"Сега": АМ "Люлин" доказа, че има и български Хималаи
"Сега": АМ "Люлин" доказа, че има и български Хималаи   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
22

Магистрала "Люлин" доказа, че има и български Хималаи, коментира "Сега". Премиерът Бойко Борисов се оказва омотан в наследени схеми за източване на стотици милиони национални и европейски пари чрез безсмислено сложни и излишно скъпи обекти.

Най-очевиден е "Люлин" - най-скъпата магистрала. През 2005 г. започна активна кампания за това колко нужна е магистрала, свързваща промишлената северна част на София с индустриалния сателитен град Перник (истина) и колко труден е теренът между тях (лъжа).

Самата "планина" всъщност е голям единичен хълм, а най-високата му точка се намира едва около 600 м над заобикалящите го полета. По-късно се ражда уникално сложен проект за 185 млн. евро, в който трасе от 19 км се сдобива с 26 моста и 3 тунела.

Да се чуди човек за Алпите ли става дума, за Хималаите ли, или за възвишението Люлин. След въвеждането на магистралата в експлоатация лъсва нещо, скривано досега - ненужното проектиране на скъпи съоръжения, които са създали сложен, тройно по-скъп и по-опасен път.

Пазя си лентичките от новите обекти, няма да ставам президент, казва в интервю за "24 часа" Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Той посочва, че от общо 19 200 км пътища извън магистралите около 6000 са в лошо състояние. Започва мащабна програма за 3100 км, които ще бъдат направени до 2 г. Към вече одобрените 30 отсечки по програма "Регионално развитие" са включени нови 22.

Те са приоритети на поне 10 правителства назад във времето, които сега ще се осъществят благодарение на икономии от 190 млн. лв.

Крайното решение на проблемите ще дойде с въвеждането на по-справедливи такси за ползването на пътищата, които да дадат възможност на държавата да финансира по разумен начин сектора, смята Плевнелиев.

"И 80 процента да са, не стигат", е озаглавен анализът в "24 часа". Икономистът Георги Ангелов посочва, че в "Стратегия 2020" сме си поставили за цел да достигнем 60% от средното за ЕС равнище на БВП през 2020 г.

Но това не е достатъчно, защото означава, че пак ще бъдем сред най-бедните в Европейския съюз. Практиката показва, че трябва да се мине границата от 85-90%. Това може да се постигне с повече реформи. Подобряване на средата за бизнес и намаляване на бюрократичните пречки.

Подобряване качеството на публичните услуги и по-добра администрация. По-добра съдебна система. Подобряване на образованието, ако искаме икономика на знанието.

Тези усилия, които се полагат за строеж на магистрали, трябва да ги има и в другите сектори. Ако с толкова хъс се правят реформите във всички сектори, може да постигнем икономическо чудо.

В интервю за "Труд" Георги Колев, председател на Върховния административен съд, коментира идеята на министъра на правосъдието Маргарита Попова да се обсъди темата за броя на 28-те административни съдилища у нас с оглед на тяхната натовареност.

Според него ако административните съдилища станат 10 или 12, те ще бъдат концентрирани в големите населени центрове. Пътуването на гражданите до тези центрове значително ще ограничи достъпа им до правосъдие.

Колев заявява, че в нито един момент не е обсъждал физическото закриване на тези съдилища, защото аргументът "достъп до правосъдие" е изключително сериозен.

МВР ще похарчи 578 821 460 лв. за заплати на служителите си през тази година, информира "24 часа". Това става ясно от постановление за възнагражденията на работещите под пагон.

Според документа вътрешното министерство ще разчита на по 48 235 120 лв. всеки месец за заплати.

Годишните му харчове за възнаграждения дори са увеличени с 311 320 лв., за разлика с около 10-процентното намаление в останалите министерства, гласувано от кабинета през март. МВР има 61 170 служители.

Нападенията над джамии са национално предателство, коментира "Сега". Когато на 20 май пред джамията в София привърженици на "Атака" и мюсюлмани влязоха в кървава схватка по време на петъчната обедна молитва, обществото се шокира.

По данни на Главното мюфтийство за годините на прехода има повече от 100 случая на нападения над джамии, мюсюлмани и ислямски институции у нас, като те започват още от началото на 90-те години. Истината е, че дори едно нападение годишно срещу хора с различна религия е твърде много. Това дори граничи с национално предателство.

С такива инциденти само се дава повод на Турция и други ислямски страни да се месят открито във вътрешните ни работи, което определено не е в наш интерес.

Освен това няма как да очакваш от мюсюлманите да бъдат лоялни граждани, ако обществото и държавата не са лоялни към тях и не зачитат техните права и свободи.

Кризата изчисти бизнеса от мошеници, тъй като много фирми нарушители са преустановили дейността си в кризата, казва в интервю за "Стандарт" Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда.

По думите й контролът през летните месеци ще бъде насочен към основни проблеми - работа без трудови договори, забавени заплати, полагане на труд от непълнолетни. Няма да има компромиси по тези теми.

Контролът ще бъде не само в обекти и предприятия със сезонен характер като туризма и консервната промишленост, а и в други предприятия, които през летния сезон увеличават работниците си. Това са строителството, горското и селското стопанство.

Акцентът ще е Черноморието. В проверките ще се включат инспектори от цялата страна - основно от София, Пловдив и Стара Загора. Те ще работят заедно с колегите от НАП и НОИ.

Легалният пазар на цигари се е свил с 23% през първите пет месеца на годината, показва проверка на "Дневник" сред компаниите от бранша. Според тях паралелно с това се увеличава и контрабандата. През миналата година легалният пазар на цигари беше малко над 10 млрд. къса при 19 млрд. през 2008 г.

За първите пет месеца на тази година са продадени 3,57 млрд. къса. Все пак от компаниите посочват, че през май има тенденция за подобрение, като са продадени повече цигари спрямо година по-рано.

Тогава обаче имаше сериозен спад заради влизане в сила на новите акцизи. Друга тенденция, която започна от началото на годината и продължава досега, е намаляването на продажбите на тютюна за ръчно свиване, чийто акциз беше увеличен с 30% от януари 2011 г. до 130 лв. за килограм.

Не успяваме да убедим Брюксел, че усвояваме прозрачно еврофондовете, казва в интервю за "Класа" Метин Казак, евродепутат от групата на Алианса на демократите и либералите за Европа. Въпреки оптимизма на управляващите за ползата от предприетите от тях мерки, България продължава да изостава в усвояването на еврофондовете и това се вижда и в Европейската комисия, и в Европейския парламент.

Европейските институции искат да видят по-осезаем напредък в тази толкова чувствителна сфера, те не са доволни от постигнатите резултати. Нормално е да се обръща повече внимание на усвояването на еврофондовете на фона на продължаващата икономическа и финансова криза.

Европейските институции държат публичните средства да се харчат прозрачно и ефективно. България, като новоприета членка на съюза, все още не е успяла да убеди нашите европейски партньори, че отпуснатите от еврофондовете средства могат да бъдат усвоявани ефективно и прозрачно.

Държавата и синдикатите не се разбраха за цените на ток и газ, съобщава "Труд". Представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" в Консултативния съвет към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отказаха да подкрепят проектите за поскъпване на електроенергията и природния газ от 1 юли.

Комисията ще увеличи цените на своя отговорност, казаха от "Подкрепа" след заседанието на съвета в понеделник. Синдикатите и представители на бизнеса са възразили срещу липсата на обосновка за повишенията.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Срещат се приятели. - Защо обикаляш така? - Търся сина си. Няма го в интернет клубовете, и в кафето, в дискотеката също. - Може да…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Любопитно Преди 1 час

Тя e ексклузивен гост в подкастa “Кухнята след Ада”

<p>Изтеглят COVID ваксината на &quot;АстраЗенека&quot; в световен мащаб, ето защо</p>

Изтеглят COVID ваксината на "АстраЗенека" в световен мащаб

Свят Преди 2 часа

Според изчисленията разпространението на ваксината е спасило живота на 6,3 милиона души по света

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Свят Преди 3 часа

"Колективният Запад използва фалшификацията на историята като оръжие в информационната война", смята Путин

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

България Преди 3 часа

Новината бе съобщена на Facebook страницата на ЕЦТП

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Свят Преди 4 часа

"Тези пари ще послужат за военната отбрана и възстановяването на Украйна", заяви белгийското председателство в "Екс"

<p>Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях</p>

Кирил Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях

България Преди 4 часа

Петков, който е и водач на листата на партията в Перник на предстоящите избори, присъства на среща със симпатизанти

<p>Зеленски: Ако това не е нацизъм, кое е?</p>

Зеленски сравни битката с Русия с борбата срещу нацистка Германия

Свят Преди 4 часа

Коментарът му е по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа

<p>Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София

България Преди 5 часа

Протестиращите скандират "Оставка!" и свалят доверието си от кмета на Столична община Васил Терзиев

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

България Преди 5 часа

Близки и приятели на убития Пеев излязоха на протест пред Съдебната палата

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

България Преди 5 часа

Във финансите катастрофата е огромна, парите ги няма, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Свят Преди 5 часа

"Той е недеклариран служител на военното разузнаване“, каза пред парламента британският министър на вътрешните работи

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 6 часа

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Коалиция „Неутрална България“

Коалиция „Неутрална България“

Избори 2 в 1 Преди 6 часа

Коалиция „Неутрална България“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 6 часа

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 6 часа

Партия „За велика България“

<p>Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел, ето защо</p>

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Свят Преди 6 часа

Според израелското посолство това е "сериозна обида" към паметта на близо 600 000 унгарски евреи