"Сега": Безразборни политически връзки за изборите
Източник: netinfo
18
Р язко подмладяване на кандидатите за депутати в сравнение с предишни избори се наблюдава в новите листи на партиите и коалициите, пише вестник "Сега" в аналитичен обзор.

Според авторите "старите муцуни" са се оттеглили къде доброволно, къде зорлем. Но "Сега" предупреждава, че на 12 май ще сме свидетели и на безразборни политически връзки. Бивши членове на СДС и ДСБ водят листите на "България на гражданите", която претендира да сложи край на досегашния политически картел.

В БСП намериха приют "граждани", подкрепяли по две-три други партии досега. Левицата и ДПС упорито се опитват да заличат спомена от управлението на тройната коалиция. БСП се раздели с голяма част от бившите си министри от онова време - Румен Овчаров, Румен Петков, Емилия Масларова, Асен Гагаузов, Петър Димитров и др.

Неформалният лидер на Тройната Ахмед Доган също не фигурира в листите на ДПС след 7 поредни мандата в парламента. Примерът му последваха "динозавърът" Юнал Лютфи, бившият министър на бедствията при тройната коалиция Емел Етем и депутатите Юнал Тасим и Ремзи Осман.

За сметка на това скандалният бивш депутат и медиен магнат Делян Пеевски е възнаграден с водачеството на две листи - в Стара Загора и Пазарджик.

Коментар на "Труд" е озаглавен "ДПС лицата си мени, но не и нрава". Ключови и емблематични имена в историята на ДПС няма да участват в листите при щурма на новия парламент. Освен Ахмед Доган няколко от основните колела, задвижвали партията цяла една епоха, отиват в музея, за да бъдат подменени с нови... Какво става, питат се наблюдателите. Нищо не става! Пролет е, никне нова козина.

Лютфи и Етем може и да са низвергнати, може и да не са долюбвани вече. За живота на партията това няма значение, както и за новия лидер. Те не са Румен Петков и Румен Овчаров, че да вървят по медиите и да споделят поднесената им от лидера напитка, за да усетим колко горчива е тя.

ДПС лицата си мени, но нрава - не. Те са по-скоро като ГЕРБ - партия без изненади, без критики към ръководството и с добре оттренирано упражнение: "Моля гласувайте! Моля ръкопляскайте!", се казва в коментара на "Труд".

Според европейските правила до края на годината България трябва да плати и поиска от Брюксел поне 245,72 млн. лв. по програмата за бизнеса, за да не загуби нито лев, пише "Труд". За риск от загуба на средства предупреди преди около месец вече бившият министър по управление на евросредствата Томислав Дончев. Рискът от загуба на пари е заради забавяне на плащанията по програмата, която е с общ бюджет около 2,3 млрд. лв. На нея държавата разчита за подпомагане на малките и средните предприятия, които са сред най-пострадалите от кризата и са приоритет на служебния кабинет. Другата програма, по която усвояването трябва да се забърза, за да не се стигне до намаляване на бюджета, е тази за околната среда.

До момента страната не е губила средства по оперативните програми. Но заради неспазване на европравилата за темп на плащанията бяха отписани средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За да се запази бюджетът на програмата за бизнеса, от министерството на икономиката търсят варианти за ускоряване на плащанията. Една от обсъжданите възможности е да се увеличат авансовите плащания по проектите на фирмите, които в момента са 20%. Все още се правят разчети дали и с колко могат да се вдигнат предварителните плащания и как това ще се отрази на усвояването.

Също "Труд" информира, че макар и пълни, 243-те държавни язовира са под контрол, а рисковите се следят на всеки час. Проблем остават 2600 малки общински и частни водоема, към които централната власт няма отношение. Операторите и собствениците им решават дали да ги изпускат и би трябвало да се грижат за техническата им изправност. Но именно те създават опасност от наводнения при преливане на големите водоеми.

За малките водоеми обаче обобщени данни няма. От екоминистерството обясниха, че в рисковите общини кметовете са предупредени да освободят капацитет в язовирите си. Причината е, че именно те биха създали проблем при евентуална "висока вълна" от изпускането на големите водоеми.

Тъй като са малки, те се пълнят бързо и могат да прелеят за часове. Затова е важно преливниците и стените им да са в добро техническо състояние, а нивото на водата да се следи често. Дали това се случва обаче не е ясно.

