"Сега": Данъците на хиляди софиянци се вдигат
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Драстично увеличение на данък сгради и такса смет ще има в София от догодина, извежда под глава "Сега".

Въпреки заричанията на кмета Йорданка Фандъкова, че София няма да вдига данъци и такси през 2011 г., зам.-кметът по финансите Минко Герджиков предлага ново зониране на града, което ще увеличи данъка върху жилищата в някои квартали от 18.5% до 48% и ще засегне стотици хиляди столичани.

За тях със същите проценти ще поскъпне и такса смет, която се изчислява на база данъчната оценка на имотите.

Държавата ще удари рамо на бизнесмени, които се грижат за работниците, извежда под глава "Стандарт". Ако частна фирма отвори столова или забавачка, може да получи до 390 000 лева помощ.

Това предвижда нова програма на социалното ведомство, обявена от министър Тотю Младенов.

Частниците ще бъдат стимулирани финансово, ако дават и почасова работа на младежи до 29 г., както и на хора с увреждания и самотни родители. Заделените за социални бонуси 37 милиона лева идват от Европа.

Шестима служители на Комисията за отнемане на престъпно имущество са уволнени за изтичане на информация, извежда под глава "24 часа".

В последните 3 г. те са били уличени като къртици на Маргините и на съпругата на Самоковеца Ангелинка. Точно тези хора написаха анонимния донос, че назначавам роднини в комисията, казва в интервю на по-задна страница шефът й Стоян Кушлев.

"По смисъла на Закона за конфликт на интереси - категорично няма свързани лица. Дори и извън този закон изброените в анонимката лица не са ми роднини. Въобще в комисията няма назначени мои роднини", категоричен е Кушлев.

Министърът на културата Вежди Рашидов е подведен от външността на Мишел Бонев, подчертава "Труд". Това стана ясно от коментара на премиера Бойко Борисов пред Нова тв по повод скандала с пътуването на Рашидов до Италия с частен самолет на разноски на актрисата от български произход, пише изданието.

В интервю за изданието министър Рашидов споделя мнението си, че приемайки частно финансиране от актрисата, не е нарушил нито Етичния, нито моралния кодекс. В отговор на въпроса каква е поуката след този "женски скандал" Рашидов казва: "Във война, която се води не с оръжие, а с помия, няма победители и победени. Има опръскани с помия."

Министърът на културата отрича да е имал "пръст" в отпускането на 300 000 лева държавна субсидия за филма на Бонев.

Скандалът стана повод за пореден път кинодейците да поискат оставката на Рашидов, но по думите му човекът, който може да му я поиска е само министър-председателят Бойко Борисов.

"АЕЦ "Белене" е ненужна. Точка!", е заглавието над интервю с лидера на СДС Мартин Димитров за "Труд". По думите му "Белене" е централа, за която няма пазар, няма сигурен консуматор, не е сигурно къде можем да изнасяме произведения ток.

Нищо не е решено окончателно, това подчертава в интервю за "Стандарт" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков относно подписания меморандум за АЕЦ "Белене".

Той постави нещата на ясна основа, което дава добри изходни позиции за старт на реалните преговори по проекта. Трайков подчертава още, че ако няма изгода от централата, тя въобще няма да се строи.

"Обратното би било безумие. Мисля, че такава е логиката на всеки един от акционерите, независимо колко голям е неговият дял. Разбира се, ние гледаме на този проект от много страни, но търговската изгода е съществен аргумент, с който ние се съобразяваме."

С решението за АЕЦ "Белене" се поставя на чисто финансирането на проекта. А това е от значение за всеки сериозен, потенциален инвеститор, споделя пред "Класа" Петър Попчев, посланик със специални поръчения по енергийна сигурност в МВнР и координатор на проекта "Набуко".

Софийската районна прокуратура започна досъдебно производство срещу бившия изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД Ивайло Комитов е разследван за фалшива диплома за висше образование. Той бе назначен на поста на 3 февруари т.г.

Още през юни Варненската районна прокуратура е образувала наказателното производство срещу Комитов. Повдигнато е обвинение, че на 15 септември м.г. шефът на държавното предприятие е използвал "неистински официален документ с невярно съдържание" - диплома за висше образование.

Законопроектът за разформироването на БАН тръгна с процедурен фалстарт, коментира "Сега".

Опозицията в образователната комисия в НС успя да отложи гледането на проекта. Това е вторият случай, в който партиите извън ГЕРБ успяват да бламират мнозинството в комисията, където силите са разпределени поравно.

Реформата в БАН успя - академията спря да работи, е заглавието над коментара в изданието. От октомври насам учените прекарват принудително в неплатени отпуски половината от всеки месец и се разписват на половината от заплатите си, се посочва в статията.

Темата за БАН присъства и на страниците на "Пари". В своя коментар Георги Ангелов пита защо БАН да не стане университет. Според автора ако академията се преструктурира базовото й финансиране ще се осигурява от преподавателската дейност, а парите за наука ще се разпределят на конкурсен принцип.

Депутатите отмениха окончателно необлагаемия минимум за данък "сгради", съобщава "Дневник". С промените в закона за местните данъци и такси, които бяха одобрени на второ четене, вече и собствениците на имоти с данъчна оценка под 1680 лв. ще трябва да плащат.

Депутатите приеха и въвеждането на туристически данък. Диапазонът му е между 0.2 и 3 лв. за нощувка.

Конкретните ставки ще се фиксират от общинските съвети. Сега съществуващата туристическа такса се отменя.

Темата на "Труд" информира, че големият резерв на здравната каса от близо 1,4 млрд. лв. до края на годината служебно ще се влее в централния бюджет. Така на практика парите, събрани от българите за здравни вноски, които се съхраняват в БНБ, се национализират.

"Прибиране" на парите е заложено в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета за 2011 г., който по програма парламентът ще разглежда утре на второ четене.

Темата алармира още, че пенсиите на възрастните българи няма да се увеличават догодина с индекса на инфлацията, но вноската, която работещите правят за фонд "Пенсии", ще нарасне с 1,8 процентни пункта.

Магистрала "Марица" ще бъде завършена през юни 2013 г., пише "Труд", като се позовава на министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

По думите на министъра до края на май трябва да бъдат избрани изпълнителите за Лот 1 и Лот 2, през юни 2011 г. да стартира строителството, а в края на юни 2013 г., т. е. 25 месеца по-късно, да има готова магистрала.

"Труд" информира също, че до края на годината всички клиенти на "М-тел" със забавени сметки би трябвало да си ги получат. До липсата на фактурите за септември, октомври и ноември се стигна заради въвеждането на нова система за обслужване на клиентите, разработена от германската компания amdocs.

Върви ли тайна операция "Медиците"?, пита под глава вестникът. Според "Труд" вместо срещу мафията, МВР и прокуратурата обявиха като че ли война на медиците.

Арестуват лекари "на едро". Вчера 4-ма доктори от Горна Оряховица бяха прибрани в килии по подозрение в умишлено убийство на новородено. Само дни по-рано хвърлиха в ареста двама неврохирурзи от Благоевград, като обвиниха за невярна диагнозата , която поставили на човек, бит от полицаи.

След 3 дни и нощи зад решетките съдът напълно оневини д-р Любен Кавраков и д-р Александър Сивиков и ги пусна. Арестуваните вчера д-р Стефан Лазаров, д-р Димитър Сотиров, д-р Катя Гоцева и д-р Михаил Милатович също са невинни, убедени са колегите им.

Според тях става дума не за убийство на бебе, а за спонтанен аборт, пояснява изданието. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 10 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 10 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 13 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове