

От 1 март всеки пътен полицай, който патрулира по шосетата, ще може да проверява дали някой водач не се е дрогирал.

Потреблението е свито, още няма сигнали, че излизаме от кризата, посочва в интервю за "Класа" Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Той е категоричен, че в България няма финансова криза, има икономическа.

"Финансовата система работи безотказно, има достатъчни количества пари на пазара, кредити се дават спокойно, банките са с добра ликвидност. Но по-скоро бизнесът избягва да взима заеми, защото е притеснен, че няма да успее да реализира своята стокова продукция.

Трябва да се съживи пазарът като цяло. Тогава производството на стоки и услуги, строителството ще започне да върви с пълни сили. И банковата система, която и сега е готова да поеме тези обороти, може да си пласира парите. Сега парите в банките парят", казва той.

Изборите ще се превърнат в безкраен турски сериал, коментира "Сега". За първи път през последните 20 години Конституционният съд размести със свое решение мандатите в парламента, прехвърляйки депутатско място от една на друга партия.

За първи път наши избори за Народно събрание ще са предмет на вниманието на Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Накратко - съмнителността на изборния процес у нас, особено на гласуването край Босфора и въобще зад граница, стигна връхната си точка.

От цялата история се разбра и нещо друго - у нас няма достатъчно ефективен механизъм за оспорване на резултати от вотове. Решението на съда даде възможност на партиите да обжалват избори до дупка.

Външно прави кризисен център за спасяване на българи в чужбина, отбелязва "Сега".

Обещанието на премиера Бойко Борисов държавата да помага на всеки българин, изпаднал в беда зад граница, доведе до поредната промяна в структурата на външното министерство.

Към ведомството ще бъде създаден кризисен център, който да поеме координацията при възникване на извънредни ситуации с българи в чужбина.

Купувачът на "Кремиковци" осъден за 40 млн. лева, информира "Труд".

"Финметалс холдинг", ще трябва да плати 40 млн. лева неустойки на държавата заради неизпълнение на инвестиционната си програма през 2002 г. Това съобщи вчера членът на надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол Руси Статков.

Той обясни, че решението е взето на втора инстанция от Софийския апелативен съд, който е уважил пълния размер на иска.

"Финметалс" е собственост на бизнесмена Валентин Захариев, който купи металургичния комбинат през 1999 г. за 1 долар.

Синдикати пишат антикризисни мерки, съобщава "Труд". КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват да се създаде антикризисен съвет към премиера Бойко Борисов, който да наблюдава икономическото и социалното положение в държавата.

Синдикатите са изпратили вчера на министъра на труда Тотю Младенов общ пакет от мерки за излизане от кризата. В него се предлага да се използват средства от еврофондовете за финансиране на антикризисни проекти.

Държавата да изплати дълговете си към бизнеса и да се направи публичен регистър на задълженията към бюджета. Иска се също обществените поръчки да се плащат в срок от 15 дни след приемането на доставката.

Всеки да се пенсионира, когато избере, е анализът в "24 часа". Автори са икономистите Владимир Каролев и Георги Ангелов, които заедно с още 7 експерти обявиха вчера, че създават независим съвет за пенсионна реформа.

Според тях истинската пенсионна система трябва да отговаря на две условия - стабилност и избор. Като пример за стабилност те посочват холандските пенсионни фондове, където има натрупани над половин трилион евро.

Каролев и Ангелов лансират идеята човек сам да избере кога да се пенсионира. Ако иска да се пенсионира по-рано, ще внася по-високи пенсионни осигуровки. Когато има избор, няма нужда от държавно определяне на пенсионната възраст.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Реджеп Тайип Ердоган

Какво носи Ердоган в чантата си за срещата с Джо Байдън

Свят Преди 8 часа

Турският президент заминава в неделя за Брюксел за участие в срещата на върха на НАТО

Демонстрация пред ЦИК как се гласува с машини

Лондонска фирма може да стане доставчик на машини

Избори 2021 Преди 9 часа

ЦИК започва преговори за машини директно с фирмата производител

Семеен скандал завърши с убийство, мъж е прободен в сърцето

Семеен скандал завърши с убийство, мъж е прободен в сърцето

България Преди 12 часа

Заподозряна е жената, с която жертвата живеел

Стрелба в САЩ, ранени

Стрелба в САЩ, ранени

Свят Преди 12 часа

Инцидентът е станал рано в събота

<p>Вариант Делта намалява имунния отговор&nbsp;при ваксинирани&nbsp;</p>

Индийският вариант намалява имунния отговор при ваксинирани срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 12 часа

Експерт: Важното е, че това не е критично понижение

<p>Мила снимка от дъщерята на Валери Божинов&nbsp;</p>

Рядък кадър, дъщерята на Валери Божинов с мила снимка

Любопитно Преди 14 часа

Публикациите на 9-годишната Никол в Инстаграм се радват на голям интерес

Джъстин Бийбър

Джъстин Бийбър: Никога не казвайте "никога"

Любопитно Преди 14 часа

Вижте цялата история за живота на канадския певец

Елизабет II

Военен парад, но без пищност за рождения ден на Елизабет II

Любопитно Преди 14 часа

Защо британската кралица чества рождения си ден два пъти в годината

<p>Този вариант на COVID-19 причинява гангрена</p>

Този вариант на COVID-19 причинява гангрена

Теми в развитие Преди 15 часа

Кои са другите ужасяващи симптоми на новия вариант

7 билки при слънчево изгаряне

7 билки при слънчево изгаряне

Любопитно Преди 15 часа

С идването на летния сезон, обичаме да прекарваме все повече време навън, но често пренебрегваме слънцезащитата

<p>Какво доведе до инцидента на &bdquo;Монбат Сливен&rdquo;&nbsp;</p>

Тежка катастрофа на рали „Монбат Сливен”

България Преди 16 часа

Навигаторът е изписан, а пилотът е транспортиран за лечение в Турция

Служебният министър на икономиката Кирил Петков

Кирил Петков разкри: Дали са 2 млн. лв. за язовир без вода

България Преди 17 часа

Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов отвърна на обвиненията

Професор Тодор Кантарджиев

Тодор Кантарджиев: Всичко е против държавните структури в здравеопазването

Теми в развитие Преди 17 часа

Кантарджиев вече има нова работа, вижте къде ще работи той

Ивомира Пехливанова

„Другият в мен“ в „Темата на NOVA“

България Преди 18 часа

За имитацията като начин на живот – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Виолета Комитова

Министър Комитова за Алепу: Такова чудо няма в моята практика

България Преди 19 часа

Регионалният министър коментира и скандалите около дейността на дружеството „Автомагистрали”коментира и скандалите около дейността на дружеството „Автомагистрали”

Срещата на Г-7 в Корнуол

Как Г-7 планира да предотврати повторение на разрухата от COVID-19

Теми в развитие Преди 20 часа

Целта е да се намали времето, необходимо за разработване на ваксини до под 100 дни