"Монитор" съобщава, че Великото ромско мешере ще даде нареждане да бъдат снимани дилърите на гласове, след което те ще бъдат показани на обществото. На тайно заседание днес на Съвета на старейшините на циганския съд неговият лидер - приор Христо Младенов, ще направи предложение роми да наблюдават кой и как купува гласове за предстоящия  парламентарен вот.

"Ще ги покажем на обществото, ще сезираме и ЕС, ние искаме политическите партии, които купуват гласове, да не участват в избори. 50-те лева, които дават, са подигравка, циганинът ги взема, а следващите 4 г. какво да прави, никой не се сеща за него и не изпълнява дадените обещания", коментира Младенов.

"Монитор" подчертава, че за пръв път във вековната история на мешерето то показа кои са неговите старейшини - 17 лидери на калдарашката общност - на конференция в хотел "Шератон" в София.

400 издържани изпити за шофьори са били анулирани през миналата година, а в първите месеци на тази "изгърмелите" са повече, отколкото през същия период на 2012 г., пише "24 часа". Причината е, че преди кандидатът да си извади шофьорска книжка, КАТ го хваща с фалшива диплома за завършено образование.

В София текат проверки на евтините автошколи, които обучават за 299 лв. В евтини школи са открити попълнени картони с взети часове за кормуване на дати, които още не са минали. Автомобили на автоучилища били засечени без винетки. Затова се поставя въпросът - как обучават по извънградско шофиране.

В "24 часа" експертът от Института за пазарна икономика Красен Станчев коментира защо България произвежда повече ток, отколкото може да потребява.  

"Извънредно положение, война, болна енергетика, кризисна ситуация - какво ли не чухме тези дни за енергетиката. Нищо подобно няма обаче. Изцяло нормална ситуация за тази част на годината", пише Станчев. Според него новото е, че поради много причини сега нещата се обясняват по-реално от ЕСО (Енергийния системен оператор), от бившия и от сегашния министър на икономиката. Случващото се в енергетиката се обяснява относително реално от края на миналата година.

Сега вече всички знаят, че България произвежда толкова много електроенергия, че не може да потреби това количество и не може да го продаде. Причините за това са известни отдавна.

Няколко икономисти въз основа на анализа на ИПИ на проекта "Белене" на 16 април 2011 г. изпратихме писмо на премиера с копие до председателя на НС и тогавашния президент, в което обяснихме какви ще са последиците от АЕЦ "Белене". И първата жертва, която посочихме, беше НЕК. Като втора жертва посочихме зелените централи, а третата - въглищните централи. Точно това се случва в момента...", пише Красен Станчев.

"Стандарт" информира: "Надуват всеки ден цената на агнешкото". Заради трикове на наши търговци Турция е спряла да изкупува български животни. Цената на агнешкото по магазините скача почти ежедневно близо месец преди Великден. Докато в края на март килограм агнешки бут в Добрич се предлагаше за 14 лв., през миналата седмица стигна до 17,40 лв.

В същото време частни стопани предлагат единични бройки, като цената за живо тегло на агне до 30 кг е 6 лв. за килограм, а за агнета над 30 кг - 5,50 лв. Живото тегло на агнето обикновено е двойно по-голямо от месото, което може да се получи от животното. Така килограм агнешко излиза по 11-12 лв., ако го вземете като живо тегло.

Стопаните, предлагащи агнета за Великден и Гергьовден, може да изчистят и одерат животното, което коства на купувача още 10 лв.

В "Монитор" Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образование, напомня, че в елитна гимназия ще се влиза с отлични оценки.

Извън известните немски, английски, испански гимназии, СМГ най-желаните в София училища са 31-во СОУ, 51-во, 35-о, 32-ро, 18-о СОУ и др.

"Имаме прекрасни професионални гимназии, които години наред нямат проблеми с приема – Националната търговско-банкова гимназия, Националната финансово-стопанска гимназия, Софийската гимназия по геодезия и архитектура, Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика, Професионалната гимназия по електротехника, по телекомуникации, Професионалната гимназия по транспорт и енергетика и др.", казва Кастрева.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 5 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 11 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 12 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 13 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